- Maj 5, 2006
 
- 30,893
 
- 13
 
- 38
 
Postanowiłam wpisać swój ulubiony przepis na sernik. Może ktoś się skusi upiec go na święta.
Jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w buzi. Po upieczeniu nie opada - jest równy na całej powierzchni.
Przepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5 cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji.
Składniki:
Ciasto...............
30 dkg mąki (1 i 3/4 szklanki)
10 dkg margaryny lub masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka z czubkiem smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Tłuszcze wysiekać z suchymi składnikami, dodać resztę i zagnieść szybko. Wyłożyć dno blaszki.
Ser..................
1,30 kg białego sera przekręcić przez maszynkę
2 szkl cukru
2 szkl mleka
1/2 szk oleju
cukier wanilinowy
4 żółtka
2 całe jaja
2 budynie waniliowe bez cukru
Budynie rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Masa jest baardzo płynna - nie przerażać się - tak ma być.
Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blachę i piec 40 min w temp. 180 st.C
Kokosowa skorupka......................
Przed upływem tych 40 min ubić pianę z 6 białek, dodać 3/4 szkl cukru a na koniec paczkę 100g wiórek kokosowych.
Przygotowaną masą posmarować cały wierzch ciasta i piec jeszcze 40 min na złoty kolor.
Zostawić do zupełnego wystygnięcia.
	
		
			
		
		
	
			
			Jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w buzi. Po upieczeniu nie opada - jest równy na całej powierzchni.
Przepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5 cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji.
Składniki:
Ciasto...............
30 dkg mąki (1 i 3/4 szklanki)
10 dkg margaryny lub masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka z czubkiem smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Tłuszcze wysiekać z suchymi składnikami, dodać resztę i zagnieść szybko. Wyłożyć dno blaszki.
Ser..................
1,30 kg białego sera przekręcić przez maszynkę
2 szkl cukru
2 szkl mleka
1/2 szk oleju
cukier wanilinowy
4 żółtka
2 całe jaja
2 budynie waniliowe bez cukru
Budynie rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Masa jest baardzo płynna - nie przerażać się - tak ma być.
Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blachę i piec 40 min w temp. 180 st.C
Kokosowa skorupka......................
Przed upływem tych 40 min ubić pianę z 6 białek, dodać 3/4 szkl cukru a na koniec paczkę 100g wiórek kokosowych.
Przygotowaną masą posmarować cały wierzch ciasta i piec jeszcze 40 min na złoty kolor.
Zostawić do zupełnego wystygnięcia.
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: