Smażone wiśnie

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Margot @ 23 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1131413Maria , z cukrem tez są ok i pyszne
icon_mrgreen.gif
,ale te są wyjątkowe , ja je uwielbiam

Margarete, a le konfitury zawsze się smaży długo i to wg mnie jest słuszne , one tracą cześć składników ,a raczej witamin ,ale zyskują coś w zamian , naturę ciepła , która zimą jest potrzebna
a i u mnie przepisy z żelatyną są beee
icon_mrgreen.gif
Margot, wiem! Jasne, ze sie musza dlugo smazyc. (Ale taaaak dlugo?) Mimo to juz sie nie moge doczekac!

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Mnie się zdarza wiśnie czy truskawki i tydzień smażyć, jak soku nie odlewam.
Ale u nas sok idzie i zazwyczaj trochę odlewam.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
A mezowi juz kolega zadzwonil, ze jesli chce to mam przyjechac sobie wisni naobierac bo on nie ma z tym co robic
icon_mrgreen.gif
W niedziele po pracy jedziemy i zabieramy ze sobia kilka wiaderek, nazbieram cos ekstra zeby ten przepis wyprobowac bo brzmi smakowicie.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
wi_nie_2011.JPG wi_nie.JPG

Na razie oberwane z jednego drzewka. Cztery słoiki wyszły i 6 słoiczków soku. Robie troszkę inaczej niż w podanym przepisie, ale zasada taka sama. To jedyny owocowy przetwór, dla którego ani mi czasu ani pracy nie szkoda. Takich konfitur nie kupię a do lodów znakomite.

Załączniki

• wi_nie_2011.JPG
    wi_nie_2011.JPG
    68.7 KB · Wyświetleń: 1
  • wi_nie.JPG
    wi_nie.JPG
    56.3 KB · Wyświetleń: 1

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Maryno, pięknie się prezentują.
A ja dzisiaj robiłam pierwsze gotowanie. Powinnam za parę dni jak dobrze dojrzeją ale niestety mieszkam w rejonie gdzie szpaki to prawdziwa plaga... Pół dnia wystarczyło i śladu po czereśniach nie ma. A jutro po powrocie z pracy to samo stałoby się z wiśniami.

gosia_w

Member
Gru 6, 2009
10
0
0
Ja robiłam te wiśnie w piekarniku. W tym roku też planuję. Duuużo słoiczków
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Juz sie smaza
lecker.gif

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,834
113
Ja też odlewałam sok i pasteryzowałam. W tym roku postanowiłam, że odlany sok na wolnym ogniu odparuję i dodam pod koniec smażenia wiśni. Liczę, że przez ten zabieg wiśnie będę smażone krócej, co powinno wpłynąć na ich smak i kolor. Zdarzyło mi się je przesmażyć i pachniały skarmelizowanym cukrem.
icon_sad.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Margarete @ 4 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1147944Mexi, a gdzie kupujesz wisnie, czy masz moze swoje?
Tak Margarete, mamy swoje. Jedno drzewko (z niego sa najlesze wiscnie, bo smakuja dziecinstwem) przywiozlam jeszcze z babcinego ogrodka, druga, krolewska dostalam od mamy i tu kupilam czeresnie, ktora okazala sie wisnia
icon_smile.gif

Z trzech drzewek zebralismy trzy kg wisni, ale przedtem najedlismy sie do syta razem ze szpakami i sikorkami, tak, ze nie jest zle ;)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Moje sie smaza od wczoraj
icon_mrgreen.gif
A na weekend mamy jeszcze raz pojechac i doobierac co zostalo... i bede chciala zrobic marmolade wisniowo-jablkowa
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy