Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karino, z rasą strzeliłaś w 10!
Na całego psa wyszło 8 jaj - 4 na podstawę ( wycinałam kształt rozjechanej żaby) - blaszka 29×24, miski o średnicy 16 i 20 cm- kolejne 4 jaja. Masa z maślano - czekoladowa. Gostek, który odbierał pieska powiedział, że żona będzie z radości po suficie chodzić. A że to już taki wiek, że nie wypada go wypominć kobiecie, dlatego brak cyfry i imienia.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
kadarma @ 25 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1539195Karino, z rasą strzeliłaś w 10!
Na całego psa wyszło 8 jaj - 4 na podstawę ( wycinałam kształt rozjechanej żaby) - blaszka 29×24, miski o średnicy 16 i 20 cm- kolejne 4 jaja. Masa z maślano - czekoladowa. Gostek, który odbierał pieska powiedział, że żona będzie z radości po suficie chodzić. A że to już taki wiek, że nie wypada go wypominć kobiecie, dlatego brak cyfry i imienia.
Piesek cudny, zresztą jak każdy Twój tort.
Chciałam o to samo zapytać , więc też dzięki za odpowiedź,
ale czy mogłabyś podać przepis na ten biszkopt,
Twój wydaje mi się bardziej zbity od mojego ,a zarazem wilgotny.
mój jest ok, do okrągłych czy prostokątnych, których nie muszę wycinać,
ale do takich obróbek mam z nim problem, jest za puszysty,
z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Karina tort Pikachu Super

mam pytanie , czy jak dodałaś żółty pigment masa nie miała posmaku płynu?
Pytam , bo kiedyś próbowałam się pobawić tylkami i gdy dodałam do bitej śmietany z mascarpone, żółty w proszku to miał właśnie taki posmak
i nie wiem czy to wina pigmentu, czy czegoś innego.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Używam barwników w żelu firmy PME, są bezsmakowe i mam wrażenie, że mniej ważą masę niż np. barwniki Wiltona w żelu.
Kiedyś przez przypadek oblizałam łyżkę z czystym żółtym barwnikiem i oprócz żółtego języka nie zauważyłam żadnego dziwnego posmaku.
Nikt z klientów nie skarżył się na smak, miałam również okazje być poczęstowana własnym tortem... i żadna z zabarwionych dekoracji nie smakowała podejrzanie, a wręcz przeciwnie...
Czystymi barwnikami rozcieńczonymi delikatnie wodą maluje marcepanowe figurki, też z nimi wszystko jest w porządku.
Może po prostu barwnik w proszku daje taki posmak?
icon_rolleyes.gif

Zabawa z tylkami jest super, polecam, uwielbiam to i chyba to widać w efektach
icon_lol.gif

U mnie nikt nie chce tortów z masy cukrowej co mnie cieszy (nie lubię ich robić i nie robię) klienci mówią że to za słodkie, nikt tego nie chce jeść i cala dekoracja zostaje na talerzu.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Może po prostu barwnik w proszku daje taki posmak?
icon_rolleyes.gif

Zabawa z tylkami jest super, polecam, uwielbiam to i chyba to widać w efektach
icon_lol.gif

U mnie nikt nie chce tortów z masy cukrowej co mnie cieszy (nie lubię ich robić i nie robię) klienci mówią że to za słodkie, nikt tego nie chce jeść i cala dekoracja zostaje na talerzu.
[/quote]

Dzięki . Tak właśnie myślałam , że to przez barwnik.
Mi osobiście bardzo się podobają torty właśnie takie, ale u mnie wszyscy chcą masę cukrową i o dziwo wszyscy twierdzą , że ją zjadają.
Syn woli też masę cukrową , ale dla siebie najbardziej lubię szaleć z czekoladą ,ale takich tortów niestety nikt nie chce a szkoda.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karina jest ekspertką co do tylkowych tortów. a jeśli chodzi o biszkopt to podaję proporcje: 4 jaja, 3/4 szkl cukru ( najczęściej pół), 1 łyżeczka proszku do piecz, 1 szkl mąki, 1 łyżka budyniu waniliowegi, szczypta soli do białek, łyżka octu lub soku z cytryny do żółtek. W piekarniku 40 min przy 170 stopniach.
Propocjonalnie zwiększam składniki na różne blachy.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
kadarma @ 29 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1539718Karina jest ekspertką co do tylkowych tortów. a jeśli chodzi o biszkopt to podaję proporcje: 4 jaja, 3/4 szkl cukru ( najczęściej pół), 1 łyżeczka proszku do piecz, 1 szkl mąki, 1 łyżka budyniu waniliowegi, szczypta soli do białek, łyżka octu lub soku z cytryny do żółtek. W piekarniku 40 min przy 170 stopniach.
Propocjonalnie zwiększam składniki na różne blachy.
Dzięki, przy najbliższym torcie będę próbowała.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Widziałam ,że łączyłyście bitą śmietanę z masą cukrową.
Chodzi mi o to że muszę zrobić tort z bitej śmietany a na wierzchu logo firmy z masy cukrowej.
jak zaizolować logo przed bitą śmietaną.
Myślałam o czekoladzie , ale logo jest nie równe i na dodatek będzie duże więc raczej nie dam rady posmarować logo
od spodu czekoladą i nałożyć na tort. Tort ma mieć wymiary 40x30 .

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
pychotka12 @ 9 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1541095Widziałam ,że łączyłyście bitą śmietanę z masą cukrową.
Chodzi mi o to że muszę zrobić tort z bitej śmietany a na wierzchu logo firmy z masy cukrowej.
jak zaizolować logo przed bitą śmietaną.
Myślałam o czekoladzie , ale logo jest nie równe i na dodatek będzie duże więc raczej nie dam rady posmarować logo
od spodu czekoladą i nałożyć na tort. Tort ma mieć wymiary 40x30 .
Wierzch ciasta posmarowalabym masą budyniowa.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
h-elen @ 10 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1541134Wierzch ciasta posmarowalabym masą budyniowa.
nie bardzo się nada tort ma być dla fundacji, chcą nie przekładany, czyli chcę zrobić biszkopt jabłka starte z galaretką na to bita śmietana z serkiem.
na tym ma być właśnie logo fundacji z napisem, który chcą właśnie z masy cukrowej.
Mysłałam , żeby wylać czekoladę i na to dać logo z napisem.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
pychotka12 @ 10 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1541167nie bardzo się nada tort ma być dla fundacji, chcą nie przekładany, czyli chcę zrobić biszkopt jabłka starte z galaretką na to bita śmietana z serkiem.
na tym ma być właśnie logo fundacji z napisem, który chcą właśnie z masy cukrowej.
Mysłałam , żeby wylać czekoladę i na to dać logo z napisem.
To zrób tak jak radzi Sabuto. Trudno jest wylać równo czekoladową tafle. Do czekolady dodaj masło i śmietanę wówczas powinno dac się rozprowadzać zanim zastygnie.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Dołączam się do porad koleżanek. A u mnie na tygodniu tzw pępkowe do pracy młodej babci. Falbanka ze śmietany roślinnej. Tortowa, 36% zwarzyła się po dodaniu barwnika. Nie wiem co jest grane. Czasami jest OK, ale zazwyczaj warzy się.

Załączniki

• 20140910_082818.jpg
    20140910_082818.jpg
    482.9 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Misio , miał być bardzo dziewczyński,a dopiero na zdjęciu zobaczyłam,ze coś mu groźna minka wyszła
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• mis.jpg
    mis.jpg
    141.9 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Wcale nie taki groźny. A u mnie znowu furby

Załączniki

• 20140919_161727.jpg
    20140919_161727.jpg
    247.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140921_074328.jpg
    20140921_074328.jpg
    229.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy