- Cze 25, 2007
- 3,049
- 0
- 0
ŚLIWKI W MAJERANKU
2kg śliwek
8 łyżek oleju
10 łyżek cukru
2-3 łyżki majeranku
Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na polówki.
Rozgrzać olej z cukrem, wsypać śliwki, delikatnie wymieszać i poddusić chwilkę tak aby śliwki zmiękły ale nie rozpadły się.
Wsypać majeranek, delikatnie wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków.
Ja nie pasteryzuje tylko odwracam na zakrętkę i przykrywam kocem.
Pyszne do mięs lub solo, niestety
P.S. Przepis dostałam od teściowej brata, sprawdzony
EDIT: ja na rozgrzany olej wsypałam śliwki i na to dopiero cukier!
2kg śliwek
8 łyżek oleju
10 łyżek cukru
2-3 łyżki majeranku
Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na polówki.
Rozgrzać olej z cukrem, wsypać śliwki, delikatnie wymieszać i poddusić chwilkę tak aby śliwki zmiękły ale nie rozpadły się.
Wsypać majeranek, delikatnie wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków.
Ja nie pasteryzuje tylko odwracam na zakrętkę i przykrywam kocem.
Pyszne do mięs lub solo, niestety


P.S. Przepis dostałam od teściowej brata, sprawdzony

EDIT: ja na rozgrzany olej wsypałam śliwki i na to dopiero cukier!
Ostatnią edycję dokonał moderator: