Slodkie buleczki z serem

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
margolciu zerknij na post powyzej mojego
icon_smile.gif

acha od siebie dodalam rodzynki dla moich rodzynkowych wyjadaczy ;)

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Bajaderko te bułeczki sa świetne :!:
Ciasto wyszło mi rzeczywiście gęste, dodałam 1/4 szkl mleka i potem juz było dokładnie takie, jak trzeba.
Nie wycinałam bułeczek szklanką, tylko po prostu kulałam, jak zwykle
pierwsze 5 wyszło mi trochę duże :lol: buły gigant z nadzieniem truskawkowym :mrgreen:
resztę ciasta zamieniłam w 8 małych drozdżowych ciastek z jabłkami
bardzo żałuję, że było już za późno żeby iść do sklepu, a nie mam białego sera w lodówce, bo wyobrażam sobie, jak pyszne muszą być one w oryginale 8)

dsc076434sb.png

dsc076423zy.png

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
bajaderka robilam juz wielokrotnie te buleczki poniewaz przypominaja mojej corce te z Polski dlatego robie je dosyc czesto i rowniez wykrawam je za pomoca szklanki bo wtedy sa takie rowniotkie dziekuje za przepis

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
jezyk26ma.gif
Paulinka, ooh, aaah, jakie cuda
jezyk26ma.gif

Cudne zdjęcia, liżę ekran
serduszka0li.gif

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Dziewczyny, podnosze, bo zabieram sie za te pysznosci, ale chcialabym odstawic ciasto z nadzieniem na noc do lodowki na przyklad, zeby jutro na sniadanko zaserwowac mezusiowi takie prosto z pieca...
Moge? :roll:
PILNE! bo sie zaraz zabieram do roboty..
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kurcze no nie wiem, a nie lepiej dziś upiec, zamrozić już wystudzone a jutro ciach do mikrofali i rozmrozić - też będą ciaplusie
icon_biggrin.gif

Nie jestem pewna czy aby to ciasto z nadzieniem się nie rozrośnie i nie zleje z sąsiednimi bułeczkami.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Hmm, zebym to ja mikrofale miala...
icon_sad.gif

Moze w takim razie zamrozic surowe???
Acha, i jeszcze jedno, bo wlasnie zrobilam juz nadzienie- cudo! I teraz stanelam na ciescie- pierwszy raz robie cos z drozdzami i mam problem... mam i suche i swieze drozdze, z ktorych lepiej???
Stoje... :roll:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hmm, zebym to ja mikrofale miala...
icon_sad.gif

Moze w takim razie zamrozic surowe???
Acha, i jeszcze jedno, bo wlasnie zrobilam juz nadzienie- cudo! I teraz stanelam na ciescie- pierwszy raz robie cos z drozdzami i mam problem... mam i suche i swieze drozdze, z ktorych lepiej???
Stoje... :roll:
Z surowymi to raczej nie jest dobry pomysł.

Jeśli drożdże świeże to obojętnie jakie
icon_biggrin.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Dominique, a może upiecz i zamróź, a jutro rano rozmróź w piekarniku?
Na pewno dłużej potrwa niz w mikrofali, ale i krócej niż pieczenie surowego, nie mówiąc juz o zagniataniu, formowaniu i pieczeniu

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
No oki dziewczyny, zabieram sie wiec do roboty i zrobie jak piszecie, upieke, zamroze i jutro odgrzeje, jak oczywiscie wyjda! ;)
Zdam jutro relacje...

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Moze jeszcze nie za pozno
icon_smile.gif

Ja najczesciej robie je dzien wczesniej, chlodze i pieke rano - a robie tak:

Wykrawam koleczka, ukladam na blasze i tak je chlodze w lodowce. Nadzienie tez z reguly robie dzien wczesniej i trzymam w lodowce. Rano wyjmuje buleczki, zostawiam az ladnie podrosna, lekko wciskam srodek dnem malej szklaneczki i w to wglebienie wkladam kupki sera (galkownica idzie to blyskawicznie ;)), pieke....

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
bajaderka tak wlasnie zrobilam, nakladalam ser tak w sam raz no i udaly sie wspaniale C byla zachwycona i buleczki znikly w mig nawet zdjecia nie zdazylam zrobic.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
No wiec.. Bajaderko, niestety juz bylo za pozno... bylam juz w trakcie i nie zagladalam na necik, ale nastepnym razem skorzystam na pewno, bo pomysl swietny!
A co do samego wypieku... pierwszy raz robilam ciasto drozdzowe (uwielbiam gotowac, piec, ale jakos raz kiedys zrazilam sie do drozdzowego i dopiero teraz podjelam "probe po latach") i samo ciasto bylo bardzo dobre, chociaz nie takie jak z piekarni, bo moje bylo troszke twarde i nie takie puszyste (dlaczego?), ale nadzienie to po prostu bajka!
I jak widac na zdjeciu, zdrowo go dolozylam, bo moj maz uwielbia ser (u mnie w wersji z rodzynkami)
Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu zamrozilam i rano na sniadanko najpierw odmrozilam i na koniec jeszcze lekko podpieklam- byly pycha! Pomimo tegó, ze twardawe, nadzienie nie pozwolilo nam sie im oprzec!
Ale moze cos robilam zle? Na pewno sprobuje jeszcze raz, bo zastanawam sie czy nie za krotko roslo ciasto (juz wykrojone kolaczylki) albo moze to z powodu drozdzy??? (uzylam suszonych)
:
A teraz cos dla oka ;)
2433.jpg

2434.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy