Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
A jak
icon_mrgreen.gif
Kremem truskawkowym
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Anna5 oba toraty są rewelacyjne, ja to chyba za 5 lat dojde do takiej perfekcji, powiedz mi te kwiatuszki to robiłaś bezpośrednio na torcie, czy na podkładce do różyczek?, a mase truskawkową to robiłaś taka z galaretką?

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Dzieki za mile powitanie. Jak moge pytac, to biore sie od razu do rzeczy- jadlam kiedys fajny tort. Nazywal sie Mozarttorte. Byly to 3 warstwy biszkoptu przelozone dwiema roznymi masami. Wyczulam tam pistacje i marcepan. Masy lekkie ale nie pianka.Przegladnelam forum ale nie znalazlam nic podobnego. Czy wiecie jak cos takiego zrobic?

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Przeglądam często ten wątek i podziwiam Wasze torty ze szczerym zachwytem. Ja póki co jeden tort ozdobiłam częsciowo masą maślaną, i nie były to kwiaty a jedynie koszyk. Ręka mi się niesamowicie trzęsła przy "wyplataniu", ale jak na pierwszy raz efekt ostateczny nie wyszedł chyba taki zły, prawda?

Załączniki

• DSC_9224.JPG
    DSC_9224.JPG
    92.8 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
BeataM @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301535Przeglądam często ten wątek i podziwiam Wasze torty ze szczerym zachwytem. Ja póki co jeden tort ozdobiłam częsciowo masą maślaną, i nie były to kwiaty a jedynie koszyk. Ręka mi się niesamowicie trzęsła przy "wyplataniu", ale jak na pierwszy raz efekt ostateczny nie wyszedł chyba taki zły, prawda?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Iva twoje torty są przecudne, masa idealna, mi jak masa się zważyła na tym torcie serduszkowym to stwierdziłam,że już chyba więcej jej nie zrobie. Powiedz mi co dodałaś do masy jak robiłaś tort z koszyczkiem i różami ? kakao czy barwnik, bo wyszedł piękny brąz,

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Elzunia, też nie słyszałam jak na razie o takim torcie, ale można wygooglać TAKIE COŚ
niestety, jak to zwykle bywa: jeden tort, a przepisów na niego wiele...
może znajdziesz tam taki, jak jadłaś
daumen.gif

BeataM, koszyk ładny
icon_smile.gif

Ania5 - Twoje torty jak zwykle popisowo zrobione!

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Sabuto, gonisz mistrzów, pysznie wygląda, jaki krem i co w środku?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki Doris!Już nie długo też będziesz brykać z nowymi tylkami!

W środku kakaowy biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki i masa oczywiście budyniowa o smaku toffi.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Beatko torcik bardzo ładny, możesz być z siebie zadowolona
icon_biggrin.gif

Sabuto świetnie wyszedł ci ten szybki torcik
icon_biggrin.gif

Hajastan kwiatki robiłam bezpośrednio na torcie, a masę truskawkową robię tą z galaretką, a jak nie mam galaretki to zastępuję ją żelatyną. Krem kawowy robię tak, że śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuszczam w łyżeczce kawy rozpuszczalnej zalanej niewielką ilością wrzątku i letnie wlewam pod koniec ubijania śmietany.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Elzunia @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301497Dzieki za mile powitanie. Jak moge pytac, to biore sie od razu do rzeczy- jadlam kiedys fajny tort. Nazywal sie Mozarttorte. Byly to 3 warstwy biszkoptu przelozone dwiema roznymi masami. Wyczulam tam pistacje i marcepan. Masy lekkie ale nie pianka.Przegladnelam forum ale nie znalazlam nic podobnego. Czy wiecie jak cos takiego zrobic?
Widzę na necie, że przepisów na Mozarttorte (smakowo podobny zapewne do Mozartkugeln) jest sporo, np. http://www.chefkoch.de/rezepte/13867105991...ozarttorte.html
lub
http://www.kochbar.de/rezept/283974/Mozarttorte.html
(jeśli nie znasz niemieckiego, użyj google translate)

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
[quote name='Mała_Mi' date='11 Jun 2012, 20:25 ' post='1301636']
Widzę na necie, że przepisów na Mozarttorte (smakowo podobny zapewne do Mozartkugeln) jest sporo, np. http://www.chefkoch.de/rezepte/13867105991...ozarttorte.html
lub
http://www.kochbar.de/rezept/283974/Mozarttorte.html
(jeśli nie znasz niemieckiego, użyj google translate)

Witaj Mala_Mi! Przegladalam juz te przepisy na necie ale zaden z nich nie jest tym czego szukam (tak patrzac po skladnikach).Bylam pewna, ze znajde go na stronie Salzburga bo podobno to tamtejszy rarytas ale nie znalazlam. No wiec szukam dalej.Dzieki za linki.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Żelatyny daję łyżeczkę na 250ml śmietany. Zrób tak: żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, wymieszaj, poczekaj chwileczkę aż spęcznieje i podgrzej dosłownie chwilkę w mikrofali. Do tego dodaj rozpuszczalną kawę (ilość wedle uznania, zależy jak bardzo kawowy lubi się krem), wymieszaj i letnią wlej pod koniec ubijania cienką strużką do śmietany.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy