Sos z pieczonych warzyw

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Składniki
  1. bez laktozy
IMG_20250817_162449.jpg
Upiekłam dwie blachy połówek papryk, dwie blachy wypestkowanej, pokrojonej w kostkę młodej cukinii (przyprawionej ziołami toskańskimi z Kotanyi, pieprzem cytrynowym i olejem) i udusiłam do miękkości na oleju 10 średnich cebul pokrojonych w krążki.
Do cebuli dodałam sok spod pieczonych papryk, dwie czubate łyżki pasty paprykowej z tubki, dwie łyżki koncentratu pomidorowego z tubki, dwie łyżki octu balsamicznego, dwie puszki siekanych pomidorów i dwa słoiki sosu pomidorowego z bakłażanem, chwilę razem dusiłam i wymieszałam w dużym garnku z pokrojoną w kostkę, pozbawioną skórki papryką i upieczoną cukinią, doprawiłam solą, świeżym tymiankiem, świeżą bazylią i pul biberem, zapakowałam do słoików i pasteryzowalam kwadrans.
Sos pomidorowy miałam taki, ale może być zwykła passata:
IMG_20250817_162607.jpg
Wyszło mi ok. 16 półlitrowych słoików.
Zastosowanie - sosy do makaronu mięsne i wegetariańskie, zupy, gulasze, a nawet szakszuka:
IMG_20250817_164548.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Przy okazji wklejania przepisu rzuciło mi się w oczy, że widzę na fotce plasterki oliwek, których przecież nie dodawałam i olśniło mnie, że zamiast drugiej butelki sosu z bakłażanem dodałam przez pomyłkę sos z oliwkami i kaparami. :rofl:
IMG_20250818_115456.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Dziś zrobiłam w innej wersji:
2 blachy pieczonych połówek papryk, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
1 blacha pokrojonej pieczonej cukinii,
2 duże bakłażany upieczone w air fryerze, obrane ze skórki i posiekane,
6 dużych cebul, dwa pory (białe części) i
6 średnich marchewek, pokrojonych w kostkę, uduszonych razem na oleju,
pudełko małych pieczarek, pokrojonych na pół i usmażonych,
słoik sosu pomidorowego z bakłażanem,
słoik passaty pomidorowej
puszka pulpy pomidorowej Mutti,
sok spod pieczonych papryk.
Przyprawy - sól, pieprz, pul biber, ocet balsamiczny, zioła dalmatyńskie, oregano, tymianek, czosnek, zioła toskańskie.
Większość zapakowałam do słoików i zapasteryzowałam, a jedną porcję zjedliśmy na obiad z makaronem tagliatelle.
 

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,149
1,754
113
Dziś zrobiłam w innej wersji:
2 blachy pieczonych połówek papryk, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
1 blacha pokrojonej pieczonej cukinii,
2 duże bakłażany upieczone w air fryerze, obrane ze skórki i posiekane,
6 dużych cebul, dwa pory (białe części) i
6 średnich marchewek, pokrojonych w kostkę, uduszonych razem na oleju,
pudełko małych pieczarek, pokrojonych na pół i usmażonych,
słoik sosu pomidorowego z bakłażanem,
słoik passaty pomidorowej
puszka pulpy pomidorowej Mutti,
sok spod pieczonych papryk.
Przyprawy - sól, pieprz, pul biber, ocet balsamiczny, zioła dalmatyńskie, oregano, tymianek, czosnek, zioła toskańskie.
Większość zapakowałam do słoików i zapasteryzowałam, a jedną porcję zjedliśmy na obiad z makaronem tagliatelle.
Jak smakuje pul biber?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Eweraldo, ja swój kupiłam w stacjonarnym sklepie azerbejdżańskim, ale powinien być na Allegro lub w sklepikach tureckich. Lubię go, bo nie ma dominującej, palącej ostrości jak chili, tylko głęboki, lekko ostry smak.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Pokażę jedno z zastosowań takiego sosu:
IMG_20250903_144912.jpg
Filety z sandacza duszone na parze z warzyw ze słoika, do których wlałam kilka łyżek wody.
Do sosu po zdjęciu filetów dodałam dodatkowo oddzielnie uduszone wstążki cukinii, bo akurat przyniosłam dwie sztuki z ogrodu:
IMG_20250903_152325.jpg
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,448
3,170
113
Zawsze mi się wydawało, że "na parze" to położone na czymś ponad tym co się gotuje.🤔
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Dokładnie tak te filety się gotują, na parze wytwarzanej przez gotujące się, leżące pod nimi warzywa. Wystarczy im trzy do pięciu minut, żeby były idealne. Sprzyja temu grube dno i kopulasta pokrywa mojego garnka, ale każda patelnia z grubym dnem i szczelną, pasującą do niej pokrywką też się nada.
 
  • Like
Reakcje: Eweralda

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,149
1,754
113
Joanno w "mojej " Biedrze był tylko taki sos ale jest super!
Ser czuć tak,że aż nie do wiary...
Wszystkie sosy tak dobrze smakują?
 

Załączniki

  • 20250916_181239.jpg
    20250916_181239.jpg
    149.9 KB · Wyświetleń: 9

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,179
5,576
113
A w składzie ile ma tego sera? Bo wiesz, są smaki i zapachy "zbliżone do naturalnego". ;-)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy