JAM @ 7 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428244Myśle że konkretnie te są klejone lukrem, jest też użyty do dekoracji a kwiatuszki są niewielkie to je utrzyma.... są różne techniki -słyszałam o wodzie, lukrze , kleju gotowym,. Małe elementy ja daje tylko na wodę. Do większych gotuje wodę z odrobiną glukozy i większą ilością cukru tak by dał rade się rozpuścić i się nie z karmelizował. Gotuje aż staje się przeźroczysty a potem trzymam w gorącej kąpieli. Udało mi się tym skleić mocno pozasychane ozdoby, Tworzy się coś jak przeźroczysta kropla szybko schnąca. Innych sposobów nie szukałam skoro ten sie sprawdza i przy większych elementach. Lukru królewskiego dawałam do ubytków w masie(czasami popękała) i dobrze maskuje, ogólnie jest bialy więc do kolorowych to nie bardzo.JAM dziękuję Kochanaa jeszcze mi powiedz proszę falbanki na tort robi się wykrawaczką a później roluje kulką żeby je wywinąć tak? masz może jakiś tutorial? Widziałam to gdzieś przeglądając watek, ale już nie pamiętam gdzie
![]()
JAM @ 7 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428273Przykro mi aż tak dużego doświadczenia nie mam więc mogę tylko napisać co wyczytałam tu z forum. Do falbanek ten komplet jest idealny, choć widziałam też jak wykrawają paski i rolują. Gdzieś w połowie tego FILMU jest dokładnie pokazane co i jak . I TUTAJBardzo Ci dziękuję! właśnie robię zamówienie na wykrawaczki i pomyslałam o falbankach![]()
![]()
Hajastan @ 7 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428206sabuto śliczny torcik, piekłaś go w misce?Włożyłam do miski cieniutki już wcześniej upieczony biszkopt jak na roladę. Potem wlałam masę śmietanowo galaretkową z wiśniami i przykryłam resztkami ciasta po schłodzeniu wyłożyłam na paterę i ozdobiłam masą budyniową.
JAM @ 8 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428722ooooo ja też tak chce? widzieliście jaki ma czas? boziu podziwiam FILMjakbys robila 50 tortow dziennie, to bys tez juz po tygodniu miala taki czas![]()
malena h @ 8 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428861wszyscy już poszli, więc tak wieczorem wrzucę mój dzisiejszy... sobie samej robiony![]()
jaki smakowitymniam! A jak robisz tą masę z góry? czekoladowa? ja coś nie mam ręki do czekoladowych mas![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.