- Mar 23, 2012
- 6,305
- 0
- 36
Będąc w slkepie zobaczyłam ser w wiaderku necił mnie i nęcił więc kupiłam.
Na wiaderku był przepis i z niego właśnie upiekłam, chyba takiego przepisu na cinie nie ma wiec wpisuję bo sernik wyszedł pyszny!
Kruche ciasto: 240g mąki pszennej- 160g masła- 80g cukru (dałam cukier puder) - 2 żółtka.
Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min
Ja do mąki wsypuję cukier puder i masło pokrojone na kawałeczki potem szybko rozcieram palcami masło z mąką i cukrem, szybko dodaję żółtka i zagniatam i do lodówki.
Potem 2/3 ciasta rozwałkować cienko ciasto dać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec około 10 -15 min w 200* C
Masa serowa: 1kg twarogu z wiaderka-100ml śmietany 30%- 4 jajka- 350g cukru pudru-3 łyżki mąki ziemniaczanej- aromat waniliowy.
Białka ubić, twaróg połączyć ze śmietaną i mąką ziemniaczaną dodać utarte żółtka z cukrem pudrem i aromat waniliowy.
Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczone ciasto, z reszty ciasta po rozwałkowaniu wyciąć paski i ułożyć na cieście robiąc ozdobną kratkę.
Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem, ja posmarowałam roztrzepanym żółtkiem z odrobiną kremówki bo zbieram białka,a żółtka było akurat w sam raz.
Piec 60 min w 180*C Ja piekłam w 170*C bo mój piekarnik mocniej grzeje. Wymiary mojej blaszki zmierzyłam dno 28/22cm, ale może być mniejsza bo jakiś niski mi się wydaje.
Na wiaderku był przepis i z niego właśnie upiekłam, chyba takiego przepisu na cinie nie ma wiec wpisuję bo sernik wyszedł pyszny!
Kruche ciasto: 240g mąki pszennej- 160g masła- 80g cukru (dałam cukier puder) - 2 żółtka.
Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min
Ja do mąki wsypuję cukier puder i masło pokrojone na kawałeczki potem szybko rozcieram palcami masło z mąką i cukrem, szybko dodaję żółtka i zagniatam i do lodówki.
Potem 2/3 ciasta rozwałkować cienko ciasto dać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec około 10 -15 min w 200* C
Masa serowa: 1kg twarogu z wiaderka-100ml śmietany 30%- 4 jajka- 350g cukru pudru-3 łyżki mąki ziemniaczanej- aromat waniliowy.
Białka ubić, twaróg połączyć ze śmietaną i mąką ziemniaczaną dodać utarte żółtka z cukrem pudrem i aromat waniliowy.
Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczone ciasto, z reszty ciasta po rozwałkowaniu wyciąć paski i ułożyć na cieście robiąc ozdobną kratkę.
Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem, ja posmarowałam roztrzepanym żółtkiem z odrobiną kremówki bo zbieram białka,a żółtka było akurat w sam raz.
Piec 60 min w 180*C Ja piekłam w 170*C bo mój piekarnik mocniej grzeje. Wymiary mojej blaszki zmierzyłam dno 28/22cm, ale może być mniejsza bo jakiś niski mi się wydaje.
