Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
adrijah super pomysł jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję
anbetung.gif
, bo ja miałam zrobić zero trochę inaczej, upiec dwa okorągłe biskopciki i jeden prostokątny. no i jeden okragły poszedłby na piątkę, a drugi na góre i dół zera, a prostokątny byłby na boki zera i reszta na górę piątki, ale twój sposób lepiej mi sie podoba. Nawet nie wiesz jak jestem ci wdzięczna
rofl.gif

Karina Cashel
super torcik!!!!!
anbetung.gif
proszę napisz, jaka śmietaną dekorowałaś torcik zwykłą 30% czy roślinną? dodawałaś coś do śmietany? tort dekorowałaś przed oddaniem czy dzień wcześniej? sorki,że tyle pytań naraz zadaje
icon_neutral.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Hajastan @ 8 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418553adrijah super pomysł jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję
anbetung.gif
, bo ja miałam zrobić zero trochę inaczej, upiec dwa okorągłe biskopciki i jeden prostokątny. no i jeden okragły poszedłby na piątkę, a drugi na góre i dół zera, a prostokątny byłby na boki zera i reszta na górę piątki, ale twój sposób lepiej mi sie podoba. Nawet nie wiesz jak jestem ci wdzięczna
rofl.gif
super, że pomogłam
icon_smile.gif
eh.. żebym ja tak umiała sobie coś wymyślić... jak ktoś ma problem, to mi przychodzi do głowy mnóstwo pomysłów i wszystko umiem znaleźć, a jak ja potrzebuję, to czarna dziura
dump.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Hajastan,
uzylam zwyklej smietany 38%, nie dodawalam zadnych usztywniaczy, ubilam smietane z cukrem i wanilia, podzielilam na kilka czesci i pozabarwialam barwnikami.
Tort dekorowalam w nocy, skonczylam o 24-tej, a odbierany byl po 15-tej dnia nastepnego, nic sie ze smietana nie dzialo.
W kuchni bylo dosyc chlodno, takze nawet nie wstawialam ciasta do lodowki.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
super, że pomogłam icon_smile.gif eh.. żebym ja tak umiała sobie coś wymyślić... jak ktoś ma problem, to mi przychodzi do głowy mnóstwo pomysłów i wszystko umiem znaleźć, a jak ja potrzebuję, to czarna dziura dump.gif

adrijah jak masz jakiś problem to wrzucaj go tutaj ktoś zawsze napewno pomoże, tak jak ty mi pomogłaś
cvety.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
CYTATadrijah jak masz jakiś problem to wrzucaj go tutaj ktoś zawsze napewno pomoże, tak jak ty mi pomogłaś
cvety.gif
wiem wiem, wiele razy pytałam o różne rzeczy i zawsze jakaś dobra dusza mi pomogła
icon_smile.gif

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Kochane chciałabym ozdobic boki tortu różami zrobionymi tylką 2D.Róże chcę zrobić z masy budyniowej,dodac więcej masła żeby dobrze sie trzymały i zabarwic kolorowo.I tu pytanie:czy najpierw schłodzic masę budyniową żeby zastygła i dopiero wyciskać roże?czy wyciskac je bezposrednio na boki tortu czy na jakiejś płaskiej powierzchni a potem układac na boki? Podpowiedzcie jak to robicie?

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
Karolina794 @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418744Kochane chciałabym ozdobic boki tortu różami zrobionymi tylką 2D.Róże chcę zrobić z masy budyniowej,dodac więcej masła żeby dobrze sie trzymały i zabarwic kolorowo.I tu pytanie:czy najpierw schłodzic masę budyniową żeby zastygła i dopiero wyciskać roże?czy wyciskac je bezposrednio na boki tortu czy na jakiejś płaskiej powierzchni a potem układac na boki? Podpowiedzcie jak to robicie?
jeśli ucierasz masę budyniową z zimnym masłem, to nie ma potrzeby do tego rodzaju ozdób już masy schładzać, można od razu na tort. przynajmniej ja tak zawsze robię, jeśli chodzi o różyczki z tylki 2D. A i wyciskac od razu na tort, te różyczki akurat bardzo trudno byłoby przenieś. Ja osobiście polecam posmarować najpierw tort cieniutką warstwą kremu, potem wziąć szklankę, czy kieliszek, zależy od tego jakiej wielkości maja być różyczki i odcisnąć sobie na tej cienkiej warstwie kremu kółeczka, które pomogą rozłożyć kwiatki równomiernie. Na początku zabawy z różyczkami bardzo mi te kółeczka pomagały. Mam nadzieję, że pomogłam.

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
Hajastan
wstawiam zdjęcie tortu, który robiłam kiedyś dla przyjaciółki, kwiatki są wycięte z czerwonych jabłuszek, natomiast jeśli chodzi o róże z owoców to robiłam kiedyś takie a'la róże z pomarańczy. Kroiłam na średniej grubości plasterki, obraną już pomarańczkę, nacinałam od środka do zewnątrz w jednym miejscu i zwijałam w stożek. Na środku każdego stożka kładłam cukrową srebrną kuleczkę. Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia, nie wiem gdzie ono mogło mi się zapodziać.
gruebel_2.gif

Załączniki

• _000078_.jpg
    _000078_.jpg
    536.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P191111_13.47__03_.jpg
    P191111_13.47__03_.jpg
    203.9 KB · Wyświetleń: 0

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
ja używam silikonowego. Jest droższy, ale można go używać wiele razy i nic się z nim nie dzieje. oczywiście zakupiony na wiadomym serwisie aukcyjnym

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
alekanna super bardzo dziekuję, a jak zrobiłaś te listki zielone?
dziewczyny wiem, że jest jakaś technika wycinania róznych rzeczy z owoców, tylko nie wiem jak się nazywa, a i jeszcze jedno moze znacie jakieś linki jak zrobić fajne ozdoby z czekolady?
gruebel_2.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
alekanna @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418749wstawiam zdjęcie tortu, który robiłam kiedyś dla przyjaciółki, kwiatki są wycięte z czerwonych jabłuszek, natomiast jeśli chodzi o róże z owoców to robiłam kiedyś takie a'la róże z pomarańczy. Kroiłam na średniej grubości plasterki, obraną już pomarańczkę, nacinałam od środka do zewnątrz w jednym miejscu i zwijałam w stożek. Na środku każdego stożka kładłam cukrową srebrną kuleczkę. Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia, nie wiem gdzie ono mogło mi się zapodziać.
gruebel_2.gif
Czy jest może gdzieś film jak zrobic te kwiatki z jabłka? Jak zrobic, by jabłka nie ciemniały?

alekanna

Member
Wrz 6, 2010
45
0
0
Hajastan @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418844alekanna super bardzo dziekuję, a jak zrobiłaś te listki zielone?
dziewczyny wiem, że jest jakaś technika wycinania róznych rzeczy z owoców, tylko nie wiem jak się nazywa, a i jeszcze jedno moze znacie jakieś linki jak zrobić fajne ozdoby z czekolady?
gruebel_2.gif
technika wykrawania z owoców to carving, zresztą z warzyw też

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Hajastan @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418844alekanna super bardzo dziekuję, a jak zrobiłaś te listki zielone?
gruebel_2.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
alekanna @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418893żeby jabłka nie ściemniały to smaruję je pędzelkiem sokiem z cytryny
Czytałam, że można także płynną żelatyną pokrywać. Nie wiem jak taki roztwór zrobić, ile żelatyny a ile wody. Moje smarowanie nie dało efektu nabłyszczenia.
Wycięte elementy zanurzam w wodzie z sokiem cytrynowym, szybsza metoda
icon_wink.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
A u mnie coś dla odmiany:)
DSCF3311.JPG
DSCF3312.JPG

Załączniki

• DSCF3311.JPG
    DSCF3311.JPG
    111.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3312.JPG
    DSCF3312.JPG
    119 KB · Wyświetleń: 0

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
ola_wroclaw @ 10 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419081o jeny, ale piękny!!! Naładowany owocami, cudo!!! Z boku jest czekolada czy krem jakiś brązowy? Napisz co jest z boku i na wierzchu. Cudny!
Olu, mnie też się podoba:) jest niesamowicie kuszący i apetyczny, nieziemsko pachnie czekolada i owocami
lecker.gif

Ten torcik to tzw SIUP, czyli torcik z "obręczą" z czekolady. Czekoladę, najlepiej gorzką,rozpuszczasz w naczyniu nad parą, dodajac łyżeczkę masła, żeby potem czekolada się nie kruszyła. Z papieru do pieczenia( pergaminu) wycinasz pasek odpowiedni do wysokosci i obwodu tortu, tekko przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę rozprowadzasz na papierze i po chwili, ostrożnie SIUP ten papier na bok tortu. Potem do lodówki na jakieś 15 min i jak czekolada zastygnie, delikatnie odrywasz papier... I już
fiesgrins.gif

Góra tortu obłożona śmietaną, a na to dekoracja z owoców, można wyczarować fajne kompozycje, co tylko wyobraźnia podpowiada. Owoce dodatkowo polałam delikatnie tężejącą galaretką, żeby ładnie błyszczały, ale też żeby przedłużyć ich trwałość
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy