Smażone wiśnie

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
Smażone wiśnie

moje ulubione-podobno są lekarstwem w przypadku reumatyzmu

5 kg dobrze dojrzałych wiśni
pół kg miodu -ja daję więcej ,aż jest przyjemnie słodkie
łyżeczka cynamonu
kilkanaście goździków

Wiśnie umyć ,usunąć pestki i smażyć w dużym garnku na wolnym ogniu przez trzy dni po kilka godzin dziennie
W połowie ostatniego dodajemy goździki ,kilka minut przed zakończeniem smażenia cynamon ,a miód natychmiast po odstawieniu z ognia.Mieszamy i nakładamy do słoików (wyparzone) i zakręcamy .Następnego dnia krótko pasteryzujemy


Moje uwagi
Ja jak zagotuję owoce ,to odlewam sok i pasteryzuję ,a resztę smażę.Pasteryzuje ok 20 minut.Wg. mnie pyszne
A ja goździki tłukę i przesiane dodaję
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
lecę jutro na rynek szukać wiśni
mniam.gif

na ile, mniej więcej, słoików podałaś proporcje?
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
A czy ja moge uzyc syropu klonowego zamiast miodu?
cry_1.gif
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
Myślę że mozna ,ja nie używałam bo u mnie syrop klonowy ma zabójczą cenę
A różna ilość mi wychodzi ,bo różnie mi sie soku odleje(3-4 słoiczki takie o,33l -chyba)a tych owoców -takie trochę powidłowe to nie wiem bo mam przerózne słoiki ,małe i duże,ale trochę ich jest
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
ja jeszcze chcialam sie zapytac o jakis "bezbolesny" sposob usuwania pestek ...
fiesgrins.gif


PS. ja mam to szczescie, ze u nas cena za miod i syrop praktycznie ta sam, a do miodu mam stosunek jeszcze "gorszy" niz do nabialu
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Bardzo dobre. Używam ich między innymi do muffinek czekoladowo- wiśniowych Nigelli.
lecker.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Contributor
Gru 26, 2006
33,233
235
63
Kurczę, aż się wstyd przyznać - smażyłam ale z cukrem, bez cynamonu i gożdzików. W tym roku zrobię wg.tego przepisu.
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Margot, przepis brzmi wspaniale.
Jedyne, co mi przeszkadza w wisniowych konfiturach to to, ze sie tak dlugo smaza. Chcialabym taka gesta konfiture, bez odlewania soku, bo w nim przeciez caly smak jest. No i bez zelatyny.W zeszlym roku smazylam wiecznosc cala. Sprobuje w tym roku z twojego przepisu (jak dostane wisnie, bo o nie u nas trudno).
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
Maria , z cukrem tez są ok i pyszne
icon_mrgreen.gif
,ale te są wyjątkowe , ja je uwielbiam

Margarete, a le konfitury zawsze się smaży długo i to wg mnie jest słuszne , one tracą cześć składników ,a raczej witamin ,ale zyskują coś w zamian , naturę ciepła , która zimą jest potrzebna
a i u mnie przepisy z żelatyną są beee
icon_mrgreen.gif