Szarlotka z mojego domu, jaką mama robi

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
widzę Krysiu, że częściej ją robisz niż ja, ale może nadrobię za parę dni bo na urlop się wybieram, więc może i czas znajdę na pieczenie. Tylko u mnie papierówek jak na lekarstwo, z jakichś innych trzeba będzie, a ja tak papierówki lubię...
lecker.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Beata
bussi.gif
bardzo dawno Cię nie widziałam. Czy ja muszę aż tak wywoływać Cię do tablicy
icon_wink.gif
, abyś wreszcie się objawiła ?

A nie będziesz przelatywać gdzieś w moich okolicach ? W tym roku papierówka ślicznie obrodziła a i antonówka też ma dużo jabłek (w ubiegłym roku na antonówce był 1 słownie jeden owoc a na papierówce nawet jednego jabłka nie było).

Mario, Ty nie liż monitora tylko wpadnij do mnie na szarlotkę. Akuratno sama siedzę w mieście i będzie mi bardzo miło Cię gościć u siebie
knuddelz.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
zaglądam tu czasem ale rzeczywiście mało się odzywam.

Przelatywać będę ale dopiero w październiku ( do Kielc), aaa i do Radomia we środę jadę, na cały tydzień. Czy to bliskie pobliże?
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 26 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1008609zaglądam tu czasem ale rzeczywiście mało się odzywam.

Przelatywać będę ale dopiero w październiku ( do Kielc), aaa i do Radomia we środę jadę, na cały tydzień. Czy to bliskie pobliże?
icon_wink.gif
Do Radomia mam prawie taką samą drogę jak i do Kielc. Ino nie mam się jak sama wyrwać, bo został się nam jeden samochód, którym zawładnął ślubny. W środę muszę być już na wsi (tam gdzie te papierówki dojrzewają) a to jest pomiędzy Starachowicami a Skarżyskiem.
A czy Ty będziesz własnym transportem, czy zdana na innych? Bo może byś tak z tego Radomia wpadła w niedzielę do nas na wieś. Bardzo serdecznie zapraszam. Nawet od samego rana (do 12 godz. będę sama z piesami a po 12, dotrze jeszcze ślubny, ale on nieszkodliwy).

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maria z Łeby @ 26 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1008615Krysiu, teraz nie mogę, jestem uwiązana mocniej niż pies, a za zaproszenie
bussi.gif
.
Mario, złe porównanie
icon_mrgreen.gif
, bo moje psy latają luzem tam gdzie chcą.

Żebym to ja mogła zapakować choć tę szarlotkę i Ci podrzucić w jakiś sposób, to natychmiast bym to uczyniła. A pyszniasta wyszła niesamowicie. Taka prosta, zwykła, nie przekombinowana szarlotka. Taka babcina

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
miałam pół kostki margaryny, siłą rzeczy resztę potrzebnego tłuszczu stanowi smalec, wyszło pyszne

Załączniki

• Zdj_cia_0239.jpg
    Zdj_cia_0239.jpg
    60.4 KB · Wyświetleń: 0

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Krystyna9 @ 5 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=830817Parę razy kupiłam takie jabłka w słoiku. Nie wytrzymują jednak porównania z moimi , własnoręcznie smażonymi papierówkami czy antonówkami. Dla mnie, te sklepowe są zbyt słodkie a do tego czymś tam przyprawione i to przede wszystkim mi nie odpowiada.
icon_rolleyes.gif
Krysiu,
możesz podać przepis na twoje jabłka?

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Zrobiłam i ja. Rzeczywiście szarlotka bardzo smaczna, krucha. Na pewno będę powtarzać.
szarlotka_beatki.jpg

Załączniki

• szarlotka_beatki.jpg
    szarlotka_beatki.jpg
    40.1 KB · Wyświetleń: 5

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
BeatkoSz-bardzo dziękuję za ten super przepis.Wypróbowałam,juz nawet 2razy i jestem naprawdę zachwycona-i moi domownicy też.Coś jest takiego w tym kruchym cieście co nie pozwala o nim zapomnieć.Może to ten dodatek smalcu
icon_mrgreen.gif
.Ostatnio nie miałam jabłek tylko śliwki-i wyszło suuuper.Moja teściowa zachwycona...Pozdrawiam serdecznie

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Szarlotka wygląda obłędnie i MUSZĘ ją zrobić. Po prostu MUSZĘ, bo inaczej się zaślinię
mniam.gif

Pytanko mam dotyczące smalcu. Jaki to ma być smalec? Drobiowy? Wieprzowy? Czy jeszcze jakiś inny? Mam w domu, że się tak wyrażę, swojski smalec, ale jest z takimi maleńkimi skwareczkami i nie wiem czy się nada? Na co dzień smalcu nie używam więc nie wiem jaki będzie akuratny.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
pozwalam sobie za Beatę odpowiedziec, bo chyba ja piekę tę szarlotkę najczęściej. Smalec bez żadnych dodatków powinien byc. Taki aby nie miał wyrazistego zapachu. Ja daję wieprzowy, kupowany w kostkach.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję Ci Krystyno za odpowiedź
icon_smile.gif

Właśnie po Twoich zdjęciach i postach dostałam pypcia na tą szarlotkę
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Ja też robię bardzo podobną, tylko z mniejszą ilością jajek i potwierdzam, że jest pyszna.
Najbardziej ją lubię w wersji minimum ciasta - maksimum jabłek.
mniam.gif

Ostatnio część białej mąki zastępuję pełnoziarnistą Lubelli lub robię w całości z pełnoziarnistej.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
tak jak Krysia powiedziała zwykły smalec wieprzowy ( bez skwarków), też taki sklepowy z kostki daję, ale jak mam stopiony samodzielnie ze słoniny ( albo z błony) to też daję.

W czasie swojego tegorocznego urlopu znalazłam w starych szpargałach babci różne karteluszki z przepisami, m.in. jeszcze ze dwa na szarlotkę z ciastem ze smalcem, inne niż ten mój ale widać drzewiej było modne takie ciasto i słusznie.
Jak wypróbuję tamte starocie to również tu zamieszczę tylko nie mam pojęcia kiedy to nastąpi...
dontknow.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 2 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1020886tak jak Krysia powiedziała zwykły smalec wieprzowy ( bez skwarków), też taki sklepowy z kostki daję, ale jak mam stopiony samodzielnie ze słoniny ( albo z błony) to też daję.

W czasie swojego tegorocznego urlopu znalazłam w starych szpargałach babci różne karteluszki z przepisami, m.in. jeszcze ze dwa na szarlotkę z ciastem ze smalcem, inne niż ten mój ale widać drzewiej było modne takie ciasto i słusznie.
Jak wypróbuję tamte starocie to również tu zamieszczę tylko nie mam pojęcia kiedy to nastąpi...
dontknow.gif
Beata dawaj te przepisy bez próby, bo inaczej to ja się nie doczekam. Mam jabłka w słoikach, tegoroczne papierówki i chętnie wykorzystam Twoje przepisy. Teraz mam maleńko czasu na wypieki, w związku z tymi moimi wojażami a ta szarlotka na pewno jest prosta i szybka do zrobienia.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Krysiu, wstawiłam przepis ze strachem, że niewypróbowany przeze mnie :
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31855

drugiego coś nie mogę znaleźć, może gdzieś mi się przeoczyła karteczka i została w Radomiu-do odnalezienia w przyszłym roku.

EDIT: Już wypróbowany ten babciny-pycha!

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
pyszna ta szarlotka, zdecydowalam sie na ten przepis ze wzgledu na mniejsza ilosc smalcu niz w babcinym, szarlotka wyszla bardzo krucha, rewelacja
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy