Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
rastafa @ 23 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1445648Karina Cashel rewelacyjne torty, podziwiam bo mi masa sie topi jak tylkuje
icon_sad.gif
Aby masa sie nie topila po pierwsze trzeba ubic smietane w punkt, czyli nie przebic jej ani zeby nie byla zbyt plynna. Po ktoryms razie mozna ja wyczuc.
No i w trakcie wyciskania izolowac cieplo rak od rekawa, ja owijam rekaw w bawelniany recznik kuchenny, uwazajac, zeby rozek recznika nie mazal po dekoracji.
A i jeszcze czesto do dekoracji, zamiast rekawa, uzywam pistoletu do wyciskania ciastek bo ma fajna koncowke do dekoracji, mala gwiazdke. Np tort z hantlem cale niebieskie cieniowanie oblecialam pistoletem z ta koncowka. Nalezy tylko pamietac aby nie dotykac tuby ze smietana w trakcie wyciskania, bo wtedy wlasnie masa sie topi i wycieka szczelinami - mozna upaskudzic tort. Na wszelki wypadek asekuruje sie recznikiem kuchennym.

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
goia87 jaki cudny misio
icon_smile.gif
dziekuje za odpowiedz, nie wiem czy znajdę w Uk smietane roslinna
gruebel_2.gif

A czy na tym misiu jest masa cukrowa ? Nie rozpuscila sie leżąc na masie smietankowej ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Hmm tak to jest masa cukrowa ale misio byl robiony dzisiaj i dzisiaj mialbyc konsumowany wiec pokusilam sie o mase cukrowa ale dla pewnosci zeby brzydko nie wzgladalo to pociagnelam mase cukrowa wodka

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Super torciki zrobiłyście
freu.gif
,Carina Cashel jesteś nr.1 w tym wątku
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

.Ja czekam na tylki będę szlała
icon_mrgreen.gif
żarty ,czyt.bębe próbowała Wam dorównać
wink.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
O rany, dzieki za komplementy, zawstydzacie mnie
icon_redface.gif

Poczekajcie do przyszlego tygodnia, oj bedzie sie dzialo. Mam zamowienie na tort Mala syrenka Ariel i na tort motocykl Harleya... I to wszystko na dwa dni przed moim wyjazdem na urlop.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
malena h @ 5 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1427183
po prostu ja sama już tu pisałam przepis na Swiss Meringue (czyli masę 1-2-3) chyba ze dwa razy...
nie chciałam robić tego po raz kolejny, a fakt jest taki, że z mas maślanych TYLKO ta jest dla mnie jadalna
icon_mrgreen.gif

a dodając do niej aromat cytrynowy czy truskawkowy (używam tych w proszku!) to da się przełknąć taką masę...
osobiście nie jadam nawet ciast z masami, których podstawą jest masło! np takich "babcinych" - jak były kiedyś do tortów!

po drugie: nigdy, przenigdy nie zważyła mi się ta masa, dlatego o niej wspomniałam,
co innego z budyniowymi, które czasami potrafią niemile zaskoczyć...
ale każdy ma rękę do czegoś innego
gruebel_2.gif
i może dlatego te budyniowe mi od czasu do czasu "odpływają"
fiesgrins.gif

jedno co mogę, do tych przepisów na Swiss, dodać od siebie: to jest to, że jak już mam białka z cukrem,
to nie miksuję ich mikserem w kąpieli wodnej, a zwykłą ręczną "trzepaczką" mieszam, nie ubijam(!), do rozpuszczenia cukru
i do uzyskania temp w granicach 70-72 stopni...
dopiero wtedy po zdjęciu z pary w ruch idzie mikser i ubijam bezę do czasu aż przestygnie do temp pokojowej...
myślę, że pilnowanie temperatury jest tu najważniejsze
daumen.gif
bussi.gif
Malena h potrzebuje pomocy
ccrs.gif

cry_1.gif
robię tę masę i bardzo nam smakuje , wykorzystuje ją też jako tynk pod mase cukrową wszystko zgodnie z Twoją instrukcją, jak i tą w tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=zpNQj61ookU i .... i mam problem
cry_1.gif

Moja cały czas pozostaje luźna nie zamienia sie w masełko jak na filmie tylko jest jak gęsta śmietana. wkładam ją do lodówki po 30 minutach mieszam i tak do osiągnięcia zwartej masy. Męczarnia
icon_sad.gif
i nerwów kupa. Proszę doradź może coś robię źle?
opisałam to na temacie masy cukrowej https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1452300 ale Dziewczyny maja inne metody tynkowania. A mi bardzo zależy na tej masie chcę by sie udała....

Ps. Do zainteresowanych
icon_smile.gif
mamy swoją grupę dyskusyjną na Fecebook -"tortomaniaczki" zapraszamy zainteresowanych https://www.facebook.com/groups/210399999115700/

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Napiszę, jak ja robię 1:2:3 Swiss Meringue Buttercream.
Jajka tak jak na bezę, czy biszkopt, wyjmuję z lodówki półgodzinki wcześniej. Wbijam białka garnka lub metalowej miski stojącej na wadze i dosypuję dwa razy więcej cukru niż ważą białka. Naczynie stawiam na większym garnku z gotującą się wodą (naczynie nie ma dotykać wody) i zaczynam bełtanie białek. Można trzepać rózgą, ja kiedyś bełtałam trzepaczką z tego zestawu, teraz robię to jednym widełkiem miksera. Co jakiś czas przechylam naczynie i patrzę na dno, biorę miksturę w palce i rozcieram, jak cukier się rozpuści (temp powyżej 70oC), to zdejmuję naczynie na stół (mam wyłożony kaflami) lub na podłogę i ubijam dwoma widełkami zmieniając co jakiś czas miejscówkę, aż naczynie zrobi się w dotyku chłodne (trwa to kilka minut). Masa im chłodniejsza, robi się coraz bardziej ciągnąca i puszysta (jak na bezę). Dodaję kosteczkami wyjęte z lodówki pół godziny wcześniej masło (już nie kamień, ale jeszcze się nie rozłazi). Jak się kosteczka rozmiksuje, daję kolejną. Jak się wetrze całe masło,to ucieram do momentu, aż usłyszę chlupanie, masa jest wtedy takiej konsystencji, że wzór widełek zostaje na stałe. Wtedy dodaję sok z limonki lub aromat śmietankowy, raz dałam kakao. Jeśli w domu jest bardzo ciepło, to wsadzam ją na chwilę do lodówki. Zazwyczaj tynkuję od razu, ale do tylkowania zalecam małe ilości masy na raz do rękawa, bo ręce rozpuszczają masło i masa pod koniec wyciskania rozłazi się (a nawet płynie).

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Sierotka3m Bardzo dziękuje
bussi.gif

....chyba już wiem w czym problem, zdaje się że daje zbyt miękkie masło. Proporcje mam te same i nie daje ekstraktów by nie rozrzedzać, i mieszam zwykłym mikserem (innego nie mam
icon_razz.gif
)... spróbuje jeszcze raz.
Pytanie.... Dlaczego miska nie może dotykać wody?

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Jajka mają być ubite na parze, a nie w kąpieli wodnej, bo temperatura rosłaby zbyt szybko i jajka mogłyby się ściąć przy denku (krótko mówiąc, mogłaby się zrobić jajecznica). I dlatego też trzeba je nieustannie mieszać. Zwykły mikser jak najbardziej się nadaje, teraz też tylko jego używam.

Tak sobie myślałam, że może chodzić u Ciebie o masło. Masło jest bardzo ważne, zdarzyło mi się trafić na takie beznadziejne, że cały czas było kamienne i nagle płynęło, nie było tej fazy przejściowej. Takie by się za Chiny nie nadawało.
Ja daję ekstrakt, nawet dwie łyżeczki soku z cytryny nie rozrzedziły mi masy.
Powodzenia w kręceniu!

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Torcik dla dziewczyny, ktora obchodzi trzydzieste urodziny i jest tym przerazona...
Najpierw zamawiajaca chciala torcik w ksztalcie jednocentowki lub jednogroszowki bo jubilatka jest bardzo oszczedna, ale potem zmienila zdanie, poprosila o cos zwariowanego i dala mi wolna reke....
Za jakies poltorej godziny bedzie odbierac torcik i zobaczymy czy sie jej spodoba
icon_mrgreen.gif

Napis na torcie glosi:
Wrzuc na luz
to dopiero
trzydziestka

ZIB_7843.jpg

Załączniki

• ZIB_7843.jpg
    ZIB_7843.jpg
    493.5 KB · Wyświetleń: 1

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Karina super torty! A motor mega super
freu.gif

Nurtuje mnie to srebrne? Co to za masa?

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
icon_lol.gif

To smietana zabarwiona czarnym barwnikiem na szaro i psikniete srebrnym spreyem spozywczym. Smietana nakladana nozem a potem wyglaskana na gladko goraca lyzeczka. Psikniete na sam koniec.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy