Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Alll, ile tu się musiałaś najopkować.
icon_eek.gif
daumen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Nie bardzo mi ten sposób wykańczania pasował do innych tortów, a że poprzedni wątek został zamnknięty to zakładam nowy. (Jeżeli coś nie tak to proszę o "przerzucenie)

W moim rejonie większość osób( prawie wszyscy) masy cukrowej boją się jak diabeł święconej wody. Kiedy tylko ktoś pyta o tort na samym początku słyszę:-zeby tylko nie był ten obłożony, oblany tym czymś słodkim bo to ładnie wyglada a jest nie jadalne. Cóż, przemycam dekoracje z masy ale bardzo często znajomi nie zgadzają się i wówczas wykańczam innymi sposobami. Tak jak np. dzisiaj "jopkowałam". Wczoraj nie było u nas prądu, na 14-tą miałam do pracy, kiedy wróciłam po 22-giej już sił nie miałam, więc tylko przesmarowałam bizkopty. Dziś wstałam i od 5-tej grzebałam się przy dekoracji tego tortu, szło mi jak po grudzie. Kiedy skończyłam stwierdziłam, że tygrysek wyszedł jakiś taki brzydki, ale cóż każdy ma lepsze i gorsze dni.
IMG_0135.JPG

Załączniki

• IMG_0135.JPG
    IMG_0135.JPG
    246.9 KB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
No i super! Bardzo ładny tygrysek!
icon_biggrin.gif

Ja tam wolę jopkować, niż masą cukrową pokrywać. Dużo szybciej mi idzie.

monika.sek1

Member
Gru 3, 2007
13
0
0
Witam, potrzebuje pomocy.

Jak wykonac dekoracje ktora jest na torcie w zalaczniku. Mam na mysli cala, lacznie z bokami.

Z gory dziekuje za pomoc

Załączniki

• 5.jpg
    5.jpg
    29.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Załącznik później usunę, bo jest niezgodny z regulaminem
fiesgrins.gif

A dekoracja to na wierzchu tortu czekolada strugana szerokim nożem z grubej tabliczki, lub tak jak tu: http://www.dessert.net.au/chocolate-mascar...fruit-and-nuts/ tylko z twardszej czekolady, wtedy wiórki będą mniej gładkie.
Boki są wysmarowane albo czekoladą albo polewą czekoladową, motylki zrobisz wyciskając rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia z wcześniej narysowanym konturem motylków, potem kładziesz ten papier na miseczce żeby motylki były lekko zgięte, zostawiasz do zastygnięcia i przyklejasz do miękkiej polewy. Na dole tortu jest wyciśnięty za pomocą końcówki z gwiazdką szlaczek z kremu.

monika.sek1

Member
Gru 3, 2007
13
0
0
dziunia @ 13 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1118922Załącznik później usunę, bo jest niezgodny z regulaminem
fiesgrins.gif

A dekoracja to na wierzchu tortu czekolada strugana szerokim nożem z grubej tabliczki, lub tak jak tu: http://www.dessert.net.au/chocolate-mascar...fruit-and-nuts/ tylko z twardszej czekolady, wtedy wiórki będą mniej gładkie.
Boki są wysmarowane albo czekoladą albo polewą czekoladową, motylki zrobisz wyciskając rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia z wcześniej narysowanym konturem motylków, potem kładziesz ten papier na miseczce żeby motylki były lekko zgięte, zostawiasz do zastygnięcia i przyklejasz do miękkiej polewy. Na dole tortu jest wyciśnięty za pomocą końcówki z gwiazdką szlaczek z kremu.
Dziunia wiesz ze jestes wieeeeeeeeeeeeeeeelka. Nie wiem jak Cis ie odwdziecze
icon_smile.gif
. I jeszcze jedno mam pytanko jak mam te boki czekolada wysmarowac ta czekolada ?. I tak na marginesie dlaczego zdjecei niezgodne z regulaminem ?

Wielkie dzieki za pomoc

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
O zdjęciu juz poszło PW
fiesgrins.gif

Może lepiej uzyj polewy? Będzie łatwiej, czekolada jest raczej trudna w obróbce. Skorzystaj np. z tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276 i po prostu oblej nią tort przechylając go lekko - wtedy łatwiej boki się nią pokryją. Tak swoją drogą, to tam jest chyba pas z czekolady plastycznej lub zwykłej, a to już jest trudna sprawa dosyć.

monika.sek1

Member
Gru 3, 2007
13
0
0
dziunia @ 13 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1118938O zdjęciu juz poszło PW
fiesgrins.gif

Może lepiej uzyj polewy? Będzie łatwiej, czekolada jest raczej trudna w obróbce. Skorzystaj np. z tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276 i po prostu oblej nią tort przechylając go lekko - wtedy łatwiej boki się nią pokryją. Tak swoją drogą, to tam jest chyba pas z czekolady plastycznej lub zwykłej, a to już jest trudna sprawa dosyć.
Zachcialo mi sie tortu i to dla tesciowej

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
A co do boku tego tortu.
Kiedyś Elka opisywała jak zrobić wstęgę z czekolady.
Na pasek papieru do pieczenia o szerokości równej wysokości tortu i długości równej jego obwodowi należy nałożyć płynną czekoladę i rozsmarować. Po zastygnięciu przyłożyć stroną z czekoladą do boku tortu, docisnąć i delikatnie oderwać papier.
Tak chyba będzie łatwiej.
icon_smile.gif

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Mi się tez wydaję ,że to jest wstęga z czekolady.Kiedyś robiłam z ciekawości i powiem,że bardzo prosta do wykonania.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
LeNinka @ 13 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1118970Na pasek papieru do pieczenia o szerokości równej wysokości tortu i długości równej jego obwodowi należy nałożyć płynną czekoladę i rozsmarować. Po zastygnięciu przyłożyć stroną z czekoladą do boku tortu, docisnąć i delikatnie oderwać papier.
Wszystko się zgadza ale nie "po zastygnięciu" - w każdym bądź razie nie całkowitym bo to się połamie - czekolada musi być skrzepnięta ale jeszcze miękka na tyle żeby po zawinięciu jej w okół tortu nie popękała
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Papier do motylków? Czy folię do wstęgi? Bo wstęgę na folii się robi, takiej giętkiej i cienkiej jak od okładki od skoroszytu czy teczki i nie smaruje się niczym. A papier do motylków musi być papierem do pieczenia własnie po to, żeby łatwo było potem je odkleić, polecam papier z Lidla
fiesgrins.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Tu na zdjęciu jest wstęga, i, jak widzę, robiona na papierze do pieczenia, byla niedocisnieta, wiec lekko pomarszczona. Na folii wstege robic latwiej, ale pojdzie i na papierze
icon_smile.gif
są tez specjalne wstegi z wzorkami, wyglaja bardzo dekoracyjnie. Ani papieru ani folii niczym nie smarowac, jak juz mowila Dziunia
icon_smile.gif

tortanka

Member
Lis 2, 2010
19
0
0
o rety ale jestem ciekawa jak to wyjdzie że zaraz lece rozpuszczać polewą ..... no muszę to koniecznie dzisiaj wypróbować ... A jak myślicie motylki mogą kilka dni poleżeć czekając na dekorację " właściwą " na torcie?
gruebel_2.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja tez dziekuje dziewczyny za wyjasnienia
icon_biggrin.gif

mysle ze motylki moga spokojnie polezec - tylko w nie za cieplym miejscu i nie za zimnym bo moze sie zrobic nalot na nich przy roznicach temperatur
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy