subtelna30
Member
- Sty 1, 2012
- 192
- 0
- 0
rewelacja, po prostu dech zapiera
nie umiem go sobie wyobrazić "w środku" czy to biszkopt?

Asiulek @ 6 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1264309Street Racer - mowę mi odjęło - torty są PIĘKNE!!!! Z resztą wszystkie tu wklejane do dzieła sztuki...
Street Racer @ 6 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1264357Bardzo dziękuję za słowa uznania, cieszę się, że torty się podobają, osoby które je jadły były zachwycone ich niepowtarzalnym smakiem- poniżej zamieszczam zdjęcie ''wnętrza'' jednego z nich![]()
mam pytanie: jakie ciasto dajesz do środka? wygląda na takie cuuuuudownie wilgotne![]()
Anna5 @ 25 Aug 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1170800Ostatnie zdjęcie z góry:
Wstawiłam tyle zdjęć, bo z każdej strony prezentuje się inaczej.dech zapiera ależ macie talent!
[size="3"][/size]![]()
malena h @ 7 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1264485mam pytanie: jakie ciasto dajesz do środka? wygląda na takie cuuuuudownie wilgotne
Przepis na biszkopt:
Składniki
4 jajka
szklanka cukru
6 łyżek zimnej wody
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać wodę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać ubite białka delikatnie mieszając
nadmieniam, że każdy z biszkoptów jest nasączony alkoholem
to wersja na jasny biszkopt, do ciemnego zamiast dwóch łyżek mąki dodaję dwie łyżki kakao
jaasmina @ 11 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1265996Street Racer,jestem zauroczona twoimi tortami.Czy różyczki robisz z marcepanu czy wyciskasz tylką- nie mogę się na nie napatrzeć![]()
Jeżeli robisz je tylką to jakiego kremu używasz?Wszystkie moje torty są w całości z kremu maślanego a ozdoby z masy maślanej wyciskane tylką.
Przepis do masy maślanej podałam już wcześniej w jednym z moich postów w tym właśnie dziale![]()
Anna5 @ 10 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1265711Zygi:super, ja też robiłam zygzaka
lambethka @ 13 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267001Street Racer Ty masz chyba linijke w oczach. Te warstwy takie rowne!! a gdzie zamiescilas przepis do masy maslanej. Bo kopie kopie i sie dokopac nie moge
Dziękuję, cieszę się, że podobają Wam się moje torty![]()
lambethka - dla Ciebie przypominam przepis na masę maślaną z której robię róże:
Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła
Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.
- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę
Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać". Teraz mozna dodać aromat i barwnik.
kaczuszka2701 @ 13 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1266784![]()
super, ja też robiłam zygzakaPiękny zygzak - teraz syn mnie męczy że też chce takiego na urodziny- jak do tego się zabrać - można prosić o jakąś podpowiedź - będę wdzięczna![]()
![]()
Street Racer @ 14 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267239Dziękuję, cieszę się, że podobają Wam się moje torty![]()
lambethka - dla Ciebie przypominam przepis na masę maślaną z której robię róże:ah to TA masa. Myslalam ze masz jakas specjalna. Ja ta maslana zawsze ''tynkuje'' torty przed polozeniem fondantudziekuje![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.