Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

gosiqpol

Member
Sty 17, 2012
19
0
0
Hey. Potrzebuje pomocy gdyż kuzynka poprosila Mnie o zrobienie tortu tylko i wyłacznie o smaku śmietankowym ale pokryty ma być masą. Jeszcze nigdy nie robiłam całego śmietankowego i jeśli możecie to podsuncie jakiś dobry przepis i info czym naponczować biszkopt. Z góry dziękuje

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dziewczyny, ktora polewa czekoladowa jest Wasza ulubiona do polewania tortow czekoladowych.
Chodzi mi o polewe, ktora bedzie ladnie sie blyszczec, bedzie gladziutka po nalozeniu i bedzie na tyle gesta aby fajnymi glutami
icon_smile.gif
splywala z tortu.
Czy polewa Cinki sie nada czy macie inne typy, chodzi mi o cos co mi smietany nie rozpusci i ladnie zastygnie.
No, Kadarma, Pychotka, widzialam, ze macie takie torty w kolekcji, jakich przepisow uzywacie?

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Karina Cashel @ 25 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1569678Dziewczyny, ktora polewa czekoladowa jest Wasza ulubiona do polewania tortow czekoladowych.
Chodzi mi o polewe, ktora bedzie ladnie sie blyszczec, bedzie gladziutka po nalozeniu i bedzie na tyle gesta aby fajnymi glutami
icon_smile.gif
splywala z tortu.
Czy polewa Cinki sie nada czy macie inne typy, chodzi mi o cos co mi smietany nie rozpusci i ladnie zastygnie.
No, Kadarma, Pychotka, widzialam, ze macie takie torty w kolekcji, jakich przepisow uzywacie?
Jeśli robię koronkę lub jakieś wzorki to roztapiam kuwerturę, bo ta nie robi się biała i fajnie mi zastyga na marmurze.
Jeśli polewam to czekolada gorzka ze śmietaną, i tu nie podam Ci proporcji, bo zawsze robię to na oko,
kiedyś za to opierdzielałam mamę a teraz robię tak samo.
Może kadarma Ci poda proporcje dokładne, zresztą już chyba to robiła, i to nawet nie dawno, o ile pamięć mnie nie myli.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Hejka. już jestem. Wróciłam po wolnym do pracy i kilka dni nie zaglądałam. Już podaję swój przepis, a właściwie przepiś siostry Anastazji z żelatyną. Dla mnie tylko ten, żaden inny.
icon_lol.gif

13 dag margaryny ( u mnie pół kostki KASI, PALMY)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody,
1 łyżka żelatyny
2 łyżki kakao
2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Żelatynę rozpuścić w wodzie (da się), dodać margarynę, cukier, kakao, podgrzewać! (nie dopuścić do zagotowania!). Po przestudzeniu (letnie) dodać śmietanę i dobrze wymieszać (dzięki smietanie jest błyszcząca). polewać wtedy, kiedy będzie tężała, a nam będzie odpowiadać konsystencja. Super się kroi i nie klei do noża dzięki żelatynie. Powodzenia.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzieki wielkie za pomoc.
Mam zamowienie na torta oblanego czekolada z wzorami z bitej smietany.
Tort ma byc dla faceta na urodziny, nie ma byc kobiecy.... ma byc elegancki i z klasa.
Szukam inspiracji w necie, bo wszystkie dekoracje wydaja mi sie zbyt kobiece...
gruebel_2.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
ja mam inny przepis na polewę,jak dla mnie jest fajna,smaczna i robi się ją błyskawicznie 30 g masła+70 g czekolady-daję pół na pół mleczną i gorzką,roztapiam to wszystko nad parą wodną,mieszam na jednolitą masę i od razu wylewam na torta.zdjęcie pokazuje ostatni mój tort z tą polewą.pozdrawiam

Załączniki

• 030.JPG
    030.JPG
    313.7 KB · Wyświetleń: 0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
hehe wybierz mój
icon_mrgreen.gif
tylko odpowiednio trzeba zwiększyć ilość składników do wielkości tortu,ten akurat tort był duży średnica 30 cm,i wystraczyło podwoić składniki..pozdrawiam..zrób oczywiście z tego przepisu które bardziej do Ciebie przemawia
gruebel_2.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Justee, a jak kroi sie Twoja polewa?
Mocno twarda jest?
Jak wylewasz ja na torta to smietana sie nie topi?
I jak ja rozsmarowujesz na gladko na gornej warstwie, nie wylazi smietana spod niej?
Czy moze nie trzeba jej rozsmarowywac, sama splywa?
Jak na razie sklaniam sie do Twojego przepisu ze wzgledu na to ze sie nie blyszczy, chociaz boje sie ze bedzie za twarda, zeby powtykac w nia czekoladowe dekoracje.
Przepis Kadarmy jest super ale boje sie, ze bedzie sie za mocno blyszczec a dekoracje sa matowe.
No i mam troche malo masla w domu a upieklam chalki i bedzie jeszcze mniej...

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Nie ukrywam, że moja się błyszczy, ale kroi się idealnie. Decyzja należy do Ciebie. Najlepiej zrób dla siebie jakieś ciasto, wypróbuj obydwa i wybierz.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Eeee, proby odpadaja. Tort na jutro rano.
Zrobie chyba tak:
sprobuje zrobic polewe z zelatyna i polac nia dzis torta a reszte udekorowac jutro rano to da mi mozliwosc zaoszczedzenia troche czasu rano.
Polewa pozostaje elastyczna wiec nie powinno byc problemu zeby powtykac w nia dekoracje.
Jesli zrobilabym sztywna polewe to musialabym czekac do jutra i "na miekko" wtykac czekoladowe dodatki.
Jak bedzie mi sie za mocno blyszczec to ja psikne zlotym sprayem....

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Karina Cashel @ 27 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1569965Justee, a jak kroi sie Twoja polewa?
Mocno twarda jest?
Jak wylewasz ja na torta to smietana sie nie topi?
I jak ja rozsmarowujesz na gladko na gornej warstwie, nie wylazi smietana spod niej?
Czy moze nie trzeba jej rozsmarowywac, sama splywa?
Jak na razie sklaniam sie do Twojego przepisu ze wzgledu na to ze sie nie blyszczy, chociaz boje sie ze bedzie za twarda, zeby powtykac w nia czekoladowe dekoracje.
Przepis Kadarmy jest super ale boje sie, ze bedzie sie za mocno blyszczec a dekoracje sa matowe.
No i mam troche malo masla w domu a upieklam chalki i bedzie jeszcze mniej...
moja polewa kroi się ładnie-ale fakt jest twardsza od innych polew,ale robię ją już od dłuższego czasu-i klienci non stop wracają po ten sam tort z tą polewą,także chyba nie jest aż taka zła
icon_wink.gif
,można w temperaturze pokojowej poczekać kilka minut przed krojeniem,wtedy będzie jeszcze lepsza,wiadomo-każdy tort który chwilkę poczeka jest smaczniejszy. polewę wylewam na świeżo wyjęty tort z lowódki-jest bardzo shcłodzony,a polewa się idealnie rozprowadzam długim nożem-raczej sama nie spłynie-bo jest dość gęsta,ale o taką mi właśnie chodziło-bo ona jako jedyna nie rozpuszcza mi ozdób z lukru. ja ozdoby wtykam od razu jak ją rozsmarowuje na torcie,i wtedy nic mi nie pęka,ani nie łamie. Powiem Ci że ta polewa z żelatyną też jest fajna,też ją już kilkakrotnie wykorzytywałam,ale jakoś ta z czekoladą jest dla mnie łatwiejsza i szybsza,ozdobienie tortu zajmuje mi mniej niż 5 minut..a mam dwójkę dzieciaczków-to czasu mam mało
icon_mrgreen.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Karina Cashel @ 27 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1569982Eeee, proby odpadaja. Tort na jutro rano.
Zrobie chyba tak:
sprobuje zrobic polewe z zelatyna i polac nia dzis torta a reszte udekorowac jutro rano to da mi mozliwosc zaoszczedzenia troche czasu rano.
Polewa pozostaje elastyczna wiec nie powinno byc problemu zeby powtykac w nia dekoracje.
Jesli zrobilabym sztywna polewe to musialabym czekac do jutra i "na miekko" wtykac czekoladowe dodatki.
Jak bedzie mi sie za mocno blyszczec to ja psikne zlotym sprayem....
zrób tak jak "czujesz"
icon_mrgreen.gif
ta z żelatyną jest fajna,nie będziesz żałować
daumen.gif
ładnie wygląda,i kroi się idealnie,także powodzenia
bussi.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Wielkie dzieki dziewczyny za wszystkie rady. Kochane jestescie.
Jak na razie znowu mam rebus.
Skoro polewa Justee tak szybko sie robi i niezle sie kroi to moze faktycznie poczekam do jutra i powtykam wszystko za jednym zamachem...
Jutro Wam powiem i pokaze z tego wyszlo
icon_smile.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Tort dla faceta (z polewa Justee- bo matowa i szybka)
Dzieki za wszystkie rady. Jestescie genialne!
ZIB_9793.jpg

Załączniki

• ZIB_9793.jpg
    ZIB_9793.jpg
    326.8 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Oh dziekuje
icon_redface.gif

Listki czekoladowe i zawijaski robilam sama.
Poszlam i znalazlam zimozielony krzaczek, ktorego ksztalt listkow mi sie spodobal. Listki byly dosc sztywne ale nie lamliwe i mialy ladne unerwienie pod spodem.
Smarowalam czekolada spodnia (unerwiona) czesc czekolada i zostawilam do stwardnienia.
Pozniej delikatnie oddzielalam czekolade od listkow.
Zeby podkreslic rysunek na listkach opedzlowalam je zlotym pylkiem spozywczym.
Listkow na tort bylo okolo 30.
Robily sie blyskawicznie.
I gotowe!

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Karina Twój tort przypomniał mi tort dla córki który robiłam ponad 20 lat temu. Listki miałam z róż. Dodam że listki powinny być z roślin nie trujących i przed użyciem trzeba je umyć
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy