Sezamowe ciasteczka szczęścia

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Upiekłam wczoraj wieczorem,żeby odciągnąc nieco uwagę rodzinki od krajanki. Myślałam zjedzą po jednym a resztę zapuszkuję. Gdzie tam :!:
Zjedli wszystko, no i nie ukrywam,że troche pomagałam w konsumpcji.
Pyszne ciasteczka !!!!
icon_smile.gif
bacardi - bo Ty taka mądra jesteś dziewczynka i nie wiesz, że trzeba takie dobre rzeczy robić od razu z podwójnej porcji :dump: :
Ja, mądra dziewczynka, od razu zagniotłam ciasto razy dwa i mam pełną tę największą, granatową puchę z Ikea
A są takie pyszne, że chyba ta pucha długo pełna nie pobędzie

ewa

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Ciasteczka super! nie warto wogole sie bawic z jedna porcją. Ja sie tylko grzecnie pytam CZEMU NIKT NIE MOWIL ZE TO SIE ROBI TAKIE WIEKLIE I ZE TRZEBA WIELKIE ODSTEPY ROBIC???
mi sie w pierwszej blaszce połączyly niestety i ksztaltne nie są wiec nie dla gosci ale za to sama zjem
icon_razz.gif

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Ciasteczka super! nie warto wogole sie bawic z jedna porcją. Ja sie tylko grzecnie pytam CZEMU NIKT NIE MOWIL ZE TO SIE ROBI TAKIE WIEKLIE I ZE TRZEBA WIELKIE ODSTEPY ROBIC???
mi sie w pierwszej blaszce połączyly niestety i ksztaltne nie są wiec nie dla gosci ale za to sama zjem
icon_razz.gif
lidqa,
matematyk jesteś, prawda?
icon_smile.gif
:mrgreen:
więc jak AgusiaH pisze, że wychodzi 40 ciasteczek i że są dwie duże blachy, to wychodzi 20 ciastek na jedną blaszkę (ale tą największą jaka się mieści w piekarniku);
A ile ich miałaś na jednej blasze?

Tak zrobiłam i się nie zlepiły,
robi się je w "mgnieniu oka" są bardzo smaczne,
warte, naprawdę warte polecenia!!

Pozdrawiam sezamkowo,
szczęśliwa Jo_anna.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
no bo ja z regoly czytam pierwsza strone zachwytow i tyle. Przeciez kurcze co moze sie pojawic na czwartej stronie???
icon_sad.gif

Agusia wez to dopisz do przepisu co?

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Lidqa, a Ty rozplaszczylas lekko kulki po polozeniu na blache, tak jak radze w przepisie :
Jak na najwieksza blache z piekarnika polozysz 20 ciasteczkowych kulek i je rozplaszczysz, to sie raczej nic nie powinno zlac. Mi przynajmniej sie nie zlalo :wink: One owszem rosna, ale chyba niewiele bardziej niz inne ciastka. A moze sie myle :|

To jakie mam wpisac te odstepy : W centymetrach : 7 cm wystarczy waszym zdaniem :

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
wystarcyz chyba... One mi sie polaczyly nie zupelnie, nie tak na plasko tylko ksztaltu nie mialy takiego jak trzeba

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
SUrowe ciasto na godzinkę wstawiłam do zamrażalnika.
Usiedliśmy z mężem na podłodze nad blachą, utoczyliśmy kulki o średnicy dokładnie 3cm i podczas splaszczania straszliwie pokleiliśmy się :lol:

Tak jak Lidqa przeczytałam tylko pierwszą stronę :lol: i z pieca wyszła masakra.

ciasteczkasezamowe4qx.jpg

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
3 cm to ogromne. Ostatnio robiłam malutkie, jak orzechy laskowe i wyszło mi ich ok. 150, na 3 razy do piekarnika. Po upieczeniu (nic się nie zlało) były w sam raz do pysia. BYŁY :cry:. Muszę znowu zrobić :dump: :mrgreen:.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Co ogromne, co ogromne :lol: tak przecie stoi w przepisie :mao:

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Za pierwszym razem robiłam wielkości orzecha włoskiego i trzeba było je "ugryzać", co powodowało zasypanie okruszkami (no normalnie jak dzieci wyglądaliśmy), więc wolę mniejsze. I więcej sezamu się zjada :mrgreen:.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Kusi mnie to od rana (nie wiedziec czemu )
I kochana !!!! intuicja kazala doczytac do konca, czego tez czesto nei robie, jak Lidqa i Kasha. Wiem co mnie wiec moze czekac.
Niesmialo zauwaze, ze Kasha niewiele wiecej tych ciastek dala na blache i czesciowo zagospodarowywanei blachy ciasteczkami bylo zgodne z opisem w przepisie. Co innego jednak oznacza kula o srednicy 3cm pozniej splaszczana, a co innego walcopodobne ciasteczko o srednicy podstawy 3 cm.... I tu jest chyba sedno sprawy ;)

Ale skoro pyszne, to zrobie :mrgreen:
Sezamkow tez nie lubie, ale tu polubilam juz i kminek i kokos, wiec... moze i sezam :twisted:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
JotHa, to trzymam kciuki by Tobie się tak nierozmemłały po calej blaszce :lol:

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
JotHa, to trzymam kciuki by Tobie się tak nierozmemłały po calej blaszce :lol:
Melduje, ze nie robilam, ale jak tylko zrobie, to zamelduje. :mrgreen:
To ja też jeszcze raz zrobię
icon_smile.gif

Mimo że u mnie się nie sklejają, to spróbuję teraz takie malutkie.
Jotha, nie przypiekaj ich za mocno;
mam wrażenie, że kashy produkcja niedość że się rozpełzła, to jeszcze zanadto się zarumieniła
icon_smile.gif
Lekko złoty kolor wystarczy.

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Agusiu, to są najlepsze ciasteczka jakie zrobiłam z CINCIN,
zużyłam już prawie kilo sezamu, do zeszłego roku nigdy go nie kupowałam
od pierwszego razu wyszły tak jak na Twoich zdjęciach.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mimo że u mnie się nie sklejają, to spróbuję teraz takie malutkie.
Jotha, nie przypiekaj ich za mocno;
mam wrażenie, że kashy produkcja niedość że się rozpełzła, to jeszcze zanadto się zarumieniła
icon_smile.gif
Lekko złoty kolor wystarczy.
Bo ja ciemnego brązowego cukru dodałam, dlatego może takie wrażenie sprawiają.

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Agusiu, to są najlepsze ciasteczka jakie zrobiłam z CINCIN,
zużyłam już prawie kilo sezamu, do zeszłego roku nigdy go nie kupowałam
od pierwszego razu wyszły tak jak na Twoich zdjęciach.
Bazylko, bardzo, bardzo mi milo i ciesze sie, ze tak Ci smakuja :!:
Poprawilas mi nastroj, bo bylam zdolowana, ze sie ostatnio dziewczynom sklejaja, rozplywaja i inne takie
icon_sad.gif

Niesmialo zauwaze, ze Kasha niewiele wiecej tych ciastek dala na blache i czesciowo zagospodarowywanei blachy ciasteczkami bylo zgodne z opisem w przepisie.

Kasha nalozyla o 1 rzad ciastek wiecej niz ja zwykle nakladam, u mnie po upieczeniu odleglosci miedzy ciastkami sa niewielkie, ale jednak nic sie nie skleja. Specjalnie dzisiaj upieklam, zeby to potwierdzic.

Juz sama nie wiem, moze to kwestia maki, a moze splaszczania. Ja od poczatku w przepisie zaznaczylam, zeby lekko splaszczac.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
SUrowe ciasto na godzinkę wstawiłam do zamrażalnika.
Usiedliśmy z mężem na podłodze nad blachą, utoczyliśmy kulki o średnicy dokładnie 3cm i podczas splaszczania straszliwie pokleiliśmy się :lol:

Tak jak Lidqa przeczytałam tylko pierwszą stronę :lol: i z pieca wyszła masakra.

ciasteczkasezamowe4qx.jpg
moje byly identyko, ale te nastepne juz git. BO potem juz robilam mniejsze kulki i kladlam zadziej. POtwierdzam ze 3 cm kulki to za duzo. JA linijka te kulki mierzylam (te pierwsze) i trzeba robic takie 2 cm

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy