- Lis 28, 2005
- 34,570
- 7,572
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
- Składniki
-
- bez laktozy

Upiekłam dwie blachy połówek papryk, dwie blachy wypestkowanej, pokrojonej w kostkę młodej cukinii (przyprawionej ziołami toskańskimi z Kotanyi, pieprzem cytrynowym i olejem) i udusiłam do miękkości na oleju 10 średnich cebul pokrojonych w krążki.
Do cebuli dodałam sok spod pieczonych papryk, dwie czubate łyżki pasty paprykowej z tubki, dwie łyżki koncentratu pomidorowego z tubki, dwie łyżki octu balsamicznego, dwie puszki siekanych pomidorów i dwa słoiki sosu pomidorowego z bakłażanem, chwilę razem dusiłam i wymieszałam w dużym garnku z pokrojoną w kostkę, pozbawioną skórki papryką i upieczoną cukinią, doprawiłam solą, świeżym tymiankiem, świeżą bazylią i pul biberem, zapakowałam do słoików i pasteryzowalam kwadrans.
Sos pomidorowy miałam taki, ale może być zwykła passata:

Wyszło mi ok. 16 półlitrowych słoików.
Zastosowanie - sosy do makaronu mięsne i wegetariańskie, zupy, gulasze, a nawet szakszuka:
