Sviskegrot-norweski kisiel sliwkowy

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
pol kg sliwek suszonych bez pestek(kalifornijskich)
2 lyzki cukru
1-2 szklanki wody

Gotowac na malym ogniu,az sliwki sie b.zmiekna a woda czesciowo odparuje(ok.20 min)

1 lyzke maki ziemniaczanej rozmieszac w 1 szklance wody i wlac do sliwek-zagotowac krotko.Dosmaczyc cukrem w razie potrzeby.
Gotowe.

Lekko przestudzic,podawac polane mlekiem,kremowka,sosem waniliowym czy z lodami.

 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
fajny przepis
i taki oryginalny, bo przecież w sklepie nie znajdziemy śliwkowego kisielu
icon_mrgreen.gif

spróbuję z części porcji jak tylko kupię śliwki
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
często robię sama kisiel, chyba, że kupię ananasowy w biedronce
icon_mrgreen.gif
, ale na śliwkowy nie wpadłam, rewelacja, bo uwielbiam smak suszonych śliwek! Dzięki!
lecker.gif