Szarlotka francuska na kruchym spodzie

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
I ja się dopisuję do pochwał nad tą szarloteczką. Pychota, mniam. I nie może się nie udać.
icon_smile.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Lisko! Wspaniała szarlotka! I jaka chrupiąca. Piekłam ze zwykłej mąki tortowej wczoraj, a dzisiaj jeszcze pysznie chrupie.
 

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
Pyszna ta szarlotka. Już chyba z dziesięć razy ją piekłam :mrgreen:
A mam jeszcze dużo antonówek w słoikach. :mrgreen:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
a ja ja robie i jeszcze jej nie sprobowalam a juz mi nerwy polecialy :evil: :evil:

jak juz czytam "rozwalkowac ciasto" to dostaje bialej goraczki :roll:
a tym bardziej, ze dla kazdego wydaje sie to byc banalna sprawa

a u mnie co? siedze i rycze ze zlosci, a Marc siedzi w kuchni i WYKLEJA!!!!
ogragla foremke ciastem :roll:

jak ja roluje to ciasto to jego polowa zostaje na walku, albo jest calkiem przyklejone do stolu i nie pozostaje mi nic innego tylko zebrac je spowrotem :evil:

a wy sobie tak spokojnie robicie szarlotki z podwojnej porcji :cry:
to jest niesprawiedliwe i tyle :!:

foremka juz wyklejona ide nakladac jablka, no i ciekawa jestem jak z tego mniejszego ciasta rozwalkowac przykrywke :roll:
chyba przez nia mozna bedzie gazete czytac 8)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
ehhh chyba nie Paulinko, bo ciasto zrobi sie pewnie twarde, a ma byc kruche, no i w sumie to nigdzie nie ma o tym mowy

a oto moja(raczej Marca) wyklejanka

 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
No ale przecież jak sie podsypuje podczas wałkowania, to samo ciasto nie robi sie twarde :shock: przynajmniej mi :roll:

ale taka wyklejanka też jest ok w końcowym efekcie chyba można też zamrozić ciasto i na tarce zetrzeć, i tymi okruszkami wylepić
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
ciasto juz sprobowane
dobre, ale jak na moj gust troche za slodkie, choc dalam wszedzie mniej cukru i troche za malo ciasta :oops:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
29x25 cm ma moja blaszka i ciasta mi jeszcze zostało :roll: no odrobinke ale jednak. Faktycznie ciasto bardzo delikatne ale ja podsypywałam śmaiło maka i nie zrobiło się twarde. Acha zrobiłam na margarynie bo nie miałam odpowiedniej ilości masła i ok.

Pyszna szarlotka ech pyszna. Dużo zależy od jabłek. Dziś nie trafiły mi się specjalnie dobre bo ządnych takich ciastowych nie mogłam dostać. Na szczęscie pachniały jabłkami a to się ostatnio nie zdarza zbyt często :x

Połowa już zjedzona :oops:

Fotke zrobie rano w dziennym świetle bo z lampa nie wychodza specjalnie ładne.

:blume: dziekuje Lisko
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
a ja ja robie i jeszcze jej nie sprobowalam a juz mi nerwy polecialy

jak juz czytam "rozwalkowac ciasto" to dostaje bialej goraczki
a tym bardziej, ze dla kazdego wydaje sie to byc banalna sprawa

a u mnie co? siedze i rycze ze zlosci, a Marc siedzi w kuchni i WYKLEJA!!!!
ogragla foremke ciastem

jak ja roluje to ciasto to jego polowa zostaje na walku, albo jest calkiem przyklejone do stolu i nie pozostaje mi nic innego tylko zebrac je spowrotem

a wy sobie tak spokojnie robicie szarlotki z podwojnej porcji
to jest niesprawiedliwe i tyle

foremka juz wyklejona ide nakladac jablka, no i ciekawa jestem jak z tego mniejszego ciasta rozwalkowac przykrywke
chyba przez nia mozna bedzie gazete czytac
_________________
no niestety i ja mialam ten sam problem z wyklejaniem
icon_sad.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
scwanilam sie po pierwszym podejsciu ;)
rozwałkowuje kulke na denku od tortownicy
potem tylko pozostaje wsunac to w brzegi tortownicy i juz
icon_smile.gif

albo mocno podsypywac maka
świetny patent Liska podala z folia nie przyszlo mi do glowy
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Zrobiłam, zjadłam i zostaję fanką półkruchego do szarlotki (to jest moja subiektywna opinia )
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Szarlotka właśnie siedzi w piekarniku.
icon_smile.gif
Ślinka cieknie mi ogromnie, bo zapachy już sie po domu roznoszą, a ja uwielbiam szarlotkę. :handclaps:
Kilka lat temu, gdy byłam w ciąży z moim Kubankiem - CODZIENNIE musiałam zjeść kawałek. :lol: Szczęśliwie nie weszło to w nałóg, ale do dzisiaj szarlotka jest moim ulubionym ciastem. :handclaps:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Szarlotka jest pyszna, wprawdzie nadzienie robilam inaczej, ale ciasto jest doskonale, chrupiace i pyszne. Oczywiscie od razu robilam z podwojnej porcji na duza blache, a i tak na drugi dzien nie bylo
icon_biggrin.gif
A ze mielismy gosci, to wszyscy sie zachwycali. Dzieki Lisko
icon_biggrin.gif
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Hmmmmm tak mi smaka narobiłyście, i jak tylko zniknie Stefanka biorę się za to - bo aż ślinka cieknie od patrzenia na te fotki!! :lol: :lol:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy