malena h @ 9 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429000Dziewczynki to jest cream cheese o smaku orzechowego cappucino,
a po ubiciu dodalam do kilku łyżek masy ciemne kakao - i później już tylko mieszalam kolorki![]()
tzn same się mieszaly hihi! ogólnie wyciskany był tak na szybko, bo jak zwykle nie było czasu...
zawsze tak mam, jeśli robię do domu
Sabuto - kolejna 19-stka w życiu stuknela, hihi!
Malenko Wszystkiego Najlepszego!!! Samych słodkich chwil w życiu![]()
powiedz mi proszę powiedz jak robisz ten krem z serka philadelpia i jak?
edit:
znalazłam taki przepis:
serek typu philadelphia
masło
cukier puder
esencja waniliowa
JAM @ 8 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428722ooooo ja też tak chce? widzieliście jaki ma czas? boziu podziwiam FILMale facet wymiataciekawe co to za krem, taki bialutki i tak równiótko mozna go wygładzić![]()
![]()
Hajastan @ 9 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429071ale facet wymiataciekawe co to za krem, taki bialutki i tak równiótko mozna go wygładzić![]()
wg mnie to royal icing taki
edit:
napisał że jest to:
Robert Zerilli
We use fresh heavy cream, topping and some vanilla and sugar. czyli jednak śmietanaale u nas nie ma takiej łustej w PL w UK jest podwójnie tłusta i do niej nie trzeba żadnych utrwalaczy[size="5"][/size]
JAM @ 7 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1428244Myśle że konkretnie te są klejone lukrem, jest też użyty do dekoracji a kwiatuszki są niewielkie to je utrzyma.... są różne techniki -słyszałam o wodzie, lukrze , kleju gotowym,. Małe elementy ja daje tylko na wodę. Do większych gotuje wodę z odrobiną glukozy i większą ilością cukru tak by dał rade się rozpuścić i się nie z karmelizował. Gotuje aż staje się przeźroczysty a potem trzymam w gorącej kąpieli. Udało mi się tym skleić mocno pozasychane ozdoby, Tworzy się coś jak przeźroczysta kropla szybko schnąca. Innych sposobów nie szukałam skoro ten sie sprawdza i przy większych elementach. Lukru królewskiego dawałam do ubytków w masie(czasami popękała) i dobrze maskuje, ogólnie jest bialy więc do kolorowych to nie bardzo.JAM jakies konkretne proporcje dajesz do tego kleju gotowanego z glukozą i cukrem czy na oko? Później używasz gorący/ciepły? Potrzebuję właśnie takiego kleju który poradzi sobie z podeschniętymi kwiatami i kielichem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź![]()
reksiulek @ 9 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429101wg mnie to royal icing taki
edit:
napisał że jest to:
Robert Zerilli
We use fresh heavy cream, topping and some vanilla and sugar. czyli jednak śmietanaale u nas nie ma takiej łustej w PL w UK jest podwójnie tłusta i do niej nie trzeba żadnych utrwalaczy[size="5"][/size]
a jakby ubić na bardzo mocno białka z cukrem i później dodać kwasek cytrynowy,jak myślicie dobry byłby taki krem do obłożenia i dekorowania tortu?![]()
gosiakw @ 9 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429103JAM jakies konkretne proporcje dajesz do tego kleju gotowanego z glukozą i cukrem czy na oko? Później używasz gorący/ciepły? Potrzebuję właśnie takiego kleju który poradzi sobie z podeschniętymi kwiatami i kielichem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Przepraszam gdzieś mi umkną ten post .... Trudno o proporcje jak mówimy o 30ml ,w metalowym kubeczku(mniejszy od szklanki) takim babcinym wlewam na oko by dno zakryło dwie łyżeczki cukru i pół łyżeczki glukozy. Gotuje aż zrobi się przeźroczyste i lekko(!!) ciągnące. Im dłużej to bardziej gęsty jest i można już figurki lukrowe robić. W trakcie klejenia cały czas jest w ciepłej kąpieli wodnej by nie ostygł. Moze jest to niewygodne i pracochłonne ale robie 1 czy dwa ciasta w tygodniu, to też nie potrzebuje zbyt wielu udoskonaleń i często improwizuje... Można też na różyczkach kropelki rosy zrobić.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.