Szarlotka z mojego domu, jaką mama robi

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
BeatkoSz,
podpatrzyłam sposób Twojej mamy na układanie placuszków z ciasta i też mam dziś rustykalną szarlotkę, ale z mojego przepisu
icon_biggrin.gif
ale Twój też wypróbuję!

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
I znów upiekłam

szB4.JPG

Tym razem, niestety trochę mniej jabłek, bo okazało się że jeden jabłkowy słoik, dziwnie pachniał winem
gruebel_2.gif
Ale i tak jest pyszna.
lecker.gif

Załączniki

• szB4.JPG
    szB4.JPG
    107.6 KB · Wyświetleń: 9

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
vidar @ 14 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822935Krysiu,jak tak czesto pieczesz to podaj dokladne proporcje.Plizzz!
Przy tortownicy 25 cm średnica, to było: 2 szklanki mąki, 2 żółtka i 1 całe jajo, ok. 1/2 kostki margaryny (125g) , ok. 2 łyżek smalcu (ale taki coby nie miał jakiegoś zapachu), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier puder (tego nie wiem ile sypałam, ale coś będzie ok. 5 łyżek). Wyrobił za mnie malakser, tak że łapkami tylko zebrałam całość. Ciasta nawet nie schładzałam w lodówce, tylko od razu wałkowałam (to była najgorsza czynność do wykonania, bo ciasto jest niesamowicie kruche i rozwałkować to i całkiem nieźle się dało, ale gorzej było z przenoszeniem do foremki.). Wierzch ciasta , w kilku miejscach nakłułam widelczykiem (podpatrzyłam u mojej mamy).
Mam nadzieję, że Beata nie będzie mi miała tego wpisu za złe.
icon_redface.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A dlaczego miałaby mieć za złe? Cieszę się, że podałaś ilości zwłaszcza tej mąki, co to nigdy nie wiem ile
icon_mrgreen.gif

A ja spód ciasta wylepiam po prostu ciastem, czasem pomagam sobie takim małym wałeczkiem, bo rzeczywiście przenoszenie ze stolnicy rozwałkowanego placka do foremki nie jest moją ulubioną czynnością ( dlatego też wierzchu nigdy nie przykrywam całym plackiem tylko tymi placuszkami
icon_lol.gif
)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja dzisiaj spód najpierw rozwałkowałam, aby przy przenoszeniu na wałek rozleciał się na 15 części. No to poukładałam te puzzle i potraktowałam je właśnie takim małym wałeczkiem. Ale wierzch też koniecznie chciałam mieć w całości (sama nie wiem dlaczego
gruebel_2.gif
). No to posypałam solidniej mąką i jakimś cudem udało mi się , prawie w całości przenieść do foremki. Poprzednim razem piekłam w tortownicy, to szło mi o wiele sprawniej, ale dzisiaj miałam dużą, prostokątną formę. Następnym razem, też poukładam placuszki zamiast robić dziurki widelce. Wyjdzie na to samo a ile mniej zachodu i nerwów (przeniosę czy rozleci się po drodze?)

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
003.JPG

Posiekalam w malaxerze na "groszek"-czesc wysypalam na blache i ugniotlam palcami,podpieklam,na to jablka,posypalam pozostalym ciastem i do pieca.
Jest cudne(jak sie nie przesadzi z cukrem
icon_wink.gif
)I zamiast smalcu dalam tluszcz kokosowy.

Załączniki

• 003.JPG
    003.JPG
    98.3 KB · Wyświetleń: 8

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Śniła mi się po nocach ta szarlotka jak zobaczyłam zdjęcia Krystyny
icon_mrgreen.gif
Dzisiaj wreszcie ją upiekłam i... Jestem zachwycona! Pyszna jest
mniam.gif

Beatko, dzięki za przepis.

DSC_0308.JPG

Załączniki

• DSC_0308.JPG
    DSC_0308.JPG
    175 KB · Wyświetleń: 9

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A to się bardzo cieszę!
Nie wstawiałam tego przepisu wcześniej, bo przepisów na szarlotkę masa, myślałam, że nikt nie będzie chciał wypróbować tego "wsiowego ze szmalcem"
icon_wink.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Beatko, no jak możesz tak pisać, że co niby? Taki "wsiowy ze smalcem" to on gorszy jest?
icon_mrgreen.gif
To ciasto jest bardzo smaczne i bardzo kruche, jak dla mnie idealne do szarlotki.
Masz tu kawałeczek i nie przezywaj już go "od wieśniaków"
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

DSC_0304.JPG

Załączniki

• DSC_0304.JPG
    DSC_0304.JPG
    119.1 KB · Wyświetleń: 9

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzięki
lecker.gif

No właśnie często się spotykałam ze stwierdzeniem, że jak ze smalcem, to be, że to takie "niedzisiejsze"

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Pewnie że nie dzisiejsze
icon_wink.gif
, bo to receptura jeszcze naszych mam. Ale za to jakie dobre ciasto. Te dzisiejsze szarlotki też są bardzo smaczne, ale już nie takie ja TA. Ja sierotka Krysia, przez lata chciałam odtworzyc smak tej maminej szarlotki. Teraz wreszcie mogę się nią rozkoszowac. A jak dla kogoś jest wsiowa, te niech sobie będzie. Dla mnie to jest rarytas.
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy