Szarlotka

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Maria z Łeby @ 31 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1547571Neteczko
anbetung.gif
za przepis, ciasto wałkowało się bez problemów, pierwszą warstwę posypałam tartą bułką, użyłam słoik prażonych jabłek i 4 duże jabłka (zupełnie wystarczyły), wg. relacji dziecka - wszyscy chwalili.
Bardzo się cieszę
bussi.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Wyglada bardzo apetycznie. Chyba tu sa tylko jablka uprazone?

Bede ja robic na urodziny syna bo on uwielbia szarlotki.
Nie mam jeszcze uprazonych jablek. Ile potrzeba kupic np antonowki zeby po uprazeniu uzyskac 1l jablek prazonych?

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Najlepsza jest pierwszedo dnia czy nastepnego? Potrzebuje na niedziele na popoludnie i nie wiem kiedy ja piec - jutro wieczorem czy w niedz rano?

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
okruszek13 @ 7 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1562009Najlepsza jest świeżo edo dnia czy nastepnego? Potrzebuje na niedziele na popoludnie i nie wiem kiedy ja piec - jutro wieczorem czy w niedz rano?
Ona jest dobra zarówno w dniu pieczenia jak i następnego.Ale weź pod uwagę,że w świeżo upieczone szarlotce jabłka mogą być jeszcze niedostatecznie "zgęstniałe" i będą się rozłazić przy krojeniu .Ae to w znacznym stopniu zależy od gęstości prazonych jabłek. Pyszna będzie na 100%

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
neteczka @ 7 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1562022Ona jest dobra zarówno w dniu pieczenia jak i następnego.Ale weź pod uwagę,że w świeżo upieczone szarlotce jabłka mogą być jeszcze niedostatecznie "zgęstniałe" i będą się rozłazić przy krojeniu .Ae to w znacznym stopniu zależy od gęstości prazonych jabłek. Pyszna będzie na 100%
No to chyba jednak dzis poznym wieczorem zrobie bo jutro moge nie miec czasu.
Uprazylam jablka z bojkena i troche maka czuc mimo ze jej jeszcze nie dodalam. Druga mniejsza porcje zrobilismy z renety i te sa lepsze. Chyba do tej renety dodam bojkena zeby byla ich dostateczna ilosc.
Dam znak jak mi wyszla
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Idę robić bo skisnę!

Tak jak Joanna z mieszanki razowej Lubelli i orkiszowej, z brązowym cukrem.

edit: Bardzo smaczna, tylko ja jak zwykle w pólkruchym proszek czuję, mimo że obcięłam o połowę.
Ale będę robić.

Troszkę mniejszą blaszkę miałam więc wzięłam wszystkiego 7/8 porcji
icon_lol.gif

Jabłek dałam pół litra plus 2 wkroiłam i 2 starłam.
Tego musu jednak mogłoby byc więcej
mniam.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Moja tez wyszla
icon_smile.gif
Ja mialam wieksza blaszke i zrobilam z wiekszej porcji. Jablek dalam ze 2 l (bojken i reneta - jednak bojken na cieplo byl maczny w smaku, zimny rewelacyjny) ale troche zle odparowalam. Dobrze ze w tortownicy pieklam to sok z jablek dolem wyplywal.
Generalnie to najlepsza szarlotka jaka mi kiedykolwiek wyszla - zebrala pochwaly (nawet tesciowej).
Nastepna szarlotka tez bedzie z tego przepisu
icon_smile.gif

Ale mam pytanie - czy ciasto po lezakowaniu w lodowce podczas walkowania klei sie do walka? Mi sie niemilosiernie kleilo nawet do folii spozywczej.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Neteczko, twoja szarlotke upieklam weekendowo - jak zwykle pyszna!
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hey neteczko, znow mamy twoja szarlotke! W czasie ostatnej wichury spadlo z drzewa sporo jablek, troche sie poobijaly i do przechowania sie nie nadaja wiec zrobilam z nich tone jablkowego musu i czesc juz zuzylam wlasnie w tym pysznym ciescie. Moj maz jest w siodmym niebie
icon_wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Mam zamiar dzisiaj upiec ale z podwójnej porcji. Myślicie, że bez różnicy czy na jednej blasze czy lepiej rozłożyć na dwa ciasta?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Helen, zrobilabym dwa. Z proporcji w przepisie i tak wychodzi jedna ogromna szarlotka, prawie do brzegow blaszki. No chyba, ze dasz mniej jablek, albo lubisz gdy jest duzo ciasta.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tatter, dzięki. Po obiedzie upiekłam jedną porcję. Zorientowałam się, że to duża porcja (lubię jak jest więcej jabłek). Drugie ciasto zrobiłam inne, murzynka.

Ciasto po schłodzeniu rozwałkowałam na papierze do pieczenia i z nim włożyłam do formy (wcześniej pozaginałam papier aby dostosować do wymiarów formy). Wiech przeniosłam na folii. Szarlotka pięknie się prezentuje.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dwa lata temu kupiłam obieraczkę do jabłek (taką na korbkę) i dzisiaj siedmiolatka obiera kosz antonówek i renet, ja właśnie odmierzam składniki ciasta
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy