Sernik

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Postanowiłam wpisać swój ulubiony przepis na sernik. Może ktoś się skusi upiec go na święta.
Jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w buzi. Po upieczeniu nie opada - jest równy na całej powierzchni.
Przepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5 cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji.

Składniki:
Ciasto...............
30 dkg mąki (1 i 3/4 szklanki)
10 dkg margaryny lub masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka z czubkiem smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Tłuszcze wysiekać z suchymi składnikami, dodać resztę i zagnieść szybko. Wyłożyć dno blaszki.

Ser..................
1,30 kg białego sera przekręcić przez maszynkę
2 szkl cukru
2 szkl mleka
1/2 szk oleju
cukier wanilinowy
4 żółtka
2 całe jaja
2 budynie waniliowe bez cukru

Budynie rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Masa jest baardzo płynna - nie przerażać się - tak ma być.
Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blachę i piec 40 min w temp. 180 st.C

Kokosowa skorupka......................
Przed upływem tych 40 min ubić pianę z 6 białek, dodać 3/4 szkl cukru a na koniec paczkę 100g wiórek kokosowych.
Przygotowaną masą posmarować cały wierzch ciasta i piec jeszcze 40 min na złoty kolor.

Zostawić do zupełnego wystygnięcia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pusia_

Member
Gru 18, 2005
21
0
0
dostałam ten przepis od bratowej jakieś 2 lata temu - cała nasza rodzina go uwielbia bo jest naprawdę przepyszny
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Cieszę się że ktoś podziela moją miłość do tego sernika - bez zdjęć (narazie) nie będę taka gołosłowna
icon_wink.gif

Może się ktoś skusi...
icon_smile.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Też go wykonałam. Dzięki za przepis. Ciasto jest w piecu. Przyjemnie się go robi i ładnie się piecze. Pomijam, ze jak nigdy - dzis PODCZAS pieczenia dwukrotnie wysiadł w mojej dzielnicy PRĄD. Jacy jesteśmy uzależnieni od tej elektroniki ...
Specjalnie do niego (sernika) nabyłam blachę czarną o podanych rozmiarach. Dzięki za mobilizację.

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
ja też go znam i piekę, tylko w moim przepisie jest 12 (!) jajek, ja daję 10, a raz miałam za mało budyniu i dodałam mąkę ziemniaczaną i był smaczniejszy, naprawdę! Na ciasto kładę jeszcze brzoskwinie, które zalewam masą serową. Pycha !

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Upiekłam ten sernik na święta.Jest pysznyyy!
mniam.gif
Zrobiłam w tortownicy z połowy porcji i zniknął błyskawicznie.Dzięki za przepis.
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
dance.gif
Cieszę się ogromnie
icon_smile.gif

Ja sama miałam też upiec go na święta, ale już nie dałam rady i uznałam że za dużo tego będzie. Nie zrobiłaś przypadkiem zdjęć?
Cieszę się że smakował
daumen.gif

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Niestety, zdjęć nie zrobiłam - aparat pożyczyłam na świąteczny wyjazd.Ale sernik z pewnością wkrótce upiekę
lecker.gif
- więc będzie okazja zrobić zdjęcie.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chciałabym zamieścić jakieś swoje przepisy bo jak dotąd , korzystam z cina ile wlezie a sama nic nie wnoszę. Postaram się jakoś zrehabilitować a ten sernik zasługuje na to żeby go tu przedstawić.Jeśli wpiszę w nieodpowiednim miejscu , to proszę o przeniesienie, to mój pierwszy zamieszczony tu przepis.
Ciasto:
30 dkg mąki(np.szymanowska)
10 dkg cukr
10 dkg masła ew.dobrej margaryny
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
Wszystko posiekać , zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę nienasmarowaną niczym.
Masa serowa:
1 kg sera, (ja używam 3-krotnie mielonego w kostkach albo Zielona Budka)
2 jajka
4 żółtka
1,5 szkl cukru
2 szkl mleka
1 budyń kokosowy lub inny wg uznania.
1/2 szkl oleju
Jajaka i żółtka utrzeć z niepełną szklanką cukru.
Dodać ser, olej i mleko wymieszane z suchym budyniem.
Wszystko razem zmiksować i wylać na surowe ciasto - masa serowa będzie bardzo rzadka i tak ma być.
Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika stopniowo podnosząc temperaturę do 200 stopni C. i tak piec przez ok 60 min. Upieczone ciasto wyjąć i na gorące nałożyć pianę ubitą z pozostałych białek + 1/2 szkl cukru + 1/2 paczki wiórek kokosowych.Piec jeszcze ok.10 - 15 min.
Temperaturę i czas pieczenia podałam zgodnie z moim piekarnikiem ale należy traktować je orientacyjnie, każdy piekarnik może mieć własne fanaberie.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chodziło mi o to, że nie smarujemy niczym blachy przed włożeniem ciasta a cisto po upieczeniu pięknie wychodzi z blachy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
AAa, o to chodzi.
icon_smile.gif
Dziękuję za wyjaśnienie.
icon_smile.gif

To moje wszystkie ciasta na kruchych spodach można by nazwać dziwnymi, bo pod kruche nigdy nie smaruję formy.
icon_smile.gif
Zawiera ono w swym składzie dość tłuszczu, by po upieczeniu mogło się pięknie odkleić od foremki.
icon_smile.gif

Ciekawa też jestem tej kokosowej bezy na wierzchu sernika. Jaka wychodzi po upieczeniu - sucha, kleista, czy ciągnąca?

• Like
Reakcje: rysia

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Przydałyby się wymiary blachy.
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Blacha 35x20x6 cm, ponieważ nie mam tortownicy o przekroju 30 cm czarnej - w innej u mnie sie nie upiecze. Moja koleżanka piecze w tortownicy o przekroju 28 cm ale wtedy jest ryzyko, ze beza może zlecieć.
Kruche owszem, ale to ciasto nie jest typowym kruchym, lecz raczej półkruchym ciastem a do takich smaruję zawsze a napewno pod sernik.
Natomiast ta beza kokosowa jest z wierzchu złotawa w środku biała i nie jest kleista bo bym jej nie polecała. Jest taka powiedziałabym chrupka.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
anbetung.gif
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Cinka, przepis na ten sernik dostałam od koleżanki kilka miesięcy temu i nie znałam źródła.Od tamtej pory piekę wyłącznie ten i żaden inny a serniki uwielbiam. Mam sporo przepisów na serniki ale ten jest dla mnie najlepszy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy