Sernik z kratką

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Będąc w slkepie zobaczyłam ser w wiaderku necił mnie i nęcił więc kupiłam.
Na wiaderku był przepis i z niego właśnie upiekłam, chyba takiego przepisu na cinie nie ma wiec wpisuję bo sernik wyszedł pyszny!

Kruche ciasto: 240g mąki pszennej- 160g masła- 80g cukru (dałam cukier puder) - 2 żółtka.
Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min
Ja do mąki wsypuję cukier puder i masło pokrojone na kawałeczki potem szybko rozcieram palcami masło z mąką i cukrem, szybko dodaję żółtka i zagniatam i do lodówki.

Potem 2/3 ciasta rozwałkować cienko ciasto dać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec około 10 -15 min w 200* C

Masa serowa: 1kg twarogu z wiaderka-100ml śmietany 30%- 4 jajka- 350g cukru pudru-3 łyżki mąki ziemniaczanej- aromat waniliowy.
Białka ubić, twaróg połączyć ze śmietaną i mąką ziemniaczaną dodać utarte żółtka z cukrem pudrem i aromat waniliowy.
Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Masę serową wylać na podpieczone ciasto, z reszty ciasta po rozwałkowaniu wyciąć paski i ułożyć na cieście robiąc ozdobną kratkę.
Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem, ja posmarowałam roztrzepanym żółtkiem z odrobiną kremówki bo zbieram białka,a żółtka było akurat w sam raz.
Piec 60 min w 180*C Ja piekłam w 170*C bo mój piekarnik mocniej grzeje. Wymiary mojej blaszki zmierzyłam dno 28/22cm, ale może być mniejsza bo jakiś niski mi się wydaje.

sernik_z_kratk_.JPG

Załączniki

• sernik_z_kratk_.JPG
    sernik_z_kratk_.JPG
    58 KB · Wyświetleń: 1

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
To ser PRESIDENT Skład :twaróg i śmietanka 11%, nie zawiera substancji konserwujacych,zawartość tłuszczu4%

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
sabuto dziekuje
bussi.gif

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Czy dobrze widzę że w masie serowej nie ma dodatku tłuszczu?
Mój sernik siedzi w piecu, na gotowe biszkopty go wylałam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Mi smakował taki bez masła i wyszedł dobry,a z tłuszczem jest śmietanka 30% to Cię zmartwię bo całkiem dietetyczny to nie będzie
icon_mrgreen.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
podłużne, kruche, kupiłam pudło na bazarku, chyba z 700g, dużo ich było, zjedliśmy połowę a reszta stała w plastikowym pudełku, dokładałam do deserów

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy