Szarlotka z mojego domu, jaką mama robi

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
lecker.gif

a ja dalam tluszcz kokosowy zamiast smalcu.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maraa @ 16 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=824000Można też zawsze zrobić to ciasto bez smalcu i wydaje mi się, że też będzie dobre
icon_wink.gif
Moja mama zawsze dodawała smalec i mnie właśnie o takie ciasto chodziło, jak dręczyłam Beatę o przepis. On dodaje takiej specyficznej kruchości a zarazem pulchności. Bez smalcu zapewne też będzie smaczne, ale już inne.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Dzięki za zaspokojenie ciekawości
cvety.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maraa @ 4 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=830650Ja domowych już dawno nie mam. Kupiłam wczoraj dwa słoje i mam pretekst, że muszę je teraz zagospodarować
pfeif2.gif
Parę razy kupiłam takie jabłka w słoiku. Nie wytrzymują jednak porównania z moimi , własnoręcznie smażonymi papierówkami czy antonówkami. Dla mnie, te sklepowe są zbyt słodkie a do tego czymś tam przyprawione i to przede wszystkim mi nie odpowiada.
icon_rolleyes.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Beata, znów piekłam "szarlotkę" z tego przepisu. Jako że miałam mało smażonych jabłek, to dowaliłam słoiczek borówki. Na wygląd, to nie jest to zbyt apetyczne, ale zaręczam, że jest niebo w gębie. Ciasto jak zwykle, niesamowicie kruche (tak kruche, że mam problem z ukrojeniem zgrabnego kawałka), rozpływające się w ustach i nadzienie jabłkowo-borówkowe też pycha

bor_wka2.JPG

Załączniki

• bor_wka2.JPG
    bor_wka2.JPG
    76.8 KB · Wyświetleń: 5

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Jak dla mnie to jest bardzo apetyczna
mniam.gif

Jakby nie dieta to już bym piekła, zwłaszcza że od kilku dni jakaś szarlotka za mną chodzi
icon_rolleyes.gif

no ale szkoda mi trochę 10 kg, które od maja zrzuciłam, bo jak raz się złamię, to może być później kłopot z powstrzymaniem się, już i tak prawie codziennie mam jakieś grzechy na sumieniu...

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 2 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=897035Jak dla mnie to jest bardzo apetyczna
mniam.gif

Jakby nie dieta to już bym piekła, zwłaszcza że od kilku dni jakaś szarlotka za mną chodzi
icon_rolleyes.gif

no ale szkoda mi trochę 10 kg, które od maja zrzuciłam, bo jak raz się złamię, to może być później kłopot z powstrzymaniem się, już i tak prawie codziennie mam jakieś grzechy na sumieniu...
Beata, moje gratulacje. Ja też bym chciała miec taką silną wolę. Ale nic z tego. Wszystkie nerwy (a tych mi ostatnio nie brakuje) zażeram słodkim. A że ze słodkości to lubię tylko ciasta, więc piekę i żrę. Szarlotkę miałam na drugie (późne) śniadanie, na deser po obiedzie i na kolację
dump.gif

Trzymam kciuki, abyś wytrwała w swoim postanowieniu
bussi.gif
daumen.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
o widzę, że już dawno nikt nie piekł szarlotki. A są już papierówki. No to otwieram sezon na szarlotkę z papierówkami (własnoręcznie zbierałam papierówki spod drzewa
icon_mrgreen.gif
)

szarlotka8.JPG

Załączniki

• szarlotka8.JPG
    szarlotka8.JPG
    117.1 KB · Wyświetleń: 5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy