Strudel z jabłkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Izoldo, w smaku jest absolutnie boskie, najsmaczniejsze, jakie do tej pory jadłam, cudownie chrupiące, z soczystymi jabłkami bez śladu zakalca. A i wygląda na szczęście naprawdę malowniczo !
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif

Następnym razem mam zamiar iść na skróty, podzielić ciasto na małe kulki, wałkować ( i rozciągać) płaty, którymi będę przekładać jabłka.
icon_smile.gif
Mniej stresu ( i plam na obrusie
icon_wink.gif
).
Ciasto miałam miękkie i elastyczne ( poszło mi do niego 80 ml wody), wałkowałam niemal bez podsypywania, ale do rozciągania dałam zdecydowanie za mało masła. Jak się zorientowałam, było już trochę za późno...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Hurrra
dance.gif
nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ci smakuje, pomysł z przekładaniem warstw jabłkami genialny w swej prostocie. Ważne, żeby praca przebiegała przyjemnie i sprawnie, a to jak będzie wyglądał ostatecznie, jest już mnie ważne. Pierwsze koty za płoty, teraz już będzie tylko lepiej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
strudel1.jpg strudel2.jpg

strudel3.jpg strudel4.jpg

strudel5.jpg strudel6.jpg

Dzięki Izoldo za wsparcie, pomoc i wspaniały przepis!
cvety.gif
 

Załączniki

  • strudel1.jpg
    strudel1.jpg
    11.6 KB · Wyświetleń: 9
  • strudel2.jpg
    strudel2.jpg
    11.1 KB · Wyświetleń: 9
  • strudel3.jpg
    strudel3.jpg
    8.8 KB · Wyświetleń: 9
  • strudel4.jpg
    strudel4.jpg
    18.7 KB · Wyświetleń: 9
  • strudel5.jpg
    strudel5.jpg
    16.8 KB · Wyświetleń: 9
  • strudel6.jpg
    strudel6.jpg
    12.2 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Muszę go w takim razie zamknąć pod kluczem.
icon_mrgreen.gif

Bez przerwy chodzę "równać brzegi"...
icon_wink.gif

Jak się rodzina nie pospieszy na obiad, zostanie jej tylko zapach w kuchni.
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Potwory! Bez cienia litości tak po oczach tymi zdjęciami. Ja też tak bym chciała umieć!
cry_1.gif


Ale co mi tam, spróbuję takiego dzielenia ciasta na kawałki. Może coś jadalnego mi z tego wyjdzie
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Zdjęcia jedzenia mogę spokojnie oglądać, samo jedzenie też. Nie wzrusza mnie nijak. Zwłaszcza słodycze.

Chciałbym za to mieć Wasze umiejętności techniczne. Mam dwie prawe ręce, jak już pisałam wcześniej. I jestem leworęczna.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot @ 23 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=695212tak jest różnica !
icon_mrgreen.gif

Z tego małego kawałka mam rozciągnąć na cały stół ?!
gruebel_2.gif

Ludzie to jest niemożliwe !Jak ja jutro dam sobie radę ?
denknach.gif

Mówicie ,że bosko smakuje ,ojej co robić ,co robić?
dontknow.gif
Margot, uda Ci sie! musi sie udac!
tez bylam w szoku kiedy widzialam robiacego takie ciasto na strudel
icon_smile.gif

nigdy bym wczesniej nie uwierzyla, ze to mozliwe by ciasto az tak rociagnac
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Margot, nie stresuj się - jak Ci popęka, zrobisz jak ja!
icon_mrgreen.gif

Pamiętaj tylko o porządnym smarowaniu masłem, by było elastyczne.

Sinistro - na pewno umiesz, tylko jeszcze o tym nie wiesz.
icon_smile.gif

Dla pocieszenia mogłabym Ci pokazać zdjęcie moich dziur, ale nie chcę Izoldzie robić antyreklamy.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot nie przerażaj się
icon_mrgreen.gif
to jest możliwe jak najbardziej, najpierw trochę na stolnicy, a później już łapkami na obrusie, śledź sobie spokojnie fotorelację i rób tak jak na zdjęciach, skoro Joannie sie udało, to dlaczego Tobie ma nie wyjść, widziałam Twoje wypieki, też zdolna bestia jesteś
daumen.gif
Najważniejsze to zachować zimną krew.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
O widzę, że Joanna już mnie ubiegła z odpowiedzią, dokładnie tak jak powiedziała, masło jest bardzo ważne i ułatwia życie
icon_mrgreen.gif
Będzie dobrze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Ja dodam jeszcze tylko to, że bardzo dobrze sprawdziły mi się w nadzieniu jabłka Elstar ( z Lidla).
Bałam się, że mi popłyną, bo mimo twardości i kruchości były bardzo soczyste, ale zachowały sie nad wyraz przyzwoicie. Nawet nie zmieniły koloru po pokrojeniu w plasterki.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Joanna @ 23 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=695225Ja dodam jeszcze tylko to, że bardzo dobrze sprawdziły mi się w nadzieniu jabłka elstar ( z Lidla).
Bałam się, że mi popłyną, bo mimo twardości i kruchości były bardzo soczyste, ale zachowaly sie nad wyraz przyzwoicie. Nawet nie zmieniły koloru po pokrojeniu w plasterki.
icon_smile.gif
zgadza sie, Elstar sa swietne do wypiekow czy gotowania