Szarki - placki z jablkami

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
robie dzis - ider trzec jablka - a jeszcze mam pytanie - jak przygotuje ciasto to ono moze chwile postac? tak z pol godziny zanim je zaczne smazyc?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Spokojnie moze. Jablka moga neico ciemniec, jak bede niepolaczone z ciastem, to chyba tylko tyle.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
juz zjedzone - pyszne - bede robic czesciej - bo bez mleka sa!! taralala

musialam walczyc z mezem by Jaskowi zostawil choc dwa - pozarlby wszytskie!
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Nie wiem jak Wam wychodza, ale mnie dzisiaj smakowaly jak delikatny, miekki i puchaty jablecznik.
Smazylam powoli na czystej patelni, a proporcje byly takie:
2 duze jajka
szklanka wody
szklanka maki
3 utarkowane jablka, nieduze
lyzeczka cukru
niecala lyzeczka proszku do pieczenia
cynamon.
Musze przyznac, ze to jest ostatnio nasze awaryjne danie - z tej porcji wystarczy az nadto dla mnie i dla dzieci.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

makuar

Member
Wrz 17, 2007
7
0
0
Tak mnie wciągnęły,że dziś znowu robię.Doskonały sposób na przemycenie owoców małym niejadkom.
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
JotHa @ 26 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=666611Spokojnie moze. Jablka moga neico ciemniec, jak bede niepolaczone z ciastem, to chyba tylko tyle.
Generalnie, to ciasto na naleśniki i placki POWINNO odstać w chłodnym miejscu co najmniej 1/2 h do 2 h. Wtedy mąka się dostatecznie "przegryzie", napecznieje, a samo ciasto nabiera smaku. No chemia w czystej postaci, kuchenne czary
icon_lol.gif


Mi to smakują placki z takiego odstanego ciasta nawet na 2 dzień
icon_mrgreen.gif
To nic, ze ciemnieje, bo IMHO, smak nieporównywalny z świeżym ciastem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
nalogowo robie ostatnio - tylko jablka sie skonczyly - buuuuuu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

brukselka

Member
Mar 22, 2008
5
0
0
Pychotka! Szarki zaliczone
icon_mrgreen.gif


Mój 3letni synek powiedział: "Mamusiu pyśne placiuśki, chce jeście!" ...... osobiście mieszał wszystkie składniki.
 

Załączniki

  • szarki.jpg
    szarki.jpg
    111.3 KB · Wyświetleń: 1

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Agata @ 28 Nov 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=204386Swego czasu bardzo poszukiwałam przepisu na placuszki jakie kiedyś robiła mi moja prababcia ale wszystkie były na maślance [ciach]
Robię racuchy w/g oryginalnego przepisu z kuchni polskiej , ale bywa że nie mam kwaśnego mleka - daję wtedy właśnie maślankę.

Moje proporcje na ciasto to 2 szklanki mąki , 2 jajka, buteleczka maślanki (4oo - 500 ml), płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

A nazwy szarki nie znałam
gruebel_2.gif
 

Załączniki

  • DSC00143.JPG
    DSC00143.JPG
    625.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
JotHa, myślisz, że jabłka z takiego kompotu ze słoika się nadadzą? W plasterkach są. Wykorzystalabym, bo pod ręka i miałabym obiad z głowy.

Edit: Nadają się i nawet można pokombinować.

Obraz_069.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_069.jpg
    Obraz_069.jpg
    106.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: