- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Dwa przepisy na serniki z likierem kawowym.
I. Sernik z likierem kawowym
Przepis pochodzi z książki „The Essentials dessert cookbook”
Podała go na Izbushce Julia H :
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=23
Składniki:
Spód:
150 g drobno pokruszonych ciastek typu Digestive
80 g mielonych orzechów laskowych
100 g roztopionego masła
Masa serowa:
400 g rozmiękczonego sera śmietankowego ( cream cheese)
60 g cukru
3 jajka
6 łyżeczek mąki
125 ml śmietany kremówki
80 ml likieru Kahlua, Tia Maria lub Baileys
Wykonanie:
Posmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wymieszać składniki spodu. Masą okruszkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Chłodzić w lodówce przez 10 – 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ubić ser z cukrem, dodawać po jednym jajka, cały czas mieszając, a następnie dodać mąkę, kremówkę i likier.
Przełożyć masę do formy, piec 40 – 50 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić na noc do lodówki.
Moje uwagi:
Piekłam z podwójnej porcji masy serowej w tortownicy o średnicy 26 cm sprawdzoną i niezawodną metodą „gazetową”. Zamiast orzechów dałam do ciastek mielone migdały, a zamiast gotowego likieru – domowy likier kawowy zrobiony wg przepisu Jobi.
Nie wyklejałam boków tortownicy masą okruszkową, bo bardziej mi się podobają i smakują serniki z minimalną ilością ciasta. Do masy serowej wykorzystałam nieco mniej tłusty twaróg sernikowy z Piątnicy, a nie jak zwykle Delfiko, dlatego czekam z niecierpliwością na jutrzejszą degustację.
II. Sernik Biały Rosjanin
kahlúa white russian cheesecake
Przepis pochodzący ze strony Kahlua.com
podała na Izbushce Sviart:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=14
Spód:
Roztopić na patelni 3 łyżki cukru z 3 łyżkami masła. Dodać łyżkę likieru Kahlua, zagotować.
Dodać 1/2 szklanki drobno pokruszonych ciasteczek i 1/2 szklanki zmielonych orzechów pekan. Wymieszać. Gorącą masą wyścielić dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Nadzienie:
680 -750 g sera śmietankowego typu cream cheese
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
1/4 szklanki likieru Kahlua
2 łyżki wódki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Utrzeć ser z cukrem, solą i wanilią. Cały czas ubijając, dodawać po jednym jajku, a następnie dodać likier i wódkę.
Wyłożyć masę na przygotowany spód.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C ( najlepiej w kąpieli wodnej).
Do dekoracji:
1 szklanka ubitej śmietany
1 szklanka wiórków kokosowych
Pokryć sernik bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi.
Podawać z sosem wiśniowym Kahlua (Kahlúa Cherry Sauce).
I. Sernik z likierem kawowym
Przepis pochodzi z książki „The Essentials dessert cookbook”
Podała go na Izbushce Julia H :
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=23
Składniki:
Spód:
150 g drobno pokruszonych ciastek typu Digestive
80 g mielonych orzechów laskowych
100 g roztopionego masła
Masa serowa:
400 g rozmiękczonego sera śmietankowego ( cream cheese)
60 g cukru
3 jajka
6 łyżeczek mąki
125 ml śmietany kremówki
80 ml likieru Kahlua, Tia Maria lub Baileys
Wykonanie:
Posmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wymieszać składniki spodu. Masą okruszkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Chłodzić w lodówce przez 10 – 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ubić ser z cukrem, dodawać po jednym jajka, cały czas mieszając, a następnie dodać mąkę, kremówkę i likier.
Przełożyć masę do formy, piec 40 – 50 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić na noc do lodówki.
Moje uwagi:
Piekłam z podwójnej porcji masy serowej w tortownicy o średnicy 26 cm sprawdzoną i niezawodną metodą „gazetową”. Zamiast orzechów dałam do ciastek mielone migdały, a zamiast gotowego likieru – domowy likier kawowy zrobiony wg przepisu Jobi.



II. Sernik Biały Rosjanin
kahlúa white russian cheesecake
Przepis pochodzący ze strony Kahlua.com
podała na Izbushce Sviart:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=14
Spód:
Roztopić na patelni 3 łyżki cukru z 3 łyżkami masła. Dodać łyżkę likieru Kahlua, zagotować.
Dodać 1/2 szklanki drobno pokruszonych ciasteczek i 1/2 szklanki zmielonych orzechów pekan. Wymieszać. Gorącą masą wyścielić dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Nadzienie:
680 -750 g sera śmietankowego typu cream cheese
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
1/4 szklanki likieru Kahlua
2 łyżki wódki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Utrzeć ser z cukrem, solą i wanilią. Cały czas ubijając, dodawać po jednym jajku, a następnie dodać likier i wódkę.
Wyłożyć masę na przygotowany spód.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C ( najlepiej w kąpieli wodnej).
Do dekoracji:
1 szklanka ubitej śmietany
1 szklanka wiórków kokosowych
Pokryć sernik bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi.
Podawać z sosem wiśniowym Kahlua (Kahlúa Cherry Sauce).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: