Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Niestety ze śmietaną już tak jest, że szybko się rozpływa w rękawie. Trzeba się spieszyć z dekoracją i nakłądać mniej a częściej do rękawa. Spróbuj śmietany 36% do dekoracji to nie będzie ci się tak szybko rozpływała. Bardzo ładne lale
icon_smile.gif

 

Załączniki

  • Zdj_cie0656.jpg
    Zdj_cie0656.jpg
    288.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie0657.jpg
    Zdj_cie0657.jpg
    172.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
źle posta umieściłam , powinnam tu:
potrzebuję inspiracji do tortu w kształcie czapki kucharskiej- najlepiej bez masy cukrowej na wierzchu ..macie jakieś pomysły?
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
dziewczyny mam pytanie, muszę zrobić tort na roczek ze zdjęciem solenizanta - tort ma być bez masy cukrowej... i nie wiem jakiego kremu użyć pod zdjęcie? tort będzie migdałowo - kokosowy, więc krem najprawdopodobniej na bitej śmietanie z czekoladą plus kokos... czy górę tortu sypać wiórkami, czy lepiej nie? nie czuję się pewnie, gdy nie mogę używać masy ;) proszę o pomoc...
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
osobiscie nie robilam ale widzialam dwa torty i na jednym fotografia sie rozplynela, a na drugim trzymala sie swietnie. W obu przypadkach zdjecie bylo ulozone na samej bitej smietanie i mysle, ze wiele zalezy tez od jakosci wydruku. Uwazam tez, ze podsypanie fotografii wiorkami zabezpieczy ja przed ewentualnym rozpuszczeniem.
icon_biggrin.gif
 

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Jopki to te punkciki ze śmietany wyciskane z rękawa. Roksi24 właśnie tak udekorowała swoje lale.
Co do zdjęcia to nie pomogę, bo jeszcze nie robiłam tortu ze zdjęciem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Połączenie serka mascarpone z masłem i bita śmietaną
gruebel_2.gif
próba generalna przed rocznicą
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • r__e_tort.JPG
    r__e_tort.JPG
    182.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Zahir,
w jakiej kolejnosci robilas te róże. Czy najpierw na bokach czy na wierzchu? A na wierzchu to od brzegu zaczynalas czy od środka tortu? Jakie masz spostrzerzenia, jak będzie lepiej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
lambethka @ 11 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1210956a w smaku jak? rozumiem, ze najpier utarlas maslo, dodalas serek i na koncu ubita smietane?
icon_biggrin.gif
tak, masło z cukrem i laską wanilii, później dodałam serek i ubitą śmietanę
icon_smile.gif
chciałam uzyskać stabilną masę do forowania różyczek, trzeba pilnować aby masa się nie zważyła po dodania serka, ja się ratowałam kąpielą wodną
gruebel_2.gif
a w smaku maślana przy dodaniu odpowiedniej ilości cukru nie jest bardzo mdląca
wink.gif


CYTATZahir,
w jakiej kolejnosci robilas te róże. Czy najpierw na bokach czy na wierzchu? A na wierzchu to od brzegu zaczynalas czy od środka tortu? Jakie masz spostrzerzenia, jak będzie lepiej?
różyczki najpierw na bokach później na wierzchu zaczynając od brzegu, wspomagałam się tą stroną http://iambaker.net/rose-cake-tutorial
icon_wink.gif
i dopiero teraz zauważyłam że wstawiałam torcik w złym temacie
dump.gif
sorki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Zahir bardzo mi się twój torcik podoba
icon_biggrin.gif
Ja robiłam taki sam (zdjęcie jest na poprzedniej stronie), tylko kakaową śmietaną i niestety nie miałam takiej dużej tylki, więc zrobiłam mniejszą i efekt nie był taki fajny jak na twoim torcie
icon_frown.gif
Ale obiecałam sobie, że dokupię taką tylkę. Ja też robiłam najpierw boki, a potem górę zaczynając od brzegu.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Bardzo proszę o podpowiedź: tort urodzinowy ma być dla ok. 30 osób. Mój m. namawia mnie na dwa oddzielne torty
dump.gif
lub na prostokątny, czyli biszkopcie upieczonym w dużej formie jak np. na sernik czy piernik. Ale uparłam się przy piętrowym, bo mam małą i dużą tortownicę , wymyśliłam, że górny tort będzie niesymetrycznie przesunięty (tu będzie miejsce na dekoracje, kwiatki itp.) Tu wszystko rozumiem, dam radę. Wiadomo o gustach i preferencjach smakowych się nie dyskutuje, ale pierwsza myśl to: biszkopt orzechowy z masą kawową, druga myśl - jasny biszkopt z masą truskawkową, ALE czy orzechowy spód nie będzie bardziej stabilny? Obawiam się, że owocowy spód może nie wytrzymać "góry", a nasączone być muszą. A może zrobić dół inny a górę inny, choć nie wydaje mi się to zbyt fortunnym połączeniem. Liczę na Wasze doświadczenie. Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
 

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Jolan przełożenia nie mają znaczenia jeśli wsadzisz w dolny tort kilka wsporników, a górny postawisz na niego na przyciętej podkładce tak żeby nie wystawała za tort. Ja tą podkładkę owijam folią spożywczą, żeby nie przeszła wilgocią tortu. Robiłam tak już trzypiętrowy tort i nawet nie drgnął
icon_wink.gif
Tutaj jest pokazane jak to zrobić: http://www.youtube.com/watch?v=3qu9ZtV51RM Powodzenia
icon_biggrin.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tak jest! Anna5 wie co mowi
icon_mrgreen.gif
a ja dodam swoje 3 grosze i napisze, ze wsporniki mozesz wykonac za pomoca slomek do picia przycietych na odpowiednia dlugosc
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy