Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
rewelacja, po prostu dech zapiera
anbetung.gif
nie umiem go sobie wyobrazić "w środku" czy to biszkopt?

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
"hmm już sama zwątpiłam, ale raczej tak. Jestem teraz na wakacjach i nie mam jak sprawdzić. Jak tylko wrócę (w czwartek za tydzień) sprawdzę i napiszę. Myślę, że jak się da 250 ml to też wyjdzie, ale żelatyny bym nie zmiejszała. "

Chciałam sprostować moją wypowiedź, chodzi o ilość mleka... Sprawdziłam dokładnie i bardzo przepraszam za tą pomyłkę. Ma być szklanka mleka i dwie łyżeczki żelatyny. Jeszcze raz przepraszam jeżeli komuś zepsułam przez to masę :/

BOŻENA2

Member
Lut 23, 2012
57
0
0
Witam wszystkich,chcę się podzielić moim pierwszym dziełem z masy cukrowej jeszcze nie do końca dopracowanej ,ale i tak jestem dumna![attachment=[ATTACH=full]71585[/ATTACH]71585:Obraz_006.jpg],całość oprócz wykałaczki jest jadalna!czy podoba Wam się?

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0
malena h @ 7 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1264485mam pytanie: jakie ciasto dajesz do środka? wygląda na takie cuuuuudownie wilgotne
icon_smile.gif
Przepis na biszkopt:
Składniki
4 jajka
szklanka cukru
6 łyżek zimnej wody
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać wodę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać ubite białka delikatnie mieszając

nadmieniam, że każdy z biszkoptów jest nasączony alkoholem

to wersja na jasny biszkopt, do ciemnego zamiast dwóch łyżek mąki dodaję dwie łyżki kakao

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Anna5, piękny Zygzak

Street Racer,jestem zauroczona twoimi tortami.Czy różyczki robisz z marcepanu czy wyciskasz tylką- nie mogę się na nie napatrzeć
icon_biggrin.gif

Jeżeli robisz je tylką to jakiego kremu używasz?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0
jaasmina @ 11 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1265996Street Racer,jestem zauroczona twoimi tortami.Czy różyczki robisz z marcepanu czy wyciskasz tylką- nie mogę się na nie napatrzeć
icon_biggrin.gif

Jeżeli robisz je tylką to jakiego kremu używasz?
Wszystkie moje torty są w całości z kremu maślanego a ozdoby z masy maślanej wyciskane tylką.
Przepis do masy maślanej podałam już wcześniej w jednym z moich postów w tym właśnie dziale
icon_wink.gif

kaczuszka2701

Member
Maj 5, 2010
20
0
0
świetne te róże , ogólnie cały tort przepiękny , ja też robię dużo tortów pokrytych kremem lub śmietaną, oto ostatni DSC00244.JPG

Załączniki

• DSC00244.JPG
    DSC00244.JPG
    141.7 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
fajne te Wasze zygzaki i torciki.
Street Racer Ty masz chyba linijke w oczach. Te warstwy takie rowne!! a gdzie zamiescilas przepis do masy maslanej. Bo kopie kopie i sie dokopac nie moge
rofl.gif

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0
lambethka @ 13 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267001Street Racer Ty masz chyba linijke w oczach. Te warstwy takie rowne!! a gdzie zamiescilas przepis do masy maslanej. Bo kopie kopie i sie dokopac nie moge
rofl.gif
Dziękuję, cieszę się, że podobają Wam się moje torty
icon_mrgreen.gif

lambethka - dla Ciebie przypominam przepis na masę maślaną z której robię róże:

Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła

Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.
- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę

Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać". Teraz mozna dodać aromat i barwnik.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy