Surówka dwudniowa

osiowa

Member
Paź 24, 2006
5
0
0
Witam, czy mozecie mi pomóc w kwestii znalezienia przepisu na zalewy? Nijak nie widzę, moze mi sie juz przed świetami rzuciło na oczęta:(
cheers.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
osiowa @ 4 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=480219Witam, czy mozecie mi pomóc w kwestii znalezienia przepisu na zalewy? Nijak nie widzę, moze mi sie juz przed świetami rzuciło na oczęta:(
cheers.gif
MałaRybka @ 4 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=480229Nie czytałam calego watku.
przepis fajny, tylko mam pytanie o zalewę. To ma być ta od ogórków konserwowych? Może coś innego, tylko nie doczytałam? Oświećcie mnie proszę.
Już wam chciałam napisać "strona 1" ale sama sprawdziłam i nima
dontknow.gif

Beato, ktoś ukradł zalewy!!!!!!

osiowa

Member
Paź 24, 2006
5
0
0
Niom, własnie, przeszukałam forum i pod hasłem surówka dwudniowa mam tylko ten post i bez zalew, dzieki za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
bussi.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie wiadomo, kiedy Beata się pojawi, mogę mieć tylko nadzieję, że nie dostanę od niej w skórę
icon_mrgreen.gif

Podam przepis na jedną z zalew (były 2 zalewy, jedna bardziej octowa, druga trochę bardziej słodka), mam go zapisanego w kompie. I proszę Beatę o wyrozumiałość,
anbetung.gif
robię to z tego względu, że sałatka jest super, a może ktoś zdecyduje się zrobić na Święta i zalewa jest mu pilnie potrzebna.

1/4 szkl wody
1/4 szkl octu
1/2 szkl oleju
1/2 szkl cukru
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wlać do rondelka, zagotować razem (aż się cukier rozpuści) energicznie mieszając.

(można zwiększyć proporcje cukru lub octu - zależnie od gustu. Nie można zrezygnować z musztardy - jest tu niezbędna
icon_mrgreen.gif
)

Wychodzi z tego cała szklanka marynaty. Starcza to na naprawdę dużą porcję sałatki. Jak robię sałatkę dla 2 osób, zmniejszam ilość składników prawie 4 razy, oprócz musztardy - na 1/4 szkl zalewy daję czubatą łyżeczkę musztardy, i jest pyszne.

Beato, jak się pojawisz wklej swoje 2 marynaty, by nie było nieporozumień
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

osiowa

Member
Paź 24, 2006
5
0
0
Właśnie o świeta mi chodziło, dziękuję pięknie, Wesołych Świąt!
P.S. Idę sie przywitać do witalnego wątku ( jak znaję) cobym nie byla za "szpiona" wzięta
icon_mrgreen.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
kurcze! widze, ze ktos mi z przepisu ukradl te zalewy
icon_evil.gif
i zdjecia tez nie ma
icon_evil.gif
nie podoba mi sie to, jakies zmiany, ktorych nie czaje
icon_evil.gif
a na razie nie mam czasu na szukanie przepisu na zalewy, zagladam tu doslownie da chwilke i juz mnie nie ma. Wiec jesli ktos gdzies je ma, to prosze o dopisanie. Mala_Mi, dziekuje ze jedna wpisalas.

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
I zalewa

0,25 szkl wody
0,5 szkl octu
0,75 szkl oleju
2 lyzki cukru
1 lyzka musztardy
sol

skladniki zalewy zagotowac [mozna zmienic ilosci wody i octu]

II zalewa

0,25 szkl wody
0,25 szkl octu
0,5 szkl oleju
0,75 szkl cukru
2 lyzki musztardy
1 lyzka soli

tak mam na kartce zapisane

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziekuje katarzynko, ja na swoich swistkach odnalazlam tylko tę pierwsza zalewę, drugą nie wiem gdzie wsadzilam,ostatnio robie na oko, mniej wiecej tak jak w tym drugim przepisie ale nieco mniej cukru, na pewno nie 0,75 szkl., ale to malo istotne jest, mniej wiecej trzeba dobrac ilosci skladnikow do swojego smaku. O, a może ktos ma dostep do mniama, tam wkleilam ten przepis, wiec moze ktos by tam zajrzal i skopiowal. Jak sie okaze, ze z innych przepisow, tez poginely jakies kawalki, to bede mocno zla
icon_evil.gif

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Ja mogę tylko dodać,ze surowka jest supe3r.Wczoraj zapomnialam dodac jablko i marchewke za to dzis dodalam i jablko i marchewke i rzodkiewke.I dzis i wczoraj byla super.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Uff na szczęście się znalazły, bo już myślałam że nici z surówki... Katarzynka z tego co pamiętam podała dobre przepisy na zaginione zalewy - Beato proszę wstaw je na powrót na pierwszą stronę bo sięgając do obecnego stanu przepisu zawału można dostać
zwinker2.gif

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
proporcje sa na pewno dobrze podane.. sama sie dziwilam odnosnie tej ilosci cukru, ale tak w przepisie bylo napisane.. jak bum cyk cyk ;)

Brandy

Member
Lip 22, 2007
7
0
0
Surówka jest świetna!!! Zrobiła furorę na dzisiejszym obiadku
icon_mrgreen.gif
Zrobiłam z zalewą II, ale zredukowałam ilość cukru.
Cały czas podjadam ją prosto z michy. Mnnniiiaaammm!!!

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Potwierdzam, potwierdzam, bardzo smaczna.
Zrobiłam dziś rano, więc jeszcze nie jest 2-dniowa, ale i tak dobra.

W przepisie jest ocet spirytusowy, ja dodałam balsamico i mniej cukru i myślę, że łagodniejsza jest.

Coś mi ta sałatka przypomnina, tylko nie wiem co
gruebel_2.gif

Następnym razem przyrządzając ją pójdę albo w bardziej pikantnym kierunku, albo z prażonym sezamem/ olejem sezamowym do smaku.

Ciekawe czy mąż ( lekko konserwatywny niekiedy) ją zje ??????

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Mąż nie zjadł, za to ja dziś zrobiłam NOWĄ michę!
cook.gif

Tym razem zamiast cukru miód, a do tego harissa. ( bo lubię na słodko-ostro)
Nie moge się doczekać jutra, aż się 'przegryzie'

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
A ja łoś jeden nie doczytalam ze to trzeba zagotowac (dalam wode przegotowana ) i wyszlo sredniawe. Mysle sobie cos tu jest nie tak i nura w przepis. Za drugim razem przylozylam sie bardziej , rowniez co do proporcji i faktycznie smak tej surowki zwalil mnie z nog. Moglabym ja jesc rano wieczor i w poludnie. UKLONY:)))))
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy