- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Nie jest to ciasto super kruche.Jest to ciasto mięciutkie i delikatne.Pyszne!
Składniki na blaszkę 25/32(górne krawędzie)
40 dkg mąki tortowej+trochę do podsypywania
3/4 szkl cukru pudru
20 dkg masła
5 dkg smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
10 dkg gęstej śmietany 18%
szczypta soli
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (będzie miękkie,ale nie należy dosypywać mąki)Na obsypanej mąką stolnicy uformować z niego wałek i podzielić na dwie części,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
1 l gęstych prażonych (najlepiej domowych) jabłek
5 kwaskowatych surowych jabłek(ja najczęściej daję antonówkę, renetę lub bojkena)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon do smaku
Do prażonych jabłek wkroić spore kawałki świeżych.Dodać mąkę i cynamon.Wymieszać.
Rozwałkować jedną część ciasta(ja to robię przez folię spożywczą i na niej przenoszę go do blachy,bo ciasto się trochę klei i rwie na wałku)Teraz wyłożyć jabłka.Na wierzch rozwałkować resztę ciasta (także używając folii).Piec ok 50-60 min w 180-190 st C.
Smacznego!

Składniki na blaszkę 25/32(górne krawędzie)
40 dkg mąki tortowej+trochę do podsypywania
3/4 szkl cukru pudru
20 dkg masła
5 dkg smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
10 dkg gęstej śmietany 18%
szczypta soli
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (będzie miękkie,ale nie należy dosypywać mąki)Na obsypanej mąką stolnicy uformować z niego wałek i podzielić na dwie części,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
1 l gęstych prażonych (najlepiej domowych) jabłek
5 kwaskowatych surowych jabłek(ja najczęściej daję antonówkę, renetę lub bojkena)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon do smaku
Do prażonych jabłek wkroić spore kawałki świeżych.Dodać mąkę i cynamon.Wymieszać.
Rozwałkować jedną część ciasta(ja to robię przez folię spożywczą i na niej przenoszę go do blachy,bo ciasto się trochę klei i rwie na wałku)Teraz wyłożyć jabłka.Na wierzch rozwałkować resztę ciasta (także używając folii).Piec ok 50-60 min w 180-190 st C.
Smacznego!