Solanki

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
931
0
16
Czy ktos ma ochote na solanki?

DSC_0013_2.jpg

Solanki to proste rogaliki posypane sola morska.
Dlugo szukalam smaku, ktory pamietam z piekarni Drzewianskiej z Koszalina, podobno solanki znane sa tez w Szczecinie.
Probowalam rogalikow z sola morska Smoka Milusia, ale przeszkadzal mi w nich zapach piwka...
cheers.gif

No i wogole smakowaly jakos inaczej...

Przepis na TE solanki zdobylam od Mysiulek, ktora kiedys zamieszczala go w necie, lecz tamta strona jest juz nieaktualna i czesc z przepisami juz nie dziala...

Solanki mozna robic jako duze albo malutkie rogaliki (ja preferuje te drugie) albo w formie chleba.

Jesli jeszcze ich nie pieklyscie, to sprobujcie, bo sa wspaniale jako slona przekaska. Pieklam je wczoraj przed praca i na goraco pozarlam od razu chyba z siedem sztuk
icon_eek.gif


Goraco polecam!!!

500 g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczka soli
1 zoltko
1 szklanka (250 ml) letniego mleka pol na pol z woda
1 plaska luzeczka drozdzy suchych

Do smarowania przed zwinieciem:
1 tyzka oleju

Do smarowania przed pieczeniem:
1 bialko
sol morska
opcjonalnie kminek (ja nie dodaje kminku)

Wykonanie:
Wymieszac make, drozdze i sol. Dodac mleko z woda i zoltko. Ciasto wyrobic (powinno byc podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawic w cieple do wyrosniecia na 1 godzine (albo do podwojenia objetosci)

Ciasto po wyrosnieciu podzielic na 2 lub 3 czesci (w zaleznosci ile i jakiej wielkosci solanki chcemy uzyskac) i rozwalkowac na okragle placki grubosci ok. 0,5 cm. Kazdy placek posmarowac z wierzchu olejem, po czym nozem do pizzy podzielic na 8 czesci. Kazdy trojkacik zwinac jak rogalik tylko, ze solanki maja byc proste.

Wylozyc na blaszke i odstawic do napuszenia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarowac bialkiem i posypac sola morska (ewentualnie kminkiem).
Piec w 250 st. C do zezlocenia.

Smacznego!

DSC_0032.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0032.JPG
    DSC_0032.JPG
    736.1 KB · Wyświetleń: 32
  • DSC_0013_2.jpg
    DSC_0013_2.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 39
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Mąka chlebowa, jaki to typ? Pieczywo nie jest moją najmocniejszą stroną, a wyglądają bardzo apetycznie.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
850. All, zobacz, tutaj zmieściłam tabelę, na cinie tez był gdzieś podobny wątek. Zamiennie stosuję do chleba 650 - bo jest ogólnodostępna w sklepach, i także się dobrze udaje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
931
0
16
Maka chlebowa to po prostu taka, ktora ma powyzej 11 g bialka.... generalnie trzeba patrzec na tabelki na opakowaniu.
Ostatnio upieklam je nawet z pszennej tortowej (typ 450), ale maz mi kaprysil, ze za puszyste wyszly, bo powinny miec bardziej chlebowa niz bulkowa strukture.

Sprobuj, bo robi sie je bardzo szybko i sprawnie!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Karino, z nieba mi tu spadlas z tymi solankami. Wiele osob mnie o nie pytalo, a ja nie bardzo wiedzialam o jakie pieczywo chodzilo
icon_neutral.gif
Zatem lece do kuchni produkowac solanki. Bardzo dziekuje
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Bardzo mi się podobają, chętnie wypróbuję
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Sie robia
icon_wink.gif

Troche pokombinowalam jak zwykle, dodalam pszennego zakwasu i bialej maki zytniej, wiecej wody, mniej drozdzy. ciasto rosnie...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Donosze, ze rosna proste rogale (alez mi tu jakis oksymoron wyszedl niechcacy
icon_wink.gif
), a ze zrobilam z podowjne porcji to mam solanek....dla wykarmienia pulku...jest szansa na zdjecie
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
No, tak, zanim ja do domu dotrę i się za moje wezmę...
icon_sad.gif
icon_sad.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Mam , mam , 2 tony solanek... Sa rewelacyjne! Karina, lap ogromnego buziaka za przepis :DD
 

Załączniki

  • Solanki_1.jpg
    Solanki_1.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Moje właśnie wyrastają.

Tatter - bardzo ładne.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
931
0
16
tatter @ 2 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917273Mam , mam , 2 tony solanek... Sa rewelacyjne! Karina, lap ogromnego buziaka za przepis :DD
wink.gif

O rany, dzieki! Ja tylko chcialam ocalic przepis przed zapomnieniem. Urodziwe te Twoje solanki i bardzo ladne zdjecie!
Ciesze sie, ze smakuja. Ja wlasnie rozmrazam w piekarniku kolejna porcje i za chwile bedziemy mieli chrupiace solanki...
Mala Mi - czekam na Twoj werdykt.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Wyszło mi16 sztuk z 1/2 kg maki. Po9łowę zrobiłam bez niczego, drugą połowę posypałam w ąrodku oregano i dałam kosteczkę fety.
Są przepyszne! na prawę świetne. Słonawa feta także bardzo do nich pasuje.
Dzięki za ciekawy przepis, Karina
wink.gif


solanki.JPG
 

Załączniki

  • solanki.JPG
    solanki.JPG
    64.5 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnią edycję dokonał moderator: