Słodkie pieczarki

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
kajtek @ 30 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=887725Ilonko dobre są tylko jak dla mnie trochę suche, typowa "piaskownica" ;) ale bez zgrzytu pod zębami
icon_mrgreen.gif

Ale jak już mówiłam to mój smak, chłopakom smakowały
icon_smile.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Dziś w końcu zrobiłam dla jutrzejszych gości..
Wyglądają cudnie, ale nie smakują w ogóle
icon_sad.gif
Zdecydowanie czuć w nich sodę i to bardzo... Spróbuje raz jeszcze, ale bez sody (skoro też wyjdą), bo się raczej nie poddaje po pierwszej próbie...
icon_smile.gif



Ale są szybkie w wykonaniu, ekspresowe wręcz
icon_smile.gif
I ten ich wygląd - bomba!!!!
icon_smile.gif
 

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Krystynko, chciałąm zrobić te urocze pieczarki... i wszystko było dobrze do czasu aż ich nie włożyłam do piekarnika. Rozpłynęły się na placki i cały efekt pieczarek poszedł papa
icon_sad.gif
. W smaku bardzo dobre, ale właśnie w tych ciasteczkach chodzi o efek wizualny. Czy za mało mąki ( ciasto miało konsystencję ciasta na kluski) ?? Czy może to wina proszku do pieczenia, ktorego użyłam zamiast sody ?? Takie śliczne Wam powychodziły, że aż mi się przykro zrobiło, że moje nie wyszły tak jak powinny. Następnym razem chyba zrobię bardzeij gęste ciasto. Bo przepis kapitlny
icon_smile.gif
.
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
miszka52 @ 6 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=997953A czym się różni ten Twój przepis od oryginalnego?
porównaj:eek:ryginał niżej

* 1 пачка масла (250-300 гр)
* 1 ст. сахарной пудры
* 2 яйца
* 1 десертная ложка какао
* 4 ст. кукурузного крахмала
* 0,5 ст. муки
* 1 ч. л. соды
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Dzięki
icon_smile.gif

A próbowałaś wg oryginału piec i coś nie wyszło, czy nie bardzo Ci się przepis podobał?
Dociekam, dlaczego zmieniłaś
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
miszka52 @ 6 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=997978Dzięki
icon_smile.gif

A próbowałaś wg oryginału piec i coś nie wyszło, czy nie bardzo Ci się przepis podobał?
Dociekam, dlaczego zmieniłaś
icon_razz.gif
Sherlock Holmes w spódnicy ?
icon_mrgreen.gif

Taki mój charakter, aby zrobic coś od siebie - to po pierwsze i najważniejsze. A po drugie, nie mam dostępu do skrobi kukurydzianej.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź usatysfakcjonuję Cię
gruebel_2.gif


Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania co do oryginału, to podałam na samym początku link do niego i możesz poczytać dokładnie składniki i sposób wykonania wraz z uwagami, autorki przepisu
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
OK, dzięki, ale tam trzeba się rejestrować, logować... Kolejne forum... Już i tak się gubię jak dziecko we mgle w przynależności do dotychczasowych
fif_2.gif

Dzięki za wyrozumiałość. Ja też tak mam, że lubię eksperymenty, bo inaczej nudzę się śmiertelnie
icon_smile.gif

Ale lubię wiedzieć, co było u źródła.
Jeszcze raz dzięki.
handclasp.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zrobiłam:) Wyszły idealnie:)

Dodałam szczyptę sody-następnym razem nie dodam wcale. Za to dodałam cały mały cukier waniliowy- chyba 16 g.

Pieczarki poszły w puszce razem z kopertami jabłkowymi, jako prezent. I było dokładnie tak
eek2.gif


s_odkie_pieczarki.jpg

s_odkie_pieczarki1.jpg

Są suche, bardzo kruche i świetnie nadają się zaskakujący podarunek lub poczęstunek. Wyszło mi 40 sztuk. IMHO są smaczne.
 

Załączniki

  • s_odkie_pieczarki.jpg
    s_odkie_pieczarki.jpg
    99.9 KB · Wyświetleń: 3
  • s_odkie_pieczarki1.jpg
    s_odkie_pieczarki1.jpg
    99.6 KB · Wyświetleń: 3

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No więc popełniłam pieczarki 2 razy i mam parę uwag...

Za pierwszym razem zrobiłam na Kasi i piekłam 15 minut. Wygląd super, a smak jakoś nas nie powalił. Czuć było trochę nie tyle sodą, co mąką ziemniaczaną. Ale tak mi się spodobały, że postanowiłam poeksperymentować.
Zamiast Kasi dałam masło, a po 15 minutach w 180 stopniach obniżyłam temperaturę do 120 i trzymałam drugie 15 minut. Nadziałam też każdą pieczarkę dużą rodzynką. No i za drugim razem smak był o niebo lepszy. Oczywiście rozsypują się w trakcie jedzenia na "piasek", ale to tylko rozbawiało serdecznie moją wnuczkę, za której sprawą pieczarki znikają z talerza jak zaczarowane. No dobra, za moją też
rofl.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
i ja zrobiłam
w miedzyczasie, gdy spód do sernik jagodowego chłodził sie w lodówce
robi się błyskawicznie
moje zmiany : maslo zamiast margaryny i bez sody - wyszły bardzo smaczne, coś na smak
gruebel_2.gif
.. maślanych

niestety aparat został w pracy
dump.gif
dump.gif
dump.gif

ale wezmę kilka do pracy dla kolezanki i zrobię zdjęcie
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Iva @ 13 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1002315i ja zrobiłam
w miedzyczasie, gdy spód do sernik jagodowego chłodził sie w lodówce
robi się błyskawicznie
moje zmiany : maslo zamiast margaryny i bez sody - wyszły bardzo smaczne, coś na smak
gruebel_2.gif
.. maślanych

niestety aparat został w pracy
dump.gif
dump.gif
dump.gif

ale wezmę kilka do pracy dla kolezanki i zrobię zdjęcie
Czy pieczone bez sody też się tak rozsypują?
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Oj trzeba, trzeba, hehehe... Można albo sie zakrztusić, albo komuś oczy piaskiem zasypać
roflmao_2.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Śliczne
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
trzeba dokładnie ten proszek czy sodę wymieszac , najlepiej przesiać z maką.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy