JotHa @ 26 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666611Spokojnie moze. Jablka moga neico ciemniec, jak bede niepolaczone z ciastem, to chyba tylko tyle.Generalnie, to ciasto na naleśniki i placki POWINNO odstać w chłodnym miejscu co najmniej 1/2 h do 2 h. Wtedy mąka się dostatecznie "przegryzie", napecznieje, a samo ciasto nabiera smaku. No chemia w czystej postaci, kuchenne czary
Mi to smakują placki z takiego odstanego ciasta nawet na 2 dzieńTo nic, ze ciemnieje, bo IMHO, smak nieporównywalny z świeżym ciastem.
Agata @ 28 Nov 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=204386Swego czasu bardzo poszukiwałam przepisu na placuszki jakie kiedyś robiła mi moja prababcia ale wszystkie były na maślance [ciach]Robię racuchy w/g oryginalnego przepisu z kuchni polskiej , ale bywa że nie mam kwaśnego mleka - daję wtedy właśnie maślankę.
Moje proporcje na ciasto to 2 szklanki mąki , 2 jajka, buteleczka maślanki (4oo - 500 ml), płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
A nazwy szarki nie znałam
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia