Szarki - placki z jablkami

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
no i zrobiłam
icon_smile.gif
nie 1 raz zresztą :mrgreen:




jak zwykle smaczne :mrgreen:
 

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
Ale pychaaaa
Dziękuje za przepis - szybko, tanio i prosto się je robi.
A smakują rewelacyjnie !

Racuchy na patelni
racuchy_1_resize.JPG


.. już prawie gotowe
racuchy_2_resize.JPG


Można wcinać
racuchy_3_resize.jpg
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
przyszlam wydrukowac przepis i zaraz ide robic
icon_smile.gif
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
i ja do zjadaczy "szarek" dołączam. Robi się błyskawicznie i jak dużo ich wychodzi :D
 

Bimij

Member
Maj 28, 2006
23
0
0
A dlaczego nazywają się szarki
icon_question.gif


Robiłam w wersji drożdżowej w poniedziałek
cook.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • DSCN7976.JPG
    DSCN7976.JPG
    29.4 KB · Wyświetleń: 1

makuar

Member
Wrz 17, 2007
7
0
0
A ja mam pytanie:czy smażymy je na głębokim oleju czy na małej ilości i czy muszą być grube?Mnie się nie dopiekły i dlatego pytam.W smaku były pyszniutkie więc się nie poddam i zrobię kolejny ran.Nie wiem może za krótko smażyłam i za ostry był ogień???
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Moze wlasnie za goracy tluszcz byl, raczej nie w glebokim smaz, ot tak jak rybe sie smazy na oleju ;) Zbieram sie i zbieram, zeby zrobic dla dzieci i przypomniec sobie smak dziecinstwa. Mama takie robila czasami na sniadania w niedziele.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Powiedzialabym, ze tluszcz, jak na placki ziemniaczane
icon_wink.gif
czy, jak pisze Ines... ryba.

Co do grubosci... to one neico sie podniosa na wysokosc prze proszek do pieczenia, wiec moje ostatecznie maja ok 1 cm i tluszcz nie moze byc za goracy, ogien (temp. smazenia) tez nie za ostra, bo wlasnie spalisz, a nie dosmazysz srodka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zrobilam dzisiaj na obiad. Pycha! Najlepsze sa takie usmazone na zloty kolor. Dziecinstwo mi sie przypomnialo. JotHa, pozwol
cvety.gif

Jablka do tych plackow zawsze u nas sie tarkowalo na wiorki. Uzylam jablek golden, a proszku do pieczenia duza szczypte, cukru waniliowego 2 lyzeczki.
Co do smazenia, to spokojnie sie smazy na wcale nieduzej ilosci oleju, co wiecej ostatni duzy placek z powodzeniem usmazylam na czystej rozgrzanej patelni do nalesnikow. Czyli nawet bez tluszczu wychodza, ale chyba te na oleju lepsze. Zreszta wcale nie wchlaniaja tluszczu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Super Dziewczyny !
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

makuar

Member
Wrz 17, 2007
7
0
0
Mówiłam,że sie nie poddam i zrobiłam jeszcze raz.Oj wyszły tym razem,wyszły.Przepyszne.Synek niejadek wszamał kilka z cukrem pudrem i bitą śmietaną a ja?Wstyd się przyznać
icon_mrgreen.gif
Dziękuję za przepis a wszystkim życzę
smacznego.gif
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
niepotrzebnie ktos ten wątek wyciągnął
icon_razz.gif

robiłam dwa razy .... przez ostatnie dwa dni :D
pyszne!
żeby jeszcze możnabyło jeść nie tyjąc!