Sezamowe ciasteczka z tahini

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Super
icon_mrgreen.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Ooo a moj sloik z Tahine stoi bezczynnie od pol roku ;) musze wyprobowac. Mam takie jedno pytanie , jaka konsystencje maja Wasze pasty tahine - bo moja jest prawie plynna
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Moja byla raczej gesta, cos jak maslo orzechowe.
Tzn. na dole sloika byla bardzo gesta, na wierzchu dosc plynna, ale po wymieszaniu calosc miala konsystencje wlasnie masla orzechowgo.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ciekawa jestem, czy te ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania. Jak myślisz, Aniutko?
 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Aniutko chciałam powiedzieć że już upiekłam podwójną porcję na święta
icon_biggrin.gif


DSC00317.JPG
 

Załączniki

  • DSC00317.JPG
    DSC00317.JPG
    114.4 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Te ciasteczka są genialne, a w dodatku takie proste w wykonaniu.
Zdeklasowały ciasteczka AgusiH, bo smakiem nie odbiegaja, a łatwościa wykonania - o ile posiada się tahini, wyprzedzaja.
Bardzo smaczne ciasteczka.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,741
113
Dziś upiekłam z dwoma rodzajami sezamu. Smaczne, ale dla mnie zdecydowanie za tłuste.

ciastka_sezamowe_z_tahini.jpg

Przy okazji amatorom ciastek sezamowych polecam spróbowanie też takich.
 

Załączniki

  • ciastka_sezamowe_z_tahini.jpg
    ciastka_sezamowe_z_tahini.jpg
    71 KB · Wyświetleń: 10

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Co robię źle, że moje ciateczka się rozlewają?
Nie są takie ładne jak na zdjęciach wyżej.
Ciasto ładnie się lepi ale po włożeniu do piekarnika potwornie się rozlewają.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
A tahini ma jaka konsystencje? Moze trzeba dosypac Troche maki? Wkladasz ciasto do lodowki przed pieczeniem?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Wlasnie siedza w piekarniku. A jako, ze jestem mistrzem kuchni musialam cos sknocic nawet w tak prostym przepisie
icon_lol.gif
Wymyslilam sobie, ze make dam pol na pol orkiszowa i zwykla biala. Mialam tez troszke wiecej tahini (jakies 2/3 szklanki) wiec dalam cale a odjelam troszke masla. W konsekwencji wyszla mi kruszonka, ktorej za zadne skarby nie dalo sie skleic w kulke
icon_mrgreen.gif
Pomyslalam wiec, ze bede cwaniara i dodalam jedno jajko i konsystencja ciasta byla super, wiec wlozylam na godzine do lodowki. Po godzinie wyjelam, dotknelam palcem i ciasto rozpadlo sie ponownie w pyl
icon_lol.gif
Wiec dodoalam kolejne jajco, szybko kulki uturlalam, obtoczylam czesc w sezamie a czesc w maku i na blache. Co z tego wyjdzie to pojecia nie mam ale zaraz dam znac a nawet wrzuce fote
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Bardzo smaczne!
icon_smile.gif
Dziekuje mocno za przepis
bussi.gif
 

Załączniki

  • DSCF1299.JPG
    DSCF1299.JPG
    491.9 KB · Wyświetleń: 2

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Noo mnie zazwyczaj wyobraznia ponosi a potem ponosze tego konsekwencje
icon_lol.gif
Na szczescie tym razem dalo sie to zjesc i to nawet ze smakiem
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy