vidar @ 14 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=822935Krysiu,jak tak czesto pieczesz to podaj dokladne proporcje.Plizzz!Przy tortownicy 25 cm średnica, to było: 2 szklanki mąki, 2 żółtka i 1 całe jajo, ok. 1/2 kostki margaryny (125g) , ok. 2 łyżek smalcu (ale taki coby nie miał jakiegoś zapachu), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier puder (tego nie wiem ile sypałam, ale coś będzie ok. 5 łyżek). Wyrobił za mnie malakser, tak że łapkami tylko zebrałam całość. Ciasta nawet nie schładzałam w lodówce, tylko od razu wałkowałam (to była najgorsza czynność do wykonania, bo ciasto jest niesamowicie kruche i rozwałkować to i całkiem nieźle się dało, ale gorzej było z przenoszeniem do foremki.). Wierzch ciasta , w kilku miejscach nakłułam widelczykiem (podpatrzyłam u mojej mamy).
Mam nadzieję, że Beata nie będzie mi miała tego wpisu za złe.![]()
Krystyna9 @ 16 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=823982Pewnie że nie dzisiejsze, bo to receptura jeszcze naszych mam.
Można też zawsze zrobić to ciasto bez smalcu i wydaje mi się, że też będzie dobre![]()
Krysiu, ja pod nos? A kto mnie wcześniej dręczył swoimi zdjęciami?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.