Hiena @ 23 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=420220A nieprawda.Dodałam kwasnej śmietany, marmolade z pigwy i amaretto, bo tylko tego nie wypil moj szanowny malzonek.
Nic sie nie zwazylo.![]()
Wyglada super. Smakuje podobnie.
No proszęczyli kwaśna też pasuje![]()
![]()
CYTATJa tez upieklam strucle- do masy dodalam resztke marcepanu![]()
Też czasem dodaję marcepan, ale w tym roku wszystko na dresden stollen poszło![]()
CYTATorzechy, próbowałam wczoraj je uprażyć ale skończyło się na tym, że je spaliłam chociaż cały czas pilnowałam, skórka nie chciała zejść mimo, że orzechy już były mocno przypieczone, poradź mi proszę w jakiej temp. Ty prażysz orzechy i jak długo, tak mniej więcej, ja ustawiłam piekarnik na 180 stopni, może to było za dużo? Spróbuję jeszcze kiedyś tego prażenia bo jednak smaczniejsze są takie orzechy bez skórki.Orzechy wysypuję na blaszkę z papierem i wstawiam do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem i minutnik nastawiam na 5 minut-zwykle po tym czasie są już ok, a jesli nie to jeszcze na 2 minuty wstawiam, skórka pęka i zaczyna sie oddzielać, potem trzeba je wsypać na ściereczkę i zawinąć w nią, jak lekko przestygną to wtedy trzeba ściereczkę chwycić i pocierać przez nią- większość skórek odchodzi a resztę pomiędzy rękoma trąc usuwam![]()
wychodzi jedna ale całkiem duża, nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby ciasto podzielić na dwa i zrobić dwie rolady![]()
CYTATczy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie, bo mam ich furę ?mogą być włoskie
CYTATtrochę się boję tego połączenia marmolady i orzechów, chciałabym żeby to było mocno orzechowe....IMHO ona jest mocno orzechowa i marmoladę malo tu czuć, jest ona bardziej spoiwem dla orzechów niż smakiem wybijającym się na plan pierwszy, ale ja robię tę masę już na okoi być może dlatego więcej w niej orzechów niż marmolady![]()
![]()
jak chcesz to zamiast marmolady użyj samej 30% śmietanki, tyle żeby nawilżyć zmielone orzechy tak aby się dobrze rozsmarowywały i powinno być ok![]()
dziunia @ 28 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=422064wychodzi jedna ale całkiem duża, nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby ciasto podzielić na dwa i zrobić dwie rolady![]()
mogą być włoskie
IMHO ona jest mocno orzechowa i marmoladę malo tu czuć, jest ona bardziej spoiwem dla orzechów niż smakiem wybijającym się na plan pierwszy, ale ja robię tę masę już na okoi być może dlatego więcej w niej orzechów niż marmolady![]()
![]()
jak chcesz to zamiast marmolady użyj samej 30% śmietanki, tyle żeby nawilżyć zmielone orzechy tak aby się dobrze rozsmarowywały i powinno być ok
Dziękuję Ci bardzo Dziuniu za tak szybką i konkretną odpowiedź, postanowione robię jutro![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.