Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
JAM, jaka pianke dodasz? Ta z bialek?
Wszystkie pianki i kremy, w ktorych nie trzeba uzywac smietany szalenie mnie interesuja
zahnlos.gif

BeatySz wyprobuje, zeby wiedziec o co chodzi przed urodiznami w sierpniu.
Jogurt mnie tez interesuje, bo pojawil sie w sklepach migdalowy
banana.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
kermidt @ 12 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429865JAM, jaka pianke dodasz? Ta z bialek?
Wszystkie pianki i kremy, w ktorych nie trzeba uzywac smietany szalenie mnie interesuja
zahnlos.gif

BeatySz wyprobuje, zeby wiedziec o co chodzi przed urodiznami w sierpniu.
Jogurt mnie tez interesuje, bo pojawil sie w sklepach migdalowy
banana.gif
Niestety w tym przepisie jest dużo śmietany :
masa z białek:
szklanka białek
30 dag cukru
szklanka śmietany 30%
sok z połówki cytryny
żelatyna 3 łyżki
pół szklanki wody

W gorącej kąpieli białko po dodaniu cukru upłynniło się musiałam dodać więcej żelatyny i śmietany by zachowało konsystencje .....poszło 6 dużych jaj i nie miałam zamiaru tego wyrzucać . mimo wszystko jest ciągle bardzo słodkie. Jeszcze nie przełożyłam czekam aż żelatyna zacznie działać i galaretka jeszcze się nie ścięła, nie wiem co się dzieje pogoda czy co raz grad rad słońce i nic w kuchni mi dziś nie wychodzi OPRÓCZ BISZKOPTU jest boski
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
dobra totalna chlapa, Pianka mi się nie ścięła, konsystencja gęstej śmietany szkoda mi biszkoptu.... przepis na jakiś czas odrzucam
cry_1.gif

cry_1.gif

przynajmniej puki więcej jajek w domu nie będzie
icon_razz.gif

Widzę że to mój trzeci post z kolei, przepraszam miała bym relacja a wyszła katastrofa.... ide na drinka

7manka777

Member
Lut 6, 2013
66
0
0
moje komunijne
icon_smile.gif
jeden wielki drugi połowę mniejszy
icon_smile.gif

Załączniki

• komunia_006.jpg
    komunia_006.jpg
    359.9 KB · Wyświetleń: 0
  • komunia_009.jpg
    komunia_009.jpg
    346.7 KB · Wyświetleń: 0
  • komunia_012.jpg
    komunia_012.jpg
    212.5 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
7manka777 Torty super! Z napisem sobie fajnie poradziłaś, bo wyciskać tak małe literki to by trudno było!

Też piekłam sąsiadowi mojemu, Sebie
icon_smile.gif
Zdjęcie kiepskie jedyne pyknięte na szybko, bo taki gorąc był,że się wszystko lało i trzeba było pędzikem jak w reklamie
icon_mrgreen.gif
zanieść do sąsiada do lodówki.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
JAM @ 10 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429292
ccrs.gif
PYTANIE !!!
icon_mrgreen.gif

Koleżanka przyniosła kawałek tortu komunijnego i zaskoczyła mnie "masa" na torcie. Na bitej śmietanie jest jakby chmurka biała bezowa, piszę bezowa bo bardzo wyglądem przypomina beze. Jest naprawdę cieniutka więc wątpię czy ktoś zdołałby na bitej śmietanie taką warstwę ułożyć . Jest w dotyku sucha plastyczna nie pęka od razu pod naciskiem można (swobodnie dekorować). Bardzo efektowne bieluśkie
icon_mrgreen.gif
trochę przypomina skórę. A może to cukier puder wysypany na bitą śmietanę tak się z nią stopił?
gruebel_2.gif
W google nic nie znalazłam szukałam po zdjęciach i opisach może któraś z was mnie oświeci???
anbetung.gif
No i się okazało że jest to opłatek na Tort w nowej technologii,podobne do tego wzór tylko w niemieckiej lepszej wersji....po 2 dniach nasiąkania tak się w topił w bitą śmietanę że stał się plastyczny. A ja wczoraj i dziś męczyłam się nad masą "ptysiową" Nakładana na ciepło i szybko szpachlowana wygląda jak buttecream , można nawet różyczki robić choć nie aż tak efektowne
icon_razz.gif
. Byłam taka uparta i zła że mi nie wychodzi jak oryginał
cry_1.gif
cry_1.gif
a tutaj niespodzianka . Czuje się zawiedziona.

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Ale cudne te wszystkie torty, tylko podziwiać.
Kochane a jak zrobić tort w kształcie auta tak technicznie jak to wygląda?? Chciałabym zrobić dla synka na urodziny ale nie wiem jak
icon_sad.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja zrobilam troszke inaczej, zeby wierniej odwzorowac ksztalt samochodu. Poza tym chcialam zrobic wiekszy samochod.
Upieklam dwa biszkopty jeden prostokatny juz w wymiarach przyszlego samochodu i maly okragly na przyszla "kabine"
Nadkola, ktore sa chowane pomiedzy warstwy ciasta mocniej wyprofilowalam i przykleilam na wierzch trzeciej warstwy, dodatkowo zrobilam tez nadkola na tylna os samochodu, w sposob jaki na linku zrobiony jest przod. Wcielam tez samochod troche w "pasie", zeby mial jakby "talie". No i mocniej podcielam( pod wiekszym katem) kabine i tyl, zeby mial sportowe zaciecie.
A i kola zrobilam z marcepana, zeby byly rowne, wystajace i rowne.
Tutaj widac sylwetke auta
ZIB_7438copy.jpg
ZIB_7437copy.jpg

Załączniki

• ZIB_7437copy.jpg
    ZIB_7437copy.jpg
    225.8 KB · Wyświetleń: 0
  • ZIB_7438copy.jpg
    ZIB_7438copy.jpg
    227.9 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
[quote name='Karina Cashel' date='11 May 2013, 08:48 ' post='1429576']
Wczorajszy torcik Zig Zac McQuinn.
Solenizant - maly chlopczyk - osobiscie zamawial tort i pozyczyl mi model na czas wykonania ciasta.
Jestem baaardzo dumna z siebie
icon_mrgreen.gif

Popatrzcie same.
Podobny?

proszę powiedz jakim kremem dekorowałaś ?
anbetung.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dekoracja zrobiona jest z bitej smietany 38% z dodatkiem cukru i barwnikow w plynie.

Nie wiem czy w Polsce mozna dostac taka smietane, tutaj, w Irlandii to podstawowa smietana dostepna w kazdym sklepie. Ma plynna kosystencje, latwo sie ubija, jest bardzo smaczna ( a ja osobiscie nie lubie bitej smietany - ale ta jest przepyszna) i nie trzeba dodawac zadnych usztywniaczy, nic sie z nia nie dzieje, raz ubita trzyma forme. Kiedys eksperymentalnie ubilam ja i trzymalam tydzien w lodowce i po tym czasie wygladala tak samo.

Dodaje jeszcze schemat jak zrobilam samochod dla Mylki

Bez_tytu_u.png

Po kolei:
Biszkopt prostokatny o wymiarach 32 na 23 cm i okragly o srednicy 21cm
Prostokatny przekroic na 3 blaty
Zaokraglic boki, delikatnie zaznaczyc wciecie na styl klepsydry
Mniej wiecej w polowie przymierzyc okragly biszkopt i wyciac z niego kabine samochodu (kolorowe linie pokazuja na rzucie, ktora linia jest ktora)
Kabine przekroic na dwie warstwy, zeby bylo milo i kremowo w srodku
Pod katem podciac tyl samochodu
Z resztek wyciac spoiler na tyl i ustabilizowac go wykalaczkami
Z resztek wyciac 2 nadkola na przod i polozyc je na wierzch trzeciej warstwy.
Z resztek wyciac 2 malutkie skrawki na tylne nadkola i wcisnac je pomiedzy druga a trzecia warstwe bazy

Zlozylam wedlug najnizszego schematu
Wyrownalam i wygladzilam wszystko kremem potem dekorowalam.

Załączniki

• Bez_tytu_u.png
    Bez_tytu_u.png
    20.5 KB · Wyświetleń: 0

7manka777

Member
Lut 6, 2013
66
0
0
ja nie mam jakiegoś przepisu na biszkoptowe auto
icon_smile.gif
poprostu to co jakoś odetne nadając jakiś wyobrażony przez mnie kształt, to wykorzystuje to do zrobienia czegoś innego i tak jakoś wychodzi, napewno sobie poradzisz
icon_smile.gif
no i oczywiście pochwal się! A to torciki ostatnio robione urodzinowe:

Załączniki

• DSC02235.jpg
    DSC02235.jpg
    579.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02236.jpg
    DSC02236.jpg
    474 KB · Wyświetleń: 0

7manka777

Member
Lut 6, 2013
66
0
0
jejku jestem już nieco zmęczona właśnie przeczytałam mój poprzedni wpis, straszny hehe jakoś jakoś jakoś .....

Załączniki

• DSC02244.jpg
    DSC02244.jpg
    473.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02239.jpg
    DSC02239.jpg
    509.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02248.jpg
    DSC02248.jpg
    477.7 KB · Wyświetleń: 0

malwiśka

Member
Kwi 21, 2013
61
0
0
Dziewczyny cudowne torty!

7manka777 proszę zdradź sekret jak zrobiłaś ten motor? Jest po prostu cu-dow-ny!!! To royal icing? Jak zrobić taki wzór, to jakiś szablon czy "cóś"?:D

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedź a w szczególe Kariny Cashel
icon_smile.gif

Z waszą pomocą z pewnością coś wykombinuję a po urodzinkach pochwalę się tortem.
Ale wam zazdroszczą ja nigdy tak pięknych dzieł nie zrobię ale jak mówi moja córcia i tak dla niej jest super. Grunt to dobre słowa od własnych pociech zadowolonych od ucha do ucha.

7manka777

Member
Lut 6, 2013
66
0
0
dziewczyny nie mam specjalnego przepisu, zawsze robię tak: ktoś przesyła mi zdjęcie, ja przerysowuję na kartkę i upraszczam (zachowuję tylko te najważniejsze szczegóły) i później jak nałożę pierwszą warstwę kremu na tort to obrysowuję kształt (wycinam i z kartki obrysowuję), a średkowe szczegóły to tak patrzę i rysuję, następnie obrywosuję po kształcie masą budyniową (ja używam rękawa) a wypełnienie robię z białka +cukier puder+barwnik
icon_smile.gif

7manka777

Member
Lut 6, 2013
66
0
0
7manka777 @ 14 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430674dziewczyny nie mam specjalnego przepisu, zawsze robię tak: ktoś przesyła mi zdjęcie, ja przerysowuję na kartkę i upraszczam (zachowuję tylko te najważniejsze szczegóły) i później jak nałożę pierwszą warstwę kremu na tort to obrysowuję kształt (wycinam i z kartki obrysowuję), a średkowe szczegóły to tak patrzę i rysuję, następnie obrywosuję po kształcie masą budyniową (ja używam rękawa) a wypełnienie robię z białka +cukier puder+barwnik
icon_smile.gif
a motor to suzuki vx800

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy