- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
Moje ulubione z dziecinstwa
Ilosci skladnikow 'na oko' zaleza od liczby chetnych i apetytwow.
Potrzeba:
jablka (srednio jedno na osobe)
jajka (srednio: 1 jajko na 1 jablko)
maka
woda
cukier waniliowy
proszek do pieczenia (troszeczke)
ewentualnie cukier (jak jablka kwaskowate)
olej do smazenia
Jajka rozbeltac z woda, maka cukrem i proszkiem. Wyszystko ma miec konsystencje bardziej gesta niz ciasto nalesnikowe. Jablka obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Polaczyc z ciastem.
Smazyc na rozgrzanej patelni wykladajac lyzka porcje ciasta. Wielkosc placuszkow dowolna. Smazyc dwustronnie.
Podawac dowolnie, z cukrem, cynamonem, bez niczego tez sa ok. Smakuja i gorace, jak i przestudzone.
Ilosci skladnikow 'na oko' zaleza od liczby chetnych i apetytwow.
Potrzeba:
jablka (srednio jedno na osobe)
jajka (srednio: 1 jajko na 1 jablko)
maka
woda
cukier waniliowy
proszek do pieczenia (troszeczke)
ewentualnie cukier (jak jablka kwaskowate)
olej do smazenia
Jajka rozbeltac z woda, maka cukrem i proszkiem. Wyszystko ma miec konsystencje bardziej gesta niz ciasto nalesnikowe. Jablka obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Polaczyc z ciastem.
Smazyc na rozgrzanej patelni wykladajac lyzka porcje ciasta. Wielkosc placuszkow dowolna. Smazyc dwustronnie.
Podawac dowolnie, z cukrem, cynamonem, bez niczego tez sa ok. Smakuja i gorace, jak i przestudzone.