Szewczucha zabielana

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Szewczucha zabielana czyli zalewajka z kaszą.

Znalazłam przepis na tę zupę tutaj,od dawna się za nią zabierałam i nie żałuję że w końcu ją wypróbowałam.
mniam.gif


szewczucha_zabielana.jpg

1,5 litra wody
50-60 dkg ziemniaków (dałam 5 ziemniaków)
2 łyżki kaszy jęczmiennej
1 szklanka kiszonego barszczu
kilka suszonych grzybów
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
koperek,
topiona świeża słonina
sól,pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Namoczone grzyby włożyć do ziemniaków i zagotować. Do gotujących się ziemniaków wsypać wypłukaną kaszę i gotować do miękkości.
Gdy wszystko jest miękkie, wlać kiszony barszcz, dodać przyprawy do smaku, czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i zagotować. Wsypać zielony koperek, tłuszcz i skwarki ze stopionej słoniny.

Kiszony barszcz:
2 łyżki mąki żytniej
½ l przegotowanej ciepłej wody
skórka chleba razowego

Mąkę wymieszać z wodą,przelać do słoika i dorzucić skórkę chleba ,obwiązać gazą i zostawić w cieple na 3 dni.
Gdy barszcz ma kwaskowaty smak,jest gotowy do użycia.

Robiłam według przepisu(prawie
mruga.gif
),dałam 5 ziemniaków,4 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy i pół szklanki żurku z butelki.
Ktoś lubi bardziej kwaśny smak,może wlać więcej żuru.
 

Załączniki

  • szewczucha_zabielana.jpg
    szewczucha_zabielana.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 180
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Janko, to musi być pyszne. Ja bardzo lubię zalewajkę , taką zwykłą. Tę tez napewno ugotuję.
Nie rozumiem pojęcia obiadu bez zupy....
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Sam,zrób koniecznie.
Ja ugotowałam duży garnek i razem z mężem dwa dni ją jedliśmy na obiad.
Moja miała wyjątkowy smak,bo słoninę miałam ze świniaka opalanego,a nie parzonego.
Jak tylko jestem w mężowskich rejonach,to przywożę sobie zapas.Ostatnio w domu już zabrakło,więc zorganizowali mi od sąsiadów.
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Janka @ 23 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1334576Sam,zrób koniecznie.
Ja ugotowałam duży garnek i razem z mężem dwa dni ją jedliśmy na obiad.
Moja miała wyjątkowy smak,bo słoninę miałam ze świniaka opalanego,a nie parzonego.
Jak tylko jestem w mężowskich rejonach,to przywożę sobie zapas.Ostatnio w domu już zabrakło,więc zorganizowali mi od sąsiadów.
icon_smile.gif
No az takich luksósów to ja nie mam, musi wystarczyć "normalna" słonina z targu. Poczekam z tą zupa az mi mąz znajdzie jakies grzyby, szybko je ususze i ugotuje zupę.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
21
38
zrobilam, bardzo dobra, ALE czym sie rozni od normalnego zurku??
gruebel_2.gif
nam bardzo przypomniala w smaku taki bozonarodzeniowy zurek, to przez te grzyby
tak czy siak bardzo dobra
lecker.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
W normalnym żurku nie ma kaszy i koperku,więc chyba taka różnica.

Carbo,to nie jest mój przepis,wpisałam go bo zaciekawił mnie kiedyś opis tej zupy i chciałam sama wypróbować.
Jeśli Ci smakowała,to bardzo się cieszę.
usmiech.gif


 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
21
38
ooo tak Janko, bardzo, i wlasnie fajna ta kasza jest w tej zupie. mama juz pytala o przepis
lecker.gif
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
O, jak dobrze, ze przepis wyciągnięty, bo zapomniałam o nim, a chciałam zrobić. Kocham żurek, a ta wersja wydaje mi się bardzo ciekawa.
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam wczoraj. Bardzo dobra zupa, taki nasz żurek, ale z dodatkiem kaszy i koperku. Bardzo dobry.

Zdjęcia nie mam, bo wczoraj było strasznie ciemno cały dzień.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Możesz dać kupny,ja taki ostatnio dawałam(z butelki).
Własnej roboty jest lepszy,to pewne,ale ja nigdy nie wiem na co mnie najdzie smakowo
icon_mrgreen.gif
i wtedy korzystam z gotowców.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,448
5,570
113
Chodzi za mną od dawna, ale w końcu udało mi się skompletować składniki i dziś będzie na obiad.
icon_smile.gif



EDIT:
Dobra wyszła. Moi panowie byli przekonani, że to ogórkowa.
rofl.gif

Dałam trzy łyżki kaszy. Do wody, w której gotowały się grzyby i ziemniaki, dolałam trochę bulionu z kurczaka, bo mi został z poprzedniego dnia.
Tłuszczu ze słoniny nie dodawałam, tylko same skwarki (ze trzy łyżki).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dobrze że smakowała,bardzo mnie to cieszy.
Miałam ją kilka dni temu i chyba przez trzy dni ją jedliśmy.Jak ugotuję dla dwóch,to inni mają ochotę,jak zrobię więcej,to potem sami musimy jeść.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam dzisiaj. Wyszła pyszna,
lecker.gif
tylko musiałam się pilnować, żeby nie dać za dużo grzybów suszonych i nie zrobić kwaśnej grzybowej. Zapas grzybów mam obfity, leżą w 3 sporych pudełkach przesypane liśćmi laurowymi, żeby nic się w nich nie zalęgło. Żurek był kupiony gotowy, a słoninkę wlałam całą, razem ze skwarkami. W zasadzie ściśle trzymałam się przepisu. Jest (a nie była) pyszna, bo jeszcze zostało mi na jutro.
lecker.gif
Zdecydowanie do powtórek. Zachęcam niezdecydowanych.
anbetung.gif
za przepis.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy