Szarlotka francuska na kruchym spodzie

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Mam zamiar mojej Mamie upiec na imieniny tą szarlotkę i tą Bajaderki.

Będę miała porównanie ,ale i tak wiem ,że obie znakomite bo

1 i2 przepis firmowany przez moje IDOLKI(a jest na tym forum jeszcze

kilka :lol: )
 

malgozia

Member
Lip 11, 2005
47
0
0
A ja mam pytanie połowicznie z innej beczki :oops: Czy można zastąpić cukier puder w cieście zwykłym cukrem (kryształ)? Jaką w ogóle różnicę w ciastach ma dodawany cukier puder zamiast "normalnego" cukru?
 

malgozia

Member
Lip 11, 2005
47
0
0
Lisko - wypróbuję wersję obie wersje, w końcu jedna szarlotka na zakończenie wakacji to zdecydowanie za mało
icon_smile.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
chcialabym sie upewnic
czy do tego ciasta daje sie cale jajko czy tez moze tylko samo zoltko?
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
to przy okazji zachęcam Was do robienia słoików z antonówkami, których teraz niemało. Zimą będą jak znalazł.
I bardzo się cieszę, że tak Wam ta szarlotka smakuje. Ja wczoraj zrobiłam z mąką orkiszową z niewielkim dodatkiem pszennej i wyszła jeszcze lepsza - chrupiąca, o lekko orzechowym posmaku.
Liska ,a ta orkiszowa to razowa?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
To ciasto można polecic jako ciasto awaryjne.
Błyskawicznie sie robi, blyskawicznie znika.
No i do tego jak smakuje :roll:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
powiem tak,
zrobiłam ja dzisiaj znow z podwojnej porcji ciasta i 3 kg jablek
jeszcze nie ostygla a juz ja wcinaja
maly siedzi i ryczy ze do rana nic mu nie zostanie bo mu ja cala zjemy w nocy :mrgreen:
to sie nazywa hit :dump: :cheers:

a mąż siedzi na fotelu i krzyczy do mnie ze nastepnym razem prosi od razu dwie blaszki :dump: :dump:
 

Palita

Member
Maj 31, 2005
550
0
0
Upiekłam ta szarlotke mezusiowi na urodzinki. Jest bardzo dobra! Wszystkim smakowała.
Dzieki za pyszny przepis!


pozdro Monika
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Mirabelko, Sylwio - tym razem ja Wam stawiam szóstkę za aktywność na lekcji :mrgreen:
Spróbujcie z orkiszową - efekt jest naprawdę zaskakująco dobry. Ja robię ostatnio w proporcjach 150 g orkiszowej i 100 pszennej. Ciasto jest bardziej chrupiące, a nie twarde jak w przypadku mąki pszennej razowej. Zwykle unikam ciast na mące innej niż pszenna, ale tym razem namawiam do spróbowania tej wersji.
icon_smile.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
zrobilam wczoraj w nocy i jest pyszna' jadlam jeszcze ciepla :mniam:
dzis rano wstaje a tam wiekszej polowy nie ma ,maz do pracy wziol sobie
tzn ze dzis musze cos upiecz znowu :mrgreen:
dziekuje Lisko za przepis
:blume:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy