Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kadarma, no na to wyglada, ze jestesmy same a inni jeszcze nie poznali sie na tym, jakie smietanowce sa wdzieczne i latwe w krojeniu.

U mnie ostatnio byly dwa motocykle, jeden harley davidson i jeden crossowy, ale dziecko nie pozwolilo mi zrobic zdjec...
Za to za tydzien na pewno zrobie fotki, bo mam zamowienie na kotka i trzypietrowy na chrzest.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Udalo mi się zrobić fotki:

kotek, kolory musial mieć takie same, jak kotek jubilatki:

ZIB_1043.jpg

i trzypiętrowy na chrzest:

ZIB_1055.jpg

Załączniki

• ZIB_1043.jpg
    ZIB_1043.jpg
    216 KB · Wyświetleń: 2
  • ZIB_1055.jpg
    ZIB_1055.jpg
    243.1 KB · Wyświetleń: 2

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny jesteście mistrzyniami w tortach śmietanowych, a ja potrzebuję porady, czy maczek cukrowy rozpuści mi się na bitej śmietanie, tzn. czy barwnik zacznie z niego schodzić? Domniemam, że tak, a potrzebuję nim obsypać cały tort. Czy może lepiej bitą śmietanę zastąpić cienką warstwą masy maślanej?

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Maczek cukrowy na pewno rozpusci sie na smietanie.
Mozna polozyc ozdoby z masy cukrowej na smietanie na krotko przed wydaniem torta, bo rozpuszczaja sie dosc wolno i zazwyczaj bez problemu dotrwaja do konsumpcji.
Ale maczek jest zbyt drobny i bankowo sie rozpusci.
Ja ostatnio poprzyklejalam kwadraciki masy na bokach tortu, bo myslalam, ze tort bedzie od razu konsumowany.
Tymczasem impreza byla poznym wieczonem i czesc kwadratow pozjezdzala....
Nauczka na przyszlosc - wszystkie dekoracje z masy cukrowej w miejscach gdzie grawitacja moze je sciagnac w dol bede przypinac wykalaczkami.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Masa cukrowa nie ma przede mną tajemnic ;) bardziej chodzi mi o bitą śmietanę, ale już wiem, że bita rozpuści natomiast maślana da radę
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Pozostaje krem maślany, ewentualnie budyniowy. Maczek cukrowy rozpuszcza się na śmietanie bardzo szybko. Miałam próbkę na mufinach córce do szkoły.

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Piekne torty robicie!

Mam pytanie: w niedziele mamy impreze urodzinowa mojej coreczki. Tort bedzie w ksztalcie swinki Peppy, z masa smietanowa (bita smietana + mascarpone), chce go udekorowac "jopkami". Chcialam dzis (piatek) upiec biszkopt, jutro go przelozyc i w niedziele rano dekorowac. Ale bede miala sporo pracy w niedziele i zastanawiam sie, czy moglabym tort ozdobic w sobote wieczorem - przetrwa bez problemu do niedzielnego popoludnia? Nie rozmaze mi sie nic? Jak myslicie?

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ciutke sie rozmaze, kolory nie beda az tak swieze jak zaraz po dekorowaniu, ale bez problemu mozesz dekorowac dzien wczesniej.
Tort najlepiej wyglada do dwoch godzin po dekoracji, pozniej smietana ciutke podsycha i tak samo wyglada nastepnego dnia, czyli zbytnio nie ma roznicy.
U mnie niedawno klienta sie przejezyczyla i zamowila tort na sobote a miala na mysli niedziele. Tort bez problemu dotrwal.
Do dekorcji dodaj wiecej mascarpone niz do przelozenia to powinno lepiej trzymac kolor.
No i zrob kontury na torcie oddzielajace poszczegolne kolory to utrudni mieszanie sie kolorow obok siebie.
Kontury zrob rozpuszczona czekolada albo utartym maslem z cukrem pudrem z barwnikiem.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kotek byl zrobiony z kwadratowego biszkota z 7 jaj.
Okolo 23x23cm. Ogon byl caly ze smietany.
Ze wszystkich scinkow biszkopta pozostalych po uformowaniu korpusu zrobiona byla glowa. Uszy przypiete wykalaczkami.
Mozesz zrobic tak jak ja ale latwiej Ci bedzie wyciac ksztalt z prostokatnego biszkopta okolo 23x32cm z 9-10 jaj.
Moj kotek byl dla corki kolezanki a ta prosila mnie o malutki tort stad te kombinacje
icon_smile.gif

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Zrobilam te swinie
icon_mrgreen.gif

Jest o lata swietlne oddalona od Waszych pieknych tortow, ale i tak jestem z niej dumna.

Załączniki

• peppa.jpg
    peppa.jpg
    65.9 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Aniutko, jakie lata, co opowiadasz, piękna wyszła a córcia pewnie w siódmym niebie
icon_smile.gif

Koleżanki mają większy staż to sprawniej im idzie ale masz prawo do dumy
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy