- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
sos chrzanowy:
rozpuścić w rondelku masło i dokładnie wymieszać z mąką, lekko podsmażając jak do sosu beszamelowego ( proporcje: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki);
Rozprowadzić bulionem ( może być nawet z kostki
)- dolewam płyn stopniowo aby uzyskać odpowiadającą mi gęstość, dodaję chrzan ze słoika 2-3 łyżki (lub więcej jak ktoś chce mocny), oraz dobrej śmietany też 1 lub 2 łyżki*, całość cały czas mieszam ( używam trzepaczki) aby nie było grudek i całość wyszła aksamitna. (oczywiście do smaku doprawić jak kto chce, ja dodaję tylko trochę soli, czasami nieco cukru).
* można i bez śmietany
na zdjęciu z wołowiną jest właśnie bez, bo okazało się, że mi się skończyła, dolałam za to troszkę mleka, żeby złagodzić nieco smak.
taki sos najczęściej podaję do ozorków
albo sztuki mięsa(wołowiny)
przeważnie z marchewką z sosem vinaigrette dla towarzystwa ( jak widać na jednym i drugim zdjęciu
)
rozpuścić w rondelku masło i dokładnie wymieszać z mąką, lekko podsmażając jak do sosu beszamelowego ( proporcje: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki);
Rozprowadzić bulionem ( może być nawet z kostki

* można i bez śmietany

taki sos najczęściej podaję do ozorków

albo sztuki mięsa(wołowiny)

przeważnie z marchewką z sosem vinaigrette dla towarzystwa ( jak widać na jednym i drugim zdjęciu

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: