- Cze 6, 2009
- 932
- 3
- 18
Czy ktos ma ochote na solanki?
Solanki to proste rogaliki posypane sola morska.
Dlugo szukalam smaku, ktory pamietam z piekarni Drzewianskiej z Koszalina, podobno solanki znane sa tez w Szczecinie.
Probowalam rogalikow z sola morska Smoka Milusia, ale przeszkadzal mi w nich zapach piwka...
No i wogole smakowaly jakos inaczej...
Przepis na TE solanki zdobylam od Mysiulek, ktora kiedys zamieszczala go w necie, lecz tamta strona jest juz nieaktualna i czesc z przepisami juz nie dziala...
Solanki mozna robic jako duze albo malutkie rogaliki (ja preferuje te drugie) albo w formie chleba.
Jesli jeszcze ich nie pieklyscie, to sprobujcie, bo sa wspaniale jako slona przekaska. Pieklam je wczoraj przed praca i na goraco pozarlam od razu chyba z siedem sztuk
Goraco polecam!!!
500 g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczka soli
1 zoltko
1 szklanka (250 ml) letniego mleka pol na pol z woda
1 plaska luzeczka drozdzy suchych
Do smarowania przed zwinieciem:
1 tyzka oleju
Do smarowania przed pieczeniem:
1 bialko
sol morska
opcjonalnie kminek (ja nie dodaje kminku)
Wykonanie:
Wymieszac make, drozdze i sol. Dodac mleko z woda i zoltko. Ciasto wyrobic (powinno byc podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawic w cieple do wyrosniecia na 1 godzine (albo do podwojenia objetosci)
Ciasto po wyrosnieciu podzielic na 2 lub 3 czesci (w zaleznosci ile i jakiej wielkosci solanki chcemy uzyskac) i rozwalkowac na okragle placki grubosci ok. 0,5 cm. Kazdy placek posmarowac z wierzchu olejem, po czym nozem do pizzy podzielic na 8 czesci. Kazdy trojkacik zwinac jak rogalik tylko, ze solanki maja byc proste.
Wylozyc na blaszke i odstawic do napuszenia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarowac bialkiem i posypac sola morska (ewentualnie kminkiem).
Piec w 250 st. C do zezlocenia.
Smacznego!
Solanki to proste rogaliki posypane sola morska.
Dlugo szukalam smaku, ktory pamietam z piekarni Drzewianskiej z Koszalina, podobno solanki znane sa tez w Szczecinie.
Probowalam rogalikow z sola morska Smoka Milusia, ale przeszkadzal mi w nich zapach piwka...
No i wogole smakowaly jakos inaczej...
Przepis na TE solanki zdobylam od Mysiulek, ktora kiedys zamieszczala go w necie, lecz tamta strona jest juz nieaktualna i czesc z przepisami juz nie dziala...
Solanki mozna robic jako duze albo malutkie rogaliki (ja preferuje te drugie) albo w formie chleba.
Jesli jeszcze ich nie pieklyscie, to sprobujcie, bo sa wspaniale jako slona przekaska. Pieklam je wczoraj przed praca i na goraco pozarlam od razu chyba z siedem sztuk
Goraco polecam!!!
500 g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczka soli
1 zoltko
1 szklanka (250 ml) letniego mleka pol na pol z woda
1 plaska luzeczka drozdzy suchych
Do smarowania przed zwinieciem:
1 tyzka oleju
Do smarowania przed pieczeniem:
1 bialko
sol morska
opcjonalnie kminek (ja nie dodaje kminku)
Wykonanie:
Wymieszac make, drozdze i sol. Dodac mleko z woda i zoltko. Ciasto wyrobic (powinno byc podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawic w cieple do wyrosniecia na 1 godzine (albo do podwojenia objetosci)
Ciasto po wyrosnieciu podzielic na 2 lub 3 czesci (w zaleznosci ile i jakiej wielkosci solanki chcemy uzyskac) i rozwalkowac na okragle placki grubosci ok. 0,5 cm. Kazdy placek posmarowac z wierzchu olejem, po czym nozem do pizzy podzielic na 8 czesci. Kazdy trojkacik zwinac jak rogalik tylko, ze solanki maja byc proste.
Wylozyc na blaszke i odstawic do napuszenia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarowac bialkiem i posypac sola morska (ewentualnie kminkiem).
Piec w 250 st. C do zezlocenia.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: