Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Malwiśka
bussi.gif

Malena piękny
anbetung.gif
Nie wiem co to za okazja,ale dużo zdrowia i wszystkiego najlepszego Ci życzę
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Dziewczynki to jest cream cheese o smaku orzechowego cappucino,
a po ubiciu dodalam do kilku łyżek masy ciemne kakao - i później już tylko mieszalam kolorki
icon_smile.gif

tzn same się mieszaly hihi! ogólnie wyciskany był tak na szybko, bo jak zwykle nie było czasu...
zawsze tak mam, jeśli robię do domu ;)

Sabuto - kolejna 19-stka w życiu stuknela, hihi!
icon_smile.gif

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
malena h @ 9 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429000Dziewczynki to jest cream cheese o smaku orzechowego cappucino,
a po ubiciu dodalam do kilku łyżek masy ciemne kakao - i później już tylko mieszalam kolorki
icon_smile.gif

tzn same się mieszaly hihi! ogólnie wyciskany był tak na szybko, bo jak zwykle nie było czasu...
zawsze tak mam, jeśli robię do domu ;)

Sabuto - kolejna 19-stka w życiu stuknela, hihi!
icon_smile.gif
Malenko Wszystkiego Najlepszego!!! Samych słodkich chwil w życiu;)

powiedz mi proszę powiedz jak robisz ten krem z serka philadelpia i jak?

edit:

znalazłam taki przepis:

serek typu philadelphia
masło
cukier puder
esencja waniliowa

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
Hajastan @ 9 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429071ale facet wymiata
rofl.gif
ciekawe co to za krem, taki bialutki i tak równiótko mozna go wygładzić
gruebel_2.gif
wg mnie to royal icing taki

edit:

napisał że jest to:

Robert Zerilli
We use fresh heavy cream, topping and some vanilla and sugar. czyli jednak śmietana;) ale u nas nie ma takiej łustej w PL w UK jest podwójnie tłusta i do niej nie trzeba żadnych utrwalaczy
[size="5"][/size]

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
JAM @ 7 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1428244Myśle że konkretnie te są klejone lukrem, jest też użyty do dekoracji a kwiatuszki są niewielkie to je utrzyma.... są różne techniki -słyszałam o wodzie, lukrze , kleju gotowym,. Małe elementy ja daje tylko na wodę. Do większych gotuje wodę z odrobiną glukozy i większą ilością cukru tak by dał rade się rozpuścić i się nie z karmelizował. Gotuje aż staje się przeźroczysty a potem trzymam w gorącej kąpieli. Udało mi się tym skleić mocno pozasychane ozdoby, Tworzy się coś jak przeźroczysta kropla szybko schnąca. Innych sposobów nie szukałam skoro ten sie sprawdza i przy większych elementach. Lukru królewskiego dawałam do ubytków w masie(czasami popękała) i dobrze maskuje, ogólnie jest bialy więc do kolorowych to nie bardzo.
JAM jakies konkretne proporcje dajesz do tego kleju gotowanego z glukozą i cukrem czy na oko? Później używasz gorący/ciepły? Potrzebuję właśnie takiego kleju który poradzi sobie z podeschniętymi kwiatami i kielichem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
bussi.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
reksiulek @ 9 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429101wg mnie to royal icing taki

edit:

napisał że jest to:

Robert Zerilli
We use fresh heavy cream, topping and some vanilla and sugar. czyli jednak śmietana;) ale u nas nie ma takiej łustej w PL w UK jest podwójnie tłusta i do niej nie trzeba żadnych utrwalaczy
[size="5"][/size]
a jakby ubić na bardzo mocno białka z cukrem i później dodać kwasek cytrynowy,
gruebel_2.gif
jak myślicie dobry byłby taki krem do obłożenia i dekorowania tortu?

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Dziękuję za życzenia, jesteście kochane :*

Ja mam taki przepis na cream cheese:
* 250 gr mascarpone,
* 250 gr soft cheese (może być typu philadelphia),
* 300 ml kremowki,
* około 4-5 czubatych łyżek stołowych cukru pudru,
* i ostatnie: albo pasta waniliowa 2 łyżeczki,
albo około 5-6 łyżek cappucino,
albo kakao + aromat migdałowy...

Co kto lubi
icon_smile.gif

Najpierw ubijam oba serki na jednolitą masę, następnie wlewam kremowke i dodaję puder + smaczek ;)
ubijam już razem do uzyskania konsystencji, którą można posmarować blaty biszkopta,
i chlodzimy w lodówce :* mniam...

Co do śmietany w UK... double cream czy whipping cream to fajne śmietany do ubijania, ale nie wiem skąd wzięła się informacja, że są dwa razy bardziej tłuste niż polskie - ja osobiście nigdzie takiej info nie znalazlam, a to co jest na opakowaniu tych, których używam jest tylko napisane, , zawierają np 50 gr tłuszczu na 100 ml produktu. w tabelce procentowo pokazane jest tylko jaki jest udział min tluszczu w zalecanym dziennym spożyciu (co w przypadku double cream wynosi 22%, zakładając standardowe dzienne spożycie na wysokosci 2000kcal - to byłoby około 440 kcal w 30 ml śmietanki) już całkiem zglupialam :D...

Mam pojemniczek whipping cream w lodówce i tam jest napisane: 30ml śmietanki zawiera 11.6g tluszczu, co wynosi 17% naszego dziennego zapotrzebowania... hmm...
Ale nijak się to wszystko ma do określenia zawartości tłuszczu w taki sposób, jak jest to oznaczone na polskich kremowkach...

Dobra, trochę za dużo się już rozpisalam... buziole!

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
dołączam się do życzeń
cvety.gif

choć przeraża mnie fakt że mnie niedługo to czeka
icon_razz.gif

Ale nie o tym
icon_razz.gif
podjełam kolejną nieudolną próbę wyciśnięcia coś z mieszków. Tylki pewnie jeszcze na poczcie to dalej się męczę samoróbkami. Masa 1-2-3 długo ucierana , masa wyszła super puszysta i gładka ponakładałam w mieszki i......i porażka.
Wychodzi na to że ja za gorące dłonie mam pierwsza róża super, druga jeszcze ujdzie a trzecia już spada mi z podstawki
icon_sad.gif
musiałabym co drugą róże worek do lodówki chować.
gruebel_2.gif

Albo w lodówce robić
rofl.gif

No i problem z listkami, nie chcą ładnie odejść tylko się urywają w połowie i dlatego takie długie próbowałam do skutku! Może jakieś sugestie ? Naoglądałam sie filmów w youtube i po nocach "ćwicze" przez sen
icon_razz.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
gosiakw @ 9 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429103JAM jakies konkretne proporcje dajesz do tego kleju gotowanego z glukozą i cukrem czy na oko? Później używasz gorący/ciepły? Potrzebuję właśnie takiego kleju który poradzi sobie z podeschniętymi kwiatami i kielichem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
bussi.gif
Przepraszam gdzieś mi umkną ten post .... Trudno o proporcje jak mówimy o 30ml ,w metalowym kubeczku(mniejszy od szklanki) takim babcinym wlewam na oko by dno zakryło dwie łyżeczki cukru i pół łyżeczki glukozy. Gotuje aż zrobi się przeźroczyste i lekko(!!) ciągnące. Im dłużej to bardziej gęsty jest i można już figurki lukrowe robić
icon_razz.gif
. W trakcie klejenia cały czas jest w ciepłej kąpieli wodnej by nie ostygł. Moze jest to niewygodne i pracochłonne ale robie 1 czy dwa ciasta w tygodniu, to też nie potrzebuje zbyt wielu udoskonaleń i często improwizuje... Można też na różyczkach kropelki rosy zrobić.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ccrs.gif
PYTANIE !!!
icon_mrgreen.gif

Koleżanka przyniosła kawałek tortu komunijnego i zaskoczyła mnie "masa" na torcie. Na bitej śmietanie jest jakby chmurka biała bezowa, piszę bezowa bo bardzo wyglądem przypomina beze. Jest naprawdę cieniutka więc wątpię czy ktoś zdołałby na bitej śmietanie taką warstwę ułożyć . Jest w dotyku sucha plastyczna nie pęka od razu pod naciskiem można (swobodnie dekorować). Bardzo efektowne bieluśkie
icon_mrgreen.gif
trochę przypomina skórę. A może to cukier puder wysypany na bitą śmietanę tak się z nią stopił?
gruebel_2.gif
W google nic nie znalazłam szukałam po zdjęciach i opisach może któraś z was mnie oświeci???
anbetung.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Martusia - dziękuje bardzo
icon_smile.gif

JAM - jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na cinie, to podpytaj koleżanki, może gdy zamawiala tort, to rozmawiała o takich szczegółach...
Powiem, że i ja z miłą chęcią poznam odpowiedź...
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
i tu problem ona zamawiała z katalogu tylko zdjęcie im dała i to wszystko co wie
icon_sad.gif
kurcze ale mnie to intryguje. poszłabym sama zapytać ale nie znam jeszcze tak dobrze niemieckiego
icon_razz.gif

smakuje jak beza....

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
brzmi podobnie, muszę spróbować i tyle może wyjdzie to samo
icon_smile.gif
Ta "moja" to jakby przyschnięta była oooo takie jak krem w ptysiach (uwielbiam )
mniam.gif
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy