Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dziewczyny piękne torty!
anbetung.gif

Bumelko co to za orzechowe placuszki takie cienkie?Jakie to ciasto?

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Ciasto jest bardzo proste no i każdy się dziwi że ten biszkopt taki cienki.Piecze się każdy krążek oddzielnie.Jeśli chcesz przepis to dam Ci na skrzynkę bo tu chyba nie mogę
gruebel_2.gif
Ciasto jest pysznie orzechowe z bitą śmietaną z biała czekoladą.Jest jeszcze lepsze jak postoi w nocy w lodówce.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Witam , witam nowe koleżanki. Za radą Bumelki wklejam tu swój pierwszy kremiasty wykonany przy pomocy tylek. Właśnie zaczynam przygodę z tortami. Mam nadzieję że sie od was dużo nauczę. Pozdrowionka

DSCN4504.JPG
DSCN4508.JPG

Załączniki

• DSCN4504.JPG
    DSCN4504.JPG
    220.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4508.JPG
    DSCN4508.JPG
    248.5 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
cześć Samson, jeśli to Twój pierwszy tort z takimi dekoracjami, to aż strach pomyśleć co będzie za jakiś czas...
icon_biggrin.gif
a widziałam już Twoje dzieło na wesele córki, tylko pogratulować zdolności.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Samson piękny tort! Czy Ty czasem nie bujasz z tym pierwszym razem? Za piękny Ci wyszedł jak na pierwszy raz
anbetung.gif

Bumelko przepisy się wpisuje jako nowy temat, ten w ciastach.Wchodzisz w ciasta i wpisz swój przepis bo raczej takiego nie ma,a jak ktoś dał już taki wcześniej to nic się nie stanie bo dokleją go do takiego samego przepisu.Więc pisz śmiało wtedy wszyscy skorzystamy!
wink.gif

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Dziękuję , dziękuję ........pierwszy wykonany tyklami .Dla porównania mój wyrób z przed 17lat na komunię synka. I w takim stylu je robiłem przez lata aż ........odkryłem tę stronkę=to super towarzystwo, no i biorę przykład z was drogie koleżanki. Dzięki za wszystkie dobre rady , krytyka tyż mile widziana
icon_wink.gif

DSCN1800.JPG

Załączniki

• DSCN1800.JPG
    DSCN1800.JPG
    195.2 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Witam serdecznie w gronie ,,wyciskar''
handclasp.gif
Samson Ty zdolny jesteś bardzo i nic nie szkodzi bo zdolnych też lubimy, miłego wyciskania życzę
wink.gif

Ps.Chętnie bym Cię skrytykowała,ale nie ma się do czego przyczepić
wink.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Wklejam raz jeszcze mój post, który zawitał przez pomyłkę w innym wątku
icon_wink.gif
z masami cukrowymi
icon_neutral.gif
- ale ciągle się uczę. Porwałam się na zrobienie tortu i udekorowanie go masami za pomocą tylek. Na początek chciałam zrobić jakąś prostą dekorację i pomyślałam o różach no i niestety nie wyszły cry_1.gif dekorowałam masą coś w rodzaju butter cream - zmieszałam masło roślinne z masłem zwykłym i utarłam z cukrem pudrem a na koniec dodałam olejek cytrynowy (w przepisie był olejek waniliowy i sok z cytryny - ale akurat nie miałam). Masa wyszła wydawało mi się że ok coś nawet nią poćwiczyłam jakieś muszeliki wzorki ale jak przyszło do zrobienia różyczek to okazało się że jest mało "sztywna" tzn za bardzo lejąca wiec róże mi się rozpadały cry_1.gif nie wspomnę o przeniesieniu ich na tort były takie płaskie bo ta masa tak "siadała". Próbowałam ją chłodzić ale to niewiele pomagało. Może macie jakiś przepis na dobrą masę do robienia takich ozdób????

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Za dużo nie pomogę specjalistka od róż to Anna5 ona robi ze śmietany roślinnej ja parę razy próbowałam z tego kremu co Ty piękne może nie były,ale się nie rozjeżdżały.
Może za ciepła masa była? Patrzyłaś na tą z białkiem co Ci link wstawiłam ona wydaje mi się trwalsza i sama miałam ochotę z niej zrobić,ale czasu teraz nie mam przez wakacje.
Dziewczyny jak przeczytają to na pewno Ci lepiej doradzą tylko one zapracowane są i nie wiem kiedy przeczytają.
wink.gif

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
sabuto @ 23 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1321934Samson Twoje róże są fajne jaka to masa?
Przyznaję się bez bicia że masę Tę masę robiłem też po raz pierwszy wg przepisu pt. merengue italien buttercream- chyba dobrze napisałem- to jest szklanka białek ubita ze szczyptą soli, dwie szklanki cukru i o,5 szklanki wody -zagotowałem z tego syrop który, to syrop gorący i w stanie ciekłym cieniutkim strumieniem wlewałem do misy miksera ubijającego na najwyższych obrotach białka. Do otrzymanej w tenże sposób masy bezowej dodałem 2 kostki Planty i małe opakowanie masła roślinnego tego ze słonecznikiem. Tłuszcz oczywiście był w temperaturze pokojowej. W trakcie dodawania tłuszczu włos mi się zjeżył bo mój krem zaczął się jakby warzyć ale trwało to tylko chwilkę może 1-2 minutki . Wysokie obroty miksera ładnie rozmerdały margarynki no i powstał dość sztywny kremik. Powiem wam że w smaku to jest taki sobie , może za mało dodałem kwasku cytrynowego???? Zastanawiam się czy nie zrobić kremu na bazie gotowców Dr Etkera i dodać bardziej twardą margarynkę + kwasek cytrynowy i z tego robić róże?(muszę poeksperymentować)
Krem po zrobieniu wstawiłem na 15 min. do lodówki i w początkowej fazie to jest 5-6 różyczek fajnie się robiło ale już następne to tak sobie bo krem od ciepła ręki robił się płynący i lejący. Ponad to wyprodukowanie tegoż kremu jest czasochłonne no i niezbyt tanie - Planta jest dość droga.
A może Koleżanki mają jakiś fajny patent na sztywny kremik do różyczek i chcą się nim podzielić to chętnie bym skorzystał? i pewno nie tylko ja
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy