srebrny dzwoneczek @ 23 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1321944O matko, jakie piękne te Wasze torciki! Też bym zrobiła, tylko muszę znaleźć kogoś kto by je zjadł, bo ja organicznie nie znoszę kremów.upiecz ciasto, które lubisz, nie typowy tort i ozdób czymś, co lubisz, np. bitą śmietaną![]()
sabuto @ 23 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1321934Samson Twoje róże są fajne jaka to masa?Przyznaję się bez bicia że masę Tę masę robiłem też po raz pierwszy wg przepisu pt. merengue italien buttercream- chyba dobrze napisałem- to jest szklanka białek ubita ze szczyptą soli, dwie szklanki cukru i o,5 szklanki wody -zagotowałem z tego syrop który, to syrop gorący i w stanie ciekłym cieniutkim strumieniem wlewałem do misy miksera ubijającego na najwyższych obrotach białka. Do otrzymanej w tenże sposób masy bezowej dodałem 2 kostki Planty i małe opakowanie masła roślinnego tego ze słonecznikiem. Tłuszcz oczywiście był w temperaturze pokojowej. W trakcie dodawania tłuszczu włos mi się zjeżył bo mój krem zaczął się jakby warzyć ale trwało to tylko chwilkę może 1-2 minutki . Wysokie obroty miksera ładnie rozmerdały margarynki no i powstał dość sztywny kremik. Powiem wam że w smaku to jest taki sobie , może za mało dodałem kwasku cytrynowego???? Zastanawiam się czy nie zrobić kremu na bazie gotowców Dr Etkera i dodać bardziej twardą margarynkę + kwasek cytrynowy i z tego robić róże?(muszę poeksperymentować)
Krem po zrobieniu wstawiłem na 15 min. do lodówki i w początkowej fazie to jest 5-6 różyczek fajnie się robiło ale już następne to tak sobie bo krem od ciepła ręki robił się płynący i lejący. Ponad to wyprodukowanie tegoż kremu jest czasochłonne no i niezbyt tanie - Planta jest dość droga.
A może Koleżanki mają jakiś fajny patent na sztywny kremik do różyczek i chcą się nim podzielić to chętnie bym skorzystał? i pewno nie tylko ja![]()
Samson1500 @ 24 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1322109.......
A może Koleżanki mają jakiś fajny patent na sztywny kremik do różyczek i chcą się nim podzielić to chętnie bym skorzystał? i pewno nie tylko ja
Oczywiście rodzynku Ty nasz.Oto krem z którego wszyscy ,którzy go robili są zadowoleni...ja też![]()
To TEN przepis.Warto spróbować.
sabuto @ 24 Jul 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1322125Samson dzięki za opis! Ozdabiałeś już kiedyś torty śmietaną roślinną? Dziewczyny robią na niej i chwalą sobie.Śmietana roślinna? ło matko a co to za roślinka co mleko daje. Nie słyszałem o tym . Poproszę o przepis![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.