Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
CYTATpowinna wytrzymac o ile masa cukrowa nie bedzie za cienko rozsmarowana ale ja bym nie ryzykowala. Jak ja robie kremy smietanowe to przed nalozeniem masy cukrowej , smaruje tort wokolo cienka warstwa butter cream, zeby masa cukrowa nie stykala sie ze smietana - mam wtedy pewnosc, ze mi nie poplynie. Bo masa cukrowa w lecie plata figle - jak jest zbyt parno lub goraco to sie rozplywa troche i poci, a smietana tylko wzmoglaby efekt
zastanawiam się czy nie wystarczy dodać masła do części kremu z bitej śmietany, który zostanie mi do położenia na górę
gruebel_2.gif
czy masa się nie zważy
icon_question.gif

niestety moja rodzinka nie przepada za masami maślanymi, a masz sprawdzony, prosty przepis na butter cream
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tak
icon_biggrin.gif
juz nawet gdzies tu podawalam
icon_biggrin.gif

1 czesc bialka z jajka (po zwazeniu powinno miec okolo 33 g)
2 czesci cukru* (czyli: bialko jajka wazylo 33 g to cukru dajemy 66 g)
3 czesci masla (czyli 99g)

* ja daje mniej cukru - 60 gram - czasami 55

Bialko i cukier miksujemy w kapieli wodnej, do momentu, az krysztalki cukru nie beda wyczuwalne miedzy palcami. Bialka powinny byc tak ubite z cukrem by byly geste i biale. Wyciagamy garnek z kapieli wodnej i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy maslo i dalej ucieramy mikserem az kosystencja masy bedzie zwarta. Jesli nie bedzie to trzeba dodawac jeszcze ciut troche masla. Taka masa pokrywamy cienko tort, ktory nastepnie wsadzamy do lodowki na minimum 15 minut by dobrze masa maslana zastygla. Na mase maslana kladziemy mase cukrowa
icon_biggrin.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Anna5 @ 2 Aug 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1159755Przedstawiam wam dzisiejszy tort osiemnastkowy. Klientka była zachwycona, a ja nie ukrywam, że jestem z siebie zadowolona:
No kochana widze że "szpryca rodem z Wiltona "
icon_smile.gif
gratuluje koleżanko, ja wciąż przymierzam sie do tych brzegów i jakoś nie mam gdzie wykorzystać ale może niedługo... tort piękny i w dodatku moje ulubione kolory
lecker.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No kochane dziś dzieło dla mojego Tatusia na 60-te urodziny, cały kremowy a przełożenie szampan i truskawki, które oczywiście też znalazłam na cinie
lecker.gif
aha no i zdjęcie profeska bo akurat siostrzenica przyszła z fotografem
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• tort_tataccccq.jpg
    tort_tataccccq.jpg
    222.7 KB · Wyświetleń: 0

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
mnie tez sie bardzo podoba, ślicznie skomponowany i nieprzesadzony
daumen.gif

pomysł z lampkami pierwsza klasa
podeslij proszę przepis na krem z szampanem, moja mama tez taki uwielbia
z góry dziekuje

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Baaa, WOW!!! Cudny tort! Nie macie pojecia jak dlugo szukalam kieliszkow, az mi teraz glupio samej przed soba
icon_redface.gif
rofl.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Devilvoman "pojechałaś" z tym tortem. Świetny pomyśł z ustawieniem.
daumen.gif

U mnie taki zwyczajny
icon_mrgreen.gif

IMG_0588.JPG

Załączniki

• IMG_0588.JPG
    IMG_0588.JPG
    170.7 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Joanno taki zwyczajny powiadasz? A ja uważam że piękny!!! Twoje kwiaty sprawiają, że tort nie jest już właśnie taki zwyczajny. Są piękne!
Emilko torciki naprawdę super, tylko powinny być w temacie: masy cukrowe.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dziękuje dziewczyny bardzo za komplementy
icon_smile.gif
co do kieliszków to są oczywiście plastikowe oklejone masą, i tu moja rada najpierw trzeba je przytwierdzić do górnej podstawy bo mimo że są szerokie, to bardzo mało stabilne. Do taty jakoś przewiozłam ale do klienta byłoby ciężko
icon_mrgreen.gif
A krem z szampanem masz kochana tutaj
icon_mrgreen.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33529

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy