Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
Kochane powiedzcie proszę na co przyklejone są tu ozdoby z masy cukrowej na lukier? taki z białka i cukru pudru? Chciałabym taki zrobić i własnie się zastanawiam jak
dump.gif

Pokaż załącznik 82241
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Myśle że konkretnie te są klejone lukrem, jest też użyty do dekoracji a kwiatuszki są niewielkie to je utrzyma.... są różne techniki -słyszałam o wodzie, lukrze , kleju gotowym,. Małe elementy ja daje tylko na wodę. Do większych gotuje wodę z odrobiną glukozy i większą ilością cukru tak by dał rade się rozpuścić i się nie z karmelizował. Gotuje aż staje się przeźroczysty a potem trzymam w gorącej kąpieli. Udało mi się tym skleić mocno pozasychane ozdoby, Tworzy się coś jak przeźroczysta kropla szybko schnąca. Innych sposobów nie szukałam skoro ten sie sprawdza i przy większych elementach. Lukru królewskiego dawałam do ubytków w masie(czasami popękała) i dobrze maskuje, ogólnie jest bialy więc do kolorowych to nie bardzo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
JAM @ 7 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1428244Myśle że konkretnie te są klejone lukrem, jest też użyty do dekoracji a kwiatuszki są niewielkie to je utrzyma.... są różne techniki -słyszałam o wodzie, lukrze , kleju gotowym,. Małe elementy ja daje tylko na wodę. Do większych gotuje wodę z odrobiną glukozy i większą ilością cukru tak by dał rade się rozpuścić i się nie z karmelizował. Gotuje aż staje się przeźroczysty a potem trzymam w gorącej kąpieli. Udało mi się tym skleić mocno pozasychane ozdoby, Tworzy się coś jak przeźroczysta kropla szybko schnąca. Innych sposobów nie szukałam skoro ten sie sprawdza i przy większych elementach. Lukru królewskiego dawałam do ubytków w masie(czasami popękała) i dobrze maskuje, ogólnie jest bialy więc do kolorowych to nie bardzo.
JAM dziękuję Kochana:) a jeszcze mi powiedz proszę falbanki na tort robi się wykrawaczką a później roluje kulką żeby je wywinąć tak? masz może jakiś tutorial? Widziałam to gdzieś przeglądając watek, ale już nie pamiętam gdzie
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Przykro mi aż tak dużego doświadczenia nie mam więc mogę tylko napisać co wyczytałam tu z forum. Do falbanek ten komplet jest idealny, choć widziałam też jak wykrawają paski i rolują. Gdzieś w połowie tego FILMU jest dokładnie pokazane co i jak . I TUTAJ
 

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Hajastan, myślę że można dać kwasek - ja dodaję albo wycisniety sok z cytryny, albo aromat w proszku z "wypiek***i" (żeby nie było, że reklamuje cokolwiek) xxx

co do instruktażu z wycinaniem biszkopta... ja najczęściej idę na żywioł ;) więc tylko "wyrysowalam" dla dziewczyn kiedyś tego leżącego...
i to było tak mniej więcej
achaaaaa - hmm, ja często przekładam biszkopty masą, pozwalam jej stezec i dopiero wtedy wycinam potrzebny kształt (tak robie, gdy uzywam do przelozenia masy owocowe w galaretką i bitą śmietaną!)
nóż w dłoń i można poszaleć
icon_smile.gif
ja to nazywam wyluszczaniem się artystycznej duszy, haha!

Sabuto idealna półkula <3 piękny torcik!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy