Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Moja Marysieńka ma dzisiaj urodziny - szóste więc dostała taki tort w prezencie
Obraz_108.jpg
Stanowczo wolę masę cukrową do obkładania tortów.

Załączniki

• Obraz_108.jpg
    Obraz_108.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 0

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Właśnie zrobiłam tort dla koleżanki, na urodziny. Miał być taki trochę luzacki. Wyszło mi coś pomiędzy kapeluszem a tortem piętrowym
rofl.gif
icon_cool.gif

Ważne, że cel i efekt osiągnięty:
tort_r_.jpg
r___blisko.jpg

Załączniki

• tort_r_.jpg
    tort_r_.jpg
    37 KB · Wyświetleń: 0
  • r___blisko.jpg
    r___blisko.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 0

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
JotHa ja polecam krem maślany, po nim masa długo sie trzymała i nie łapała wilgoci, teraz dałam pod spód twardą marmoladę i to był błąd bo następnego dnia masa była miękka miejscami i zaczynała się rwać.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Krem maslany, czyli kazdy na bazie masla ? Jakies okreslone ilosci tego masla w kremie ? Chcialabym zwykla warstwa z pianek (w zyciu nie robilam) pokryc tort.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
ja przekładałam tort dowolną masą a kremu maślanego robię tylko odrobinę, tak żeby wystarczyło na "uszczelnienie" tortu. Pokrywam nim cały tort, wcześniej przełożony np bitą śmietaną. Chodzi o to żeby żadna wilgoć z ciasta nie wchłonęła się w masę.
Myślę, że każdy krem maślany bedzie dobry.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dziekuje. Tak wlasnie planuje.
Czyli moge zrobic pod mase np budyniowy z maslem.
Mase bede z pianek robic pierwszy raz, czy moze mnie ona czyms zaskoczyc w sensie klopotow z wykonaniem ?

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Ja jako pierwszą zrobiłam właśnie masę z pianek. Potwornie sie na początku klei i ciężko ją zdrapać z brzegów miski, ale jest bardzo plastyczna, i według mnie - smaczniejsza (wszyscy goście ją zjedli), nie wysycha też tak szybko i nie kruszy się po jakimś tam czasie.
Teraz zrobiłam masę cukrową z cukru pudru i żelatyny, była fajna i plastyczna, ale jest naprawdę przeraźliwie słodka i dość szybko obsycha.
Zdecydowanie wolę tą piankową.
Do ozdób najlepiej się sprawdza masa autorstwa Cinki
ja swój pierwszy tort zrobiłam właśnie z tych dwóch mas - piankowa do przykrycia tortu, a ta druga do wykonania wszelkich ozdób.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A jak z barwieniem ? Czy trzeba dodawac od razu ? Czy np majac biala, moge po jej 'ulepieniu' dopiero pozniej zdecydowac, ile na jaki kolor, tzn, czy majac kule w reku, barwiac ja calosc ladnie zmieni kolor ?

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Ja zawsze barwię później, biała kula jest tą bazową i dzielę ją na tyle części ile chcę mieć kolorów. mi najlepiej dodaje sie barwniki, kedy masa jest nie do końca wyrobiona i trochę się jeszcze ciągnie, później tylko dodaję cukier puder aż bedzie miała odpowiednią konsystencję.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Niestety, mam tylko pianki bialo rozowe, wiec o bialosci moge zapomniec
icon_frown.gif
Ale licze na to, ze rozowo-majtkowy jakos zlamie.
icon_wink.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jak przypuszczalam, wyszedl majtkowy roz. Im dluzej na niego patrzylam, tym bardziej odchodzily w niwecz zamary zabarwienia go na inny odcien. Tak wygladal przed podroza.

torcik.jpg

Zrobilam zgodnie z zaleceniem, czyli nalozylam mase na krem maslany (budyniowy). Co bylo nie tak, ze masa po paru godzinach zaczela sie osuwac ? zly krem ? Zle zrobiona masa ? Za szybko po zrobieniu przewozony ?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cinka @ 16 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=776274Albo zbyt miękka/luźna masa cukrowa albo zbyt wiele kremu pod nią, albo jedno i drugie razem - nic innego nie przychodzi mi do głowy
gruebel_2.gif
Kremu byla minimalna ilosc, a masa dosc sztywna, bo jednak walkowana, jak zalecali 'na Gazecie' ma maczce ziemniaczanej i wlasciwie, gdy lezala storcha na stole, to sztywniala. Fakt faktem, ze po kilku godzinach na ciescie zaczynala robic sie rzadsza, stad pod ciezerem elementow ozdobnych sie osuwala. Najwyrazniej skojarzenie masy z kremem bylo niekorzystne, tylko czemu ? Moze byla za cienka ? jakies 5 mm grubosci miala.

A tak w ogole, to moze te rozwazania przeneisc do watku, gdzie pytam o mase. Zaraz poprosze moda.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
A ja zrobiłam dzisiaj taki tort, tradycyjny z bitą śmietaną; jakoś nie mogę przemóc się do tortów w stylu angielskim, raz chyba robiłam, ale osobiście wolę z bitą śmietaną.

Załączniki

• magda_080.jpg
    magda_080.jpg
    193.1 KB · Wyświetleń: 0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
zunia @ 26 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=781022A ja zrobiłam dzisiaj taki tort, tradycyjny z bitą śmietaną; jakoś nie mogę przemóc się do tortów w stylu angielskim, raz chyba robiłam, ale osobiście wolę z bitą śmietaną.
Moi aussi (tyle, że jeść nie mogę
icon_neutral.gif
)

Tak OT 50 lat HDK to piękny wynik. Przekaż najserdeczniejsze gratulacje Solenizantowi!

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
moje ostatnie torty to:

Załączniki

• moj_tort_na_moje_25_urodziny.JPG
    moj_tort_na_moje_25_urodziny.JPG
    200.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 40_urodziny_Sylwka_tort_i_ozdoby_mojego_wykonania__10_.JPG
    40_urodziny_Sylwka_tort_i_ozdoby_mojego_wykonania__10_.JPG
    184.3 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_dla_kolezanki.JPG
    tort_dla_kolezanki.JPG
    128.6 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_urodzinowy_dla_mamy__2_.JPG
    tort_urodzinowy_dla_mamy__2_.JPG
    149.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy