dziunia @ 13 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1118922Załącznik później usunę, bo jest niezgodny z regulaminem![]()
A dekoracja to na wierzchu tortu czekolada strugana szerokim nożem z grubej tabliczki, lub tak jak tu: http://www.dessert.net.au/chocolate-mascar...fruit-and-nuts/ tylko z twardszej czekolady, wtedy wiórki będą mniej gładkie.
Boki są wysmarowane albo czekoladą albo polewą czekoladową, motylki zrobisz wyciskając rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia z wcześniej narysowanym konturem motylków, potem kładziesz ten papier na miseczce żeby motylki były lekko zgięte, zostawiasz do zastygnięcia i przyklejasz do miękkiej polewy. Na dole tortu jest wyciśnięty za pomocą końcówki z gwiazdką szlaczek z kremu.Dziunia wiesz ze jestes wieeeeeeeeeeeeeeeelka. Nie wiem jak Cis ie odwdziecze. I jeszcze jedno mam pytanko jak mam te boki czekolada wysmarowac ta czekolada ?. I tak na marginesie dlaczego zdjecei niezgodne z regulaminem ?![]()
Wielkie dzieki za pomoc
dziunia @ 13 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1118938O zdjęciu juz poszło PW![]()
Może lepiej uzyj polewy? Będzie łatwiej, czekolada jest raczej trudna w obróbce. Skorzystaj np. z tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276 i po prostu oblej nią tort przechylając go lekko - wtedy łatwiej boki się nią pokryją. Tak swoją drogą, to tam jest chyba pas z czekolady plastycznej lub zwykłej, a to już jest trudna sprawa dosyć.Zachcialo mi sie tortu i to dla tesciowej
LeNinka @ 13 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1118970Na pasek papieru do pieczenia o szerokości równej wysokości tortu i długości równej jego obwodowi należy nałożyć płynną czekoladę i rozsmarować. Po zastygnięciu przyłożyć stroną z czekoladą do boku tortu, docisnąć i delikatnie oderwać papier.Wszystko się zgadza ale nie "po zastygnięciu" - w każdym bądź razie nie całkowitym bo to się połamie - czekolada musi być skrzepnięta ale jeszcze miękka na tyle żeby po zawinięciu jej w okół tortu nie popękała![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.