Sos z pieczonych warzyw

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Składniki
  1. bez laktozy
IMG_20250817_162449.jpg
Upiekłam dwie blachy połówek papryk, dwie blachy wypestkowanej, pokrojonej w kostkę młodej cukinii (przyprawionej ziołami toskańskimi z Kotanyi, pieprzem cytrynowym i olejem) i udusiłam do miękkości na oleju 10 średnich cebul pokrojonych w krążki.
Do cebuli dodałam sok spod pieczonych papryk, dwie czubate łyżki pasty paprykowej z tubki, dwie łyżki koncentratu pomidorowego z tubki, dwie łyżki octu balsamicznego, dwie puszki siekanych pomidorów i dwa słoiki sosu pomidorowego z bakłażanem, chwilę razem dusiłam i wymieszałam w dużym garnku z pokrojoną w kostkę, pozbawioną skórki papryką i upieczoną cukinią, doprawiłam solą, świeżym tymiankiem, świeżą bazylią i pul biberem, zapakowałam do słoików i pasteryzowalam kwadrans.
Sos pomidorowy miałam taki, ale może być zwykła passata:
IMG_20250817_162607.jpg
Wyszło mi ok. 16 półlitrowych słoików.
Zastosowanie - sosy do makaronu mięsne i wegetariańskie, zupy, gulasze, a nawet szakszuka:
IMG_20250817_164548.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Przy okazji wklejania przepisu rzuciło mi się w oczy, że widzę na fotce plasterki oliwek, których przecież nie dodawałam i olśniło mnie, że zamiast drugiej butelki sosu z bakłażanem dodałam przez pomyłkę sos z oliwkami i kaparami. :rofl:
IMG_20250818_115456.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Dziś zrobiłam w innej wersji:
2 blachy pieczonych połówek papryk, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
1 blacha pokrojonej pieczonej cukinii,
2 duże bakłażany upieczone w air fryerze, obrane ze skórki i posiekane,
6 dużych cebul, dwa pory (białe części) i
6 średnich marchewek, pokrojonych w kostkę, uduszonych razem na oleju,
pudełko małych pieczarek, pokrojonych na pół i usmażonych,
słoik sosu pomidorowego z bakłażanem,
słoik passaty pomidorowej
puszka pulpy pomidorowej Mutti,
sok spod pieczonych papryk.
Przyprawy - sól, pieprz, pul biber, ocet balsamiczny, zioła dalmatyńskie, oregano, tymianek, czosnek, zioła toskańskie.
Większość zapakowałam do słoików i zapasteryzowałam, a jedną porcję zjedliśmy na obiad z makaronem tagliatelle.
 

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,130
1,687
113
Dziś zrobiłam w innej wersji:
2 blachy pieczonych połówek papryk, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
1 blacha pokrojonej pieczonej cukinii,
2 duże bakłażany upieczone w air fryerze, obrane ze skórki i posiekane,
6 dużych cebul, dwa pory (białe części) i
6 średnich marchewek, pokrojonych w kostkę, uduszonych razem na oleju,
pudełko małych pieczarek, pokrojonych na pół i usmażonych,
słoik sosu pomidorowego z bakłażanem,
słoik passaty pomidorowej
puszka pulpy pomidorowej Mutti,
sok spod pieczonych papryk.
Przyprawy - sól, pieprz, pul biber, ocet balsamiczny, zioła dalmatyńskie, oregano, tymianek, czosnek, zioła toskańskie.
Większość zapakowałam do słoików i zapasteryzowałam, a jedną porcję zjedliśmy na obiad z makaronem tagliatelle.
Jak smakuje pul biber?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Eweraldo, ja swój kupiłam w stacjonarnym sklepie azerbejdżańskim, ale powinien być na Allegro lub w sklepikach tureckich. Lubię go, bo nie ma dominującej, palącej ostrości jak chili, tylko głęboki, lekko ostry smak.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy